11 dev merkez bankasından görülmemiş Powell hamlesi! İmza atıp peş peşe açıkladılar
11 ülkeden merkez bankası başkanları, Trump yönetiminin baskı altında olduğu belirtilen Fed Başkanı Jerome Powell için ortak bir bildiri yayımladı. Hatta imza atanalar arasında BIS yani merkez bankalarının merkez bankası da var.
ABONE OLKüresel finans dünyasında alışılmışın dışında bir dayanışma örneği yaşandı. Aralarında Avrupa, Kanada, Avustralya ve Brezilya’nın da bulunduğu 11 küresel merkez bankasının üst düzey yöneticileri, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin baskılarına maruz kaldığı ifade edilen Jerome Powell için ortak bir destek bildirisi yayımladı.
“BAĞIMSIZLIK VAZGEÇİLMEZ”
Ortak açıklamada, merkez bankalarının siyasi baskılardan uzak çalışmasının sadece teknik bir tercih değil, fiyat istikrarı ve finansal denge açısından hayati bir gereklilik olduğu vurgulandı. Bildiride, “Hizmet ettiğimiz vatandaşların çıkarları doğrultusunda fiyat, finansal ve ekonomik istikrarı sağlamak esastır. Bu nedenle, hukukun üstünlüğüne ve demokratik hesap verebilirliğe saygı çerçevesinde merkez bankası bağımsızlığının korunması kritik önemdedir” denildi.
Bildirinin metnini metnin tonu da dikkat çekici. Diplomatik bir dil kullanılsa da, satır aralarında güçlü bir mesaj vardı: Para politikası, siyasi gündemin aracı haline gelmemeli.
KİMLER İMZA ATTI?
Powell’a destek veren isimler arasında;
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Martin Schlegel
Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem ve
Avustralya Merkez Bankası Başkanı Michele Bullock yer aldı.
Ayrıca İsveç, Danimarka, Norveç, Güney Kore, Brezilya ve Fransa merkez bankalarının başkanları ile Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Yönetim Kurulu Başkanı Pablo Hernández de Cos da bildiriyi imzalayanlar arasında bulunuyor. (BIS, Merkez Bankalarının merkez bankası olarak biliniyor)
JAPONYA NEDEN YOK?
Bildiride yer almayan ülkeler de dikkat çekti. G7 üyeleri arasında Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda ortak metne imza atmadı. BOJ’un medya birimi, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, diğer merkez bankalarının tepkileri hakkında yorum yapmaktan özellikle kaçındıklarını ifade etti. Yani Tokyo cephesi bu tartışmanın dışında kalmayı tercih etmiş görünüyor.
NE OLMUŞTU?
Tartışmanın fitilini ateşleyen gelişme, Powell’ın yaptığı bir açıklamayla ortaya çıktı. Fed Başkanı, Adalet Bakanlığı’nın cuma günü Fed’e büyük jüri celbi tebliğ ettiğini duyurmuştu. Powell’a göre bu celp, geçen yıl haziran ayında Senato Bankacılık Komitesi’nde verdiği ifadeyle bağlantılı bir “cezai iddianame tehdidi” içeriyordu. Söz konusu ifade, tarihi Fed binalarının yenilenmesini kapsayan çok yıllı bir projeye dairdi.
Powell, hiç kimsenin 'Fed Başkanı dahil' hukukun üstünde olmadığını vurgularken, “Ancak bu benzeri görülmemiş adım, yönetimin tehditleri ve süregelen baskısı bağlamında daha geniş bir perspektiften değerlendirilmelidir” sözleriyle dikkat çekmişti.