Fed öncesi piyasada 'fırtına sessizliği': Altın ve gümüşte sert geri çekilme!

Küresel piyasalar bu akşam açıklanacak Fed faiz kararına kilitlenirken, altın ve gümüş fiyatlarında belirgin bir geri çekilme yaşanıyor. Orta Doğu'daki çatışmaların gölgesinde ons altın 4 bin 986 dolara kadar geriledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2026 09:11 GÜNCELLEME 18.03.2026 10:51 EKONOMİ
Fed öncesi piyasada 'fırtına sessizliği': Altın ve gümüşte sert geri çekilme!

Altın ve gümüş fiyatları, bu akşamki Fed'in faiz kararı öncesinde gerileme gösteriyor. Altın, ons başına yaklaşık 4 bin 986 dolara gerileyerek bir ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. Yatırımcılar, Federal Rezerv'in para politikası kararı öncesinde dalgalanan petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini değerlendirmeye devam etti.

PİYASALAR "SOĞUYAN İŞGÜCÜ PİYASASINA" ODAKLANDI

Fed'in bugün faiz oranlarını değiştirmemesi beklenirken, piyasalar merkez bankasının yükselen enerji fiyatları ve soğuyan işgücü piyasasına ilişkin görüşlerini yakından inceleyecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) dahil olmak üzere diğer büyük merkez bankalarının da politika ayarlarını değiştirmemesi bekleniyor.

JEOPOLİTİK GERİLİM: "GEMİ TRAFİĞİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AKSADI"

Bu arada, ABD ve İsrail gece boyunca saldırılarına devam ederken, İran, İsrail'in daha önce hava saldırısında öldüğünü iddia etmesinin ardından Ulusal Güvenlik Şefi Ali Larijani'nin öldürüldüğünü doğruladı. Tahran ayrıca Basra Körfezi genelindeki enerji altyapısına yönelik saldırılarına devam ederken, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemi trafiği büyük ölçüde aksadı. Son dönemdeki zayıflığa rağmen, altın yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 16 artış gösterdi.

FED'İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Fed’in, gün içinde açıklayacağı kararında üst üste ikinci toplantıda da faizleri sabit tutması bekleniyor.

PETROLÜN VARİL FİYATI 100 DOLARIN ÜZERİNDE

Petrol fiyatları, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik saldırılarının küresel arz görünümüne ilişkin endişeleri artırmasıyla varil başına 100 doların üzerinde kalmaya devam etti.

"ALTIN İÇİN DİPTEN ALIMLARI TETİKLEYEBİLİR"

OANDA kıdemli piyasa analisti Kelvin Wong, “Petrol fiyatlarında kademeli bir düşüş görebiliriz ancak jeopolitik risk primi devam ederse bu durum altın için dipten alımları tetikleyebilir” dedi.

Boğazın kapalı olması ham petrol fiyatlarını yüksek tutarak ulaşım ve üretim maliyetlerini artırdı ve enflasyon baskılarını güçlendirdi. Enflasyon ortamı genellikle altını bir korunma aracı olarak desteklerken, yüksek faiz oranları getiri sağlayan varlıkları cazip hale getirerek altının çekiciliğini azaltıyor.

İSRAİL, LARİCANİ'Yİ ÖLDÜRDÜ, GERİLİM DAHA DA ARTTI

İsrail’in, İran’ın güvenlik şefi ve ABD-İsrail savaşının ilk gününden bu yana hedef alınan en üst düzey isim olan Ali Laricani’yi öldürmesi gerilimi daha da artırdı. Üst düzey bir İranlı yetkili, ülkenin yeni dini liderinin arabulucu ülkeler tarafından iletilen gerilimi azaltma tekliflerini reddettiğini söyledi.

Bu arada Birleşik Krallık, Euro Bölgesi, Japonya, Kanada, İsviçre ve İsveç merkez bankaları da İran savaşı başladıktan sonraki ilk toplantılarını bu hafta gerçekleştirecek.

ALTININ GRAMI 7 BİN 118 LİRADAN İŞLEM GÖRÜYOR

Altının gramı, güne yükselişle başlamasının ardından 7 bin 118 liradan işlem görüyor.

Dün yatay bir seyir izleyen gram altın, günü önceki kapanışın hemen altında 7 bin 107 liradan tamamladı.

Güne artışla başlayan gram altın saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 7 bin 118 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 11 bin 990 liradan, Cumhuriyet altını ise 47 bin 440 liradan satılıyor.

ABD Merkez Bankasına (Fed) yönelik zayıflayan faiz indirimi beklentileriyle güçlenen dolar altını baskılamaya devam ederken, altının onsu yüzde 0,1 artışla 5 bin 9 dolardan işlem görüyor.

Orta Doğu'dan gelen haber akışının yanı sıra bugün Fed'in para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmeleri de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Buna ek olarak faiz kararının ardından yayımlanacak "nokta grafiği"nin gelecekte politika adımlarının yönü ve zamanlamasına ilişkin önemli ipuçları sunması bekleniyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi ve Fed'in faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtti.

DİĞER DEĞERLİ METALLERDE DURUM NE?

Spot gümüş yüzde 0,4 düşüşle ons başına 79 dolara geriledi. Spot platin yüzde 0,3 düşüşle 2.118,70 dolara inerken, paladyum 1.601,63 dolarda yatay seyretti.

 

GÜMÜŞ BASKI ALTINDA

Gümüş, ons başına 78 dolara kadar gerileme gösterdi ve Fed'den gelecek sinyallerle yön bulmaya çalışacak.

ONS GÜMÜŞ

Ons gümüş güne 79,10 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 78,14 dolar, en yüksek de 80,09 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 78,72 dolardan işlem geçiyor.

GRAM GÜMÜŞ

Gram gümüş güne 112,8 liradan başladı. Gün içinde en düşük 111,4 lira, en yüksek de 114,2 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 112,3 liradan alıcı buluyor.

 

KAYNAK : NTV, ekonomim
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR