Kakao fiyatları tüm zamanların en hızlı yıllık düşüşünü gördü

Kakaonun ton fiyatı, Batı Afrika'daki kuraklık endişelerinin azalması ve rekoltedeki artışla geçen yıl uluslararası piyasalarda yüzde 48,1 ile tüm zamanların en hızlı yıllık düşüşünü kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2026 16:31 GÜNCELLEME 04.01.2026 16:31 EKONOMİ
Kakao fiyatları tüm zamanların en hızlı yıllık düşüşünü gördü

Tüm dünyayı etkileyen kuraklık, üretimde yaşanan sıkıntılar ve jeopolitik gelişmeler tarım ürünlerinin fiyatlarında dalgalanmaya neden oldu. Kakao da emtia piyasasında en sert hareketlerin görüldüğü ürünler arasında yer aldı.

Kakaonun ton fiyatı, 2024 yılında arza yönelik endişelerle 12 bin 931 dolarla rekor tazelerken, söz konusu dönemi 11 bin 675 dolardan tamamlamıştı. Olumsuz hava koşullarının Batı Afrika'daki mahsuller için tehlike arz etmesi ve küresel stoklardaki düşüş nedeniyle fiyatlarda "ralli" görülmüştü.

Kakao fiyatı, geçen sene Batı Afrika'daki kuraklık endişelerinin azalması ve rekoltedeki artışla bu seviyelerden düşüşe geçti.

ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange verilerine göre, kakaonun ton fiyatı, 2025 yılında yüzde 48,1 ile tüm zamanların en hızlı yıllık düşüşünü kaydetti ve yılı 6 bin 65 dolardan tamamladı.

ABD'nin kakao ürünlerine yönelik tarifeleri kaldırma planını duyurması da düşüşte etkili oldu
Öte yandan, dünyanın önde gelen çikolata ve kakao üreticileri de kakao ürünleri satışlarında düşüş bekledi. ABD'nin kakao ürünlerine yönelik tarifeleri kaldırma planını duyurması da kakaodaki satış baskısında etkili oldu.

ABD, büyük miktarda tükettiği ancak kendisinin üretemediği bazı tarım ürünlerini tarife dışı tutarken, kakao da bu ürünler arasında yer aldı.

ABD'nin kakaoya uyguladığı gümrük vergilerinin kaldırılması mevcut ticaret aksaklıklarını ortadan kaldırdığı gibi ticaretle ilgili belirsizlikleri de azalttı.

Bu gelişmelerle kakaonun tedarik zincirinde daha düşük maliyetlerin söz konusu olabileceği beklentileri öne çıktı.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP), orman alanlarına zarar verilerek üretilen çeşitli ürünlerin Avrupa Birliği'ne (AB) ithal edilmesini önleyecek yeni kuralların 1 yıl daha ertelenmesine destek vermesi de fiyatlardaki düşüşte etkili oldu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR