Baykar'dan bir ilk daha! Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1 uzaya fırlatıldı
Üst yöneticiliğini (CEO) Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yaptığı Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ABD'deki Vandenberg üssünden uzaya gönderildi.
ABONE OLFGN-100-d1, SpaceX’e ait Falcon 9'un Transporter-12 göreviyle uzaya fırlatıldı.
ABD'deki Vandenberg üssünden gerçekleştirilen Transporter-12 görevinde küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları da dahil olmak üzere 131 yük yer aldı. Bu yükler arasında Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1 ile birlikte Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki şirketlerinden Plan-S'in uyduları da yer aldı.
SpaceX HESABINDAN CANLI YAYINLANDI
Başarıyla gerçekleştirilen Transporter-12 görevine ilişkin görüntüler SpaceX'in X hesabından canlı yayınlandı.
Fergani Uzay'ın ilk uydusu uzaya fırlatıldı
DÜNYADA ÖNE ÇIKMAYI HEDEFLİYOR
Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi geçen yıl mayıs ayında başarıyla gerçekleştirilmişti. Selçuk Bayraktar, Fergani'yi takım uydulardan oluşan küresel konumlama sistemini inşa etmek üzere kurduklarını belirtmişti.
Fergani Uzay, geliştirdiği yenilikçi ve özgün teknolojilerle, uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu servislerinde sürdürülebilir ve maliyet etkin çözümler üreterek dünyada öne çıkmayı hedefliyor.
"BİZİM İÇİN TARİHİ BİR ADIM..."
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, üst yöneticiliğini yaptığı Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1'in, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ABD'deki Vandenberg üssünden uzaya gönderilmesine ilişkin paylaşımda bulundu.
SELÇUK BAYRAKTAR, UZAY PROJESİ FERGANİ'Yİ HABER7'YE AÇIKLAMIŞTI
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 'Fergani' girişimini Haber7'ye açıklamıştı.
Uzayda atılan adım ile ilgili Bayraktar şu ifadeleri kullanmıştı:
"Fergani adlı girişimimiz uzay alanında çalışıyor. Çalışmalarının ağırlığı sivil alanda. Uzay alanında; yörünge transfer araçları, bunun yanında alçak yörünge takım uyduları ve fırlatma araçları üzerinde çalışıyor. Bir anlamda Baykar'ın İHA serüvenine başladığı ilk gün gibi düşünebilirsiniz. İnşallah uzayda da ülkemizin, bayrağımızın hak ettiği şekilde dalgalanmasına katkıda bulunacak."
MİLLİ UZAY EKOSİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK 5 UYDU UZAYA FIRLATILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1 ve Plan-S şirketinin 4 uydusunun daha uzaya fırlatılmasına ilişkin, "Uzay ekosistemimiz, Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenecek." ifadesini kullandı.
Kacır, sosyal medya hesabından, üst yöneticiliğini (CEO) Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yaptığı Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1'in ve Plan-S'in 4 uydusunun daha uzaya fırlatılmasını değerlendirdi.
Geliştirdikleri uyduları bugün uzaya çıkaran Türk girişimleri Fergani Uzay ve Plan-S'i tebrik eden Kacır, şunları kaydetti:
"Fergani'nin ilk uydusu FGN-100-d1 ve Plan-S'in 4 adet Connecta IoT uydusu (Connecta IOT-5, 6, 7 ve 8) bugün SpaceX'in Transporter-12 görevi ile uzaya çıkıyor. Uzay ekosistemimiz, Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenecek."
"YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ise Türkiye'nin uzay ekosisteminin büyümeye devam ettiğini belirterek, şu paylaşımı yaptı:
"Fergani Uzay, ilk uydusu FGN-100-d1'i SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya göndererek Small-GEO kategorisinde yeni bir dönemi başlattı. Haberleşme ve coğrafi konumlandırma alanında küresel kapsama sunacak uydu, geleceğin teknolojilerine öncülük edecek. Plan-S, yeni ticari uydularıyla IoT ve 6G NTN haberleşme teknolojilerinde global çözümler geliştirmeye devam ediyor. Şirket, bugüne kadar 9 uyduyu başarıyla uzaya gönderdi ve IoT uydu ağı hedefini büyütmeye devam ediyor. Ülkemizin öncü uzay şirketleri Fergani Uzay ve Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojilerini bu önemli başarıları için tebrik ediyoruz. Türkiye'nin uzay alanındaki bu değerli adımları, Milli Teknoloji Hamlesi'nin gücünü bir kez daha gösteriyor."