Şimşek: Yeni ticaret koridorları oluşacak, önemli fırsat yaratıyor
Bakan Şimşek, Londra'daki yatırımcı sunumunda, savaşın kısa vadeli etkilerinin olumsuz ancak yönetilebilir olduğunu belirterek, tedarik zincirlerinin yeniden çeşitlenmesine ve yeni ticaret koridorlarının oluşmasına yol açacağını iletti.
ABONE OLHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Doğu'daki savaşın tedarik zincirlerinin yeniden çeşitlenmesine ve yeni ticaret koridorlarının oluşmasına yol açacağını belirterek, "Aynı zamanda yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü hızlandıracak. Bu da önemli fırsatlar yaratıyor." dedi.
Bakan Şimşek, bir dizi yatırımcı toplantıları kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile birlikte Londra'ya gitmişti.
Mehmet Şimşek, Londra’da Yatırımcı Sunumu gerçekleştirdi.
Bakan Şimşek, sunumunda küresel ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı toplantıda Türkiye’nin İran savaşı kaynaklı ekonomik şoklara karşı dayanıklılığını anlattı.
"ARZ GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA DEĞİL"
Sunumda, enerji arz güvenliğinin risk altında olmadığı, petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon ve cari dengeye sınırlı etkilerinin mali tamponlarla yönetildiği vurgulanırken, Bakanlık verilerine göre Brent petrolün 85 dolar/varil seviyesinde kalması halinde enflasyona 3,6-4,4 puan, cari açığa GSYH’nin yüzde 1,1-1,4’ü kadar ek yük getirmesi beklendiği belirtildi.
EŞEL MOBİL SİSTEMİ DEVREDE
Şimşek, akaryakıt fiyatlandırma mekanizması sayesinde fiyat artışlarının yüzde 75’inin kamu tarafından absorbe edildiğini, bütçe üzerindeki etkinin ise yüzde 0,6 ile sınırlı kaldığını belirtti.
“TÜRKİYE DIŞ ŞOKLARA KARŞI DAHA DİRENÇLİ”
Türkiye’nin düşük kamu borcu (yüzde 23,8 GSYH), güçlü bankacılık sektörü, artan rezervleri ve azalan dış finansman ihtiyacıyla şoklara karşı daha dirençli olduğu ifade edildi. Sunumda ayrıca yeşil dönüşüm, hizmet gelirlerindeki artış ve yüksek teknoloji ihracatındaki yükselişin cari dengeyi destekleyeceği kaydedildi.
Şimşek, “Türkiye krizleri fırsata çevirecek, dezenflasyon ve yapısal reform önceliğimiz olmaya devam edecek.” dedi.
DEZENFLASYON SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Negatif üretim açığının sürdüğünü ifade eden Şimşek, bunun dezenflasyon sürecini desteklediğini söyledi. Şimşek, öncü göstergelerin dezenflasyon sürecinin devamına işaret ettiğini ve kira enflasyonunda ılımlılaşmanın başladığını belirtti.
2026 yılına ilişkin kuraklık risklerinin önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Bakan, hanehalkının döviz talebinin sınırlı kaldığını ve yabancı yatırımcı çıkışlarının da sınırlı olduğunu ifade etti.
“ORTA DOĞU'DAKİ SAVAŞIN TEDARİK ZİNCİRLERİNİN YENİDEN ÇEŞİTLENMESİNE YOL AÇACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisinin 20. yılının kutlandığı ve Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında gerçekleştirilen resepsiyonda konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisinin "çok iyi iş çıkardığını" dile getiren Şimşek, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından uzun bir yol katettiğini söyledi.
“ORTA DOĞU’DAKİ SAVAŞ ADETA BİR KARA BULUT GİBİ”
Şimşek zorlu bir dönemden geçildiğini dile getirerek, "Bana göre Türkiye, küresel yetenek ve sermaye için yeniden bir çekim merkezi haline geliyor. Zorlu bir küresel konjonktürden geçiyoruz, Orta Doğu’daki savaş adeta bir kara bulut gibi. Ancak daha geniş bir perspektiften bakıldığında, Türkiye’nin sadece bir istikrar adası değil, aynı zamanda güçlü bir üretim üssü ve dinamik bir hizmetler merkezi olduğu açıkça görülüyor. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmeyi, cari dengede sürdürülebilirliği sağlamayı ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen programımızı kararlılıkla uygularken, bu dönüşümün gerektirdiği adımları da atacağız." dedi.
"ODAĞIMIZ İKİZ DÖNÜŞÜMDE"
Şimşek, Türkiye'nin 1,6 trilyon dolarlık bir ekonomi, 86 milyonluk nüfus ve kişi başı yaklaşık 18 bin dolar gelire sahip olduğunu anımsatarak, bu özelliklerin hepsini bir arada sunan sayılı ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin güçlü altyapısına işaret eden Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde altyapıya yaklaşık 360 milyar dolarlık yatırım yapıldığı bilgisini paylaştı.
Şimşek, Türkiye'nin güçlü insan kaynağına sahip olduğunu belirterek, insan kaynağı ve altyapının yanı sıra Türkiye'nin kapsamlı sanayi girişimleri için güçlü teşvikler sunduğunu anlattı.
Tüm bu özelliklerin Türkiye'nin değer zincirinde daha üst seviyelerine çıkmasına katkı sağlayacağını söyleyen Şimşek, "Orta Koridor'un bir parçasıyız ve bölgesel bağlantısallığa yatırım yapıyoruz. Orta Doğu'daki savaşın tedarik zincirlerinin yeniden düşünülmesine, çeşitlenmesine ve yeni ticaret koridorlarının oluşmasına yol açacağını düşünüyorum. Aynı zamanda yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü hızlandıracak. Bu da önemli fırsatlar yaratıyor. Bizim odağımız ikiz dönüşümde ve bu alanda iyi ilerleme kaydediyoruz. Savunma sanayii önceliklerimiz arasında yer alıyor, ancak diğer tüm sektörlerde de güçlü bir potansiyel söz konusu." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'NİN TARIMDA KÜRESEL KATMA DEĞER AÇISINDAN DÜNYADAKİ İLK 10 ÜLKE ARASINDA"
Şimşek, Türkiye'nin tarımda küresel katma değer açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında bulunduğunu ve bu alanda verimliliği artırmak için daha fazla yatırım yapmak istediklerini kaydetti.
Hizmetler sektörünün ise Türkiye'nin en güçlü alanlarından biri olduğunun altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
Turizmde dünyanın ilk 5 ülkesi içindeyiz, sağlık turizmi güçlü bir büyüme alanı. İnşaatta, küresel şirket sayısında Çin’in ardından ikinci sıradayız. Dizi ihracatından oyun teknolojilerine, havacılıktan diğer sektörlere uzanan geniş bir fırsat seti sunuyoruz. Daha fazla doğrudan yatırım çekerek birlikte büyümeyi ve daha istikrarlı, daha müreffeh bir bölge inşa etmeyi hedefliyoruz.