Pet şişelere petrol zammı: 5 litrelik suda 'gel-al' tavsiyesi
Orta Doğu'daki gerilim petrol fiyatlarını, petrol ise su fiyatlarını uçurdu. Son 6 haftada 5 litrelik suyun fiyatı yüzde 38,45 artarak 36 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri artışın nedenlerini nakliye ve ham madde olarak açıkladı.
ABONE OLOrta Doğu’daki gerilimle birlikte son 6 haftada petrolde yaşanan yükselişler, iç piyasada özellikle ambalajlı su fiyatlarında ciddi fiyat artışlarını beraberinde getirdi. En çarpıcı yükseliş 5 litrelik pet şişe sularda gözlemlendi.
Zincir marketlerde şubat ayında 26,00 TL olan 5 litrelik su, mart ortasında 29.50 TL’ye yükseldi. Dün ise ikinci bir zamla fiyatlar 36,00 TL’ye çıktı. Böylece 1,5 aylık süreçte 5 litrelik suya %38,45 oranında zam geldi.
SU DOĞRUDAN NAKLİYE İŞİDİR
İstanbul Beykoz’da faaliyet gösteren büyük bir su toptancısı, gazetemize yaptığı açıklamada, fiyatlara gelen zammın 2 temel faktörden kaynaklandığını söyledi. Savaş öncesinde mazot fiyatının 55 TL olduğunu ancak bugün 80 TL’nin üzerine kadar çıktığını belirten sektör temsilcisi, “Su, doğrudan nakliye işidir. Nakliye maliyeti ise yakıt giderine bağımlı. Motorindeki fiyat artışı, su fiyatlarına da kaçınılmaz olarak yansıyor” dedi.
PET ŞİŞELERİN ANA HAM MADDESİ PETROL
Öte yandan ambalajlı suların üretiminde kullanılan pet şişelerin ana ham maddesini de petrol oluşturuyor. Pet şişeler, petrolden elde edilen ve “polietilen tereftalat” adı verilen bir plastik türünden üretiliyor.
Sektör temsilcisi, petrol fiyatlarında bu yıl yaşanan yükselişin boyutunun ateşkes sonrasında bile hâlâ %50’nin üzerinde seyrettiğini, bunun da ham madde maliyetini artırarak su fiyatlarını etkilediğini belirtiyor.
GEL-AL DAHA UCUZ
Bu arada su toptancıları, tüketicilerin daha uygun fiyata su bulabileceğini de belirterek, “Bunun için toptancılara doğrudan kendileri giderek toplu alım yapabilirler. ‘Gel-al’ dediğimiz bu yöntemde son perakende nakliye gideri ve market kârı aradan çıkıyor. Böylece piyasada 25,00 TL’ye de 5 litrelik su bulmak mümkün oluyor” diye konuşuyor.