Piyasalarda "ters köşe" depremi! Savaş varken altın neden çakılıyor? İşte sebebi

Küresel emtia piyasalarında petrol şoku yaşanıyor. Artan enerji maliyetleri ve güçlü doların etkisiyle altın, gümüş ve bakırda sert satışlar görüldü. Uzmanlar, bu eşzamanlı düşüşü yaklaşan ekonomik yavaşlamanın en net sinyali sayıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2026 14:20 GÜNCELLEME 21.03.2026 14:23 EKONOMİ
Piyasalarda "ters köşe" depremi! Savaş varken altın neden çakılıyor? İşte sebebi

Küresel piyasalarda dikkat çeken gelişme... Altın, gümüş ve bakır gibi hem değerli hem de sanayi metallerinde sert satışlar yaşandı. Uzmanlara göre bu düşüşün arkasında petrol fiyatlarındaki şok artış ve resesyon korkusu yatıyor.

ABD ve İran geriliminin tetiklediği petrol fiyat artışı, küresel emtia piyasalarında zincirleme bir etki yarattı. Yatırımcılar, yükselen enerji maliyetlerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği endişesiyle pozisyonlarını azaltmaya başladı.

Bu süreçte yalnızca sanayi metalleri değil, güvenli liman olarak görülen altın da sert satış baskısı altında kaldı.

YATIRIMCILAR FARKLI BİR RİSK ALGISINA GEÇTİ

Perşembe günü piyasalarda en dikkat çeken hareket değerli metallerde yaşandı. Altın yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Gümüşte düşüş yüzde 8’e ulaştı.

Normalde kriz dönemlerinde yükselmesi beklenen altının düşmesi, yatırımcıların farklı bir risk algısına geçtiğini gösteriyor.

Uzmanlara göre bunun temel nedeni yükselen faizler ve güçlü dolar.

Faizlerin artması, getirisi olmayan altını daha az cazip hale getirirken, doların güçlenmesi de altın fiyatlarını aşağı çekiyor.

EKONOMİNİN NABZI OLARAK GÖRÜLEN BAKIRDA ZAYIF TABLO

Sanayi metallerinde de tablo zayıf... Bakır yaklaşık yüzde 2 düştü. Paladyum yüzde 5,5 geriledi. Bakır, elektronik cihazlardan inşaata kadar birçok alanda kullanıldığı için ekonominin nabzı olarak görülür.

Bu yüzden bakır fiyatındaki düşüş genellikle ekonomik yavaşlama sinyali olarak yorumlanıyor.

ENFLASYON KORKUSU FAİZLERİ YÜKSELTİYOR BÜYÜME KORKUSU RİSKLİ VARLIKLARI BASKILIYOR

Piyasalarda şu anda dikkat çeken en kritik senaryo stagflasyon, yani yüksek enflasyon ve düşük büyüme...

Petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekerken, aynı zamanda tüketim ve yatırımları baskılayarak büyümeyi yavaşlatabilir.

Bu durum yatırımcıları iki arada bırakıyor. Enflasyon korkusu faizleri yükseltiyor, büyüme korkusu riskli varlıkları baskılıyor.

Bazı analistler stagflasyon riskinin arttığını savunurken, diğerleri bu senaryonun abartıldığını düşünüyor.

Goldman Sachs ve bazı yatırımcılar, bu ortamda altının yeniden yükselebileceğini belirtiyor.

Fed Başkanı Jerome Powell ise mevcut durumun klasik stagflasyon kadar ciddi olmadığını vurguluyor.

HEM ALTIN HEM BAKIR DÜŞÜYORSA PİYASA CİDDİ BİR BELİRSİZLİĞE GİRMİŞ DEMEKTİR

Emtia piyasalarında yaşanan bu geniş çaplı satış dalgası, yatırımcıların net bir yön bulamadığını gösteriyor.

Petrol fiyatları yüksek kalırsa resesyon riski artabilir. Jeopolitik gerilim azalırsa piyasalarda toparlanma görülebilir

Şimdilik en net mesaj şu: Hem altın hem bakır düşüyorsa, piyasa ciddi bir belirsizlik dönemine girmiş demektir.

KAYNAK : Dünya
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR