Küresel para yön değiştiriyor: Yabancıların yeni adresi Türkiye mi?

Ekonomist Hikmet Baydar, Merkez Bankaları haftasına girilirken Türkiye’nin yüksek reel faiz ve yabancı girişleri sayesinde borsada cazip bir pazar haline geldiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2026 11:49 GÜNCELLEME 16.01.2026 12:15 EKONOMİ
Küresel para yön değiştiriyor: Yabancıların yeni adresi Türkiye mi?

Ekonomist Hikmet Baydar, önümüzdeki haftanın hem küresel hem de yurt içi piyasalar açısından “Merkez Bankaları haftası” olacağını belirterek, Türkiye finans piyasalarına yönelik beklentilerini paylaştı.

Baydar, yurt içinde faiz kararının piyasalar açısından kritik önem taşıdığını ifade ederek, faizlerde aşağı yönlü eğilimin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Merkez Bankası’ndan 150–200 baz puanlık bir faiz indiriminin gündeme gelebileceğini belirten Baydar, reel faizlerin hâlâ güçlü olduğuna dikkat çekti.

Borsa İstanbul'dan yeni rekor! Güne yükselişle başladı

BORSA İSTANBUL YABANCI YATIRIMCININ RADARINDA

Borsa İstanbul’un bu hafta tarihi rekorlara imza attığını hatırlatan Baydar, yükselişin arkasında yabancı girişlerinin etkili olduğunu vurguladı. Türkiye’nin küresel ölçekte riskin dağıtıldığı stratejik pazarlardan biri haline geldiğini söyleyen Baydar, “Yabancılar, yurt dışında elde edemeyecekleri kadar yüksek reel faiz getirisini Türkiye’de bulabiliyor” dedi.

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

YÜKSEK REEL FAİZ VE KUR İSTİKRARI AVANTAJ SAĞLIYOR

Baydar, Türkiye’de enflasyona göre yaklaşık 800 baz puan civarında reel getiri bulunduğunu belirterek, döviz kurunda da kontrollü bir seyrin izlendiğini ifade etti. Bu tabloyun Türkiye’yi özellikle faiz ve borsa yatırımları açısından cazip hale getirdiğini söyledi.

Borsa İstanbul’un dolar bazında hâlâ geçmiş zirvelerinin oldukça altında olduğuna dikkat çeken Baydar, “500 doların üzerindeki eski zirvelerden hâlâ çok uzağız. 300 doların altındayız. Bu da yabancı yatırımcı için ciddi bir yükseliş potansiyeline işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa rekor kırarken yeni hedef neresi? Güçlü yıl sonu tahmini!

ENFLASYON VE FAİZ DÜŞÜŞÜ BORSA İÇİN OLUMLU

Enflasyondaki gerileme ve faizlerde beklenen düşüşle birlikte Borsa İstanbul’un önümüzdeki dönemde daha da parlayabileceğini ifade eden Baydar, yabancı alımlarının devam etme olasılığının yüksek olduğunu sözlerine ekledi

Dilan Dundar Haber7.com - Muhabir-editör

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR