Unutuldu zannedilen hizmet para basıyor! İşte milyonlarca liralık "rehberlik" pastası

Türkiye'de "118"li numaralarla bilinen telefon rehberlik hizmetleri, 2025 yılında 128 milyon lirayı aşan gelir sağladı. Aktif 7 işletmeciye yapılan 943 bin çağrıda, vatandaşlar toplam 1,5 milyon dakika boyunca numara ve bilgi sorguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2026 11:55 GÜNCELLEME 18.04.2026 11:59 EKONOMİ
Unutuldu zannedilen hizmet para basıyor! İşte milyonlarca liralık "rehberlik" pastası

Kamuoyunda "bilinmeyen numaralar" olarak da bilinen telefonda rehberlik hizmetleri veren işletmecilerin geliri geçen yıl 128 milyon 281 bin 932 liraya ulaştı.

Teknolojik gelişmelerle klasik telefon rehberlerinin yerini alan bu hizmetler, 2010 yılının başında birden fazla şirketin sektöre girmesi ve reklam kampanyalarıyla ivme kazandı.

KLASİK REHBERLERİN YERİNİ ALAN "118"Lİ NUMARALAR

Telefon işletmecilerinin numara veri tabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin kullanıcılara ulaştırılmasını içeren hizmet "118"li numaralarla başladı.

Sonraki dönemlerde bu hizmetin kapsamına nöbetçi eczane, ulaşım tarifeleri, vergi borcu sorgulama gibi hizmetler de dahil oldu.

"GEÇEN YIL ÇAĞRI SÜRESİ 3,4 MİLYON DAKİKAYI GEÇTİ"

AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'ndan" derlediği bilgilere göre, geçen yıl rehberlik hizmeti veren işletmecilerin geliri 218 milyon 281 bin 932 lira oldu.

Rehberlik hizmeti sunan işletmecilerin gelirlerinin çeyrekler itibarıyla dağılımına bakıldığında 2025 yılının birinci çeyreğinde 25 milyon 725 bin 577 lira, ikinci çeyreğinde 29 milyon 149 bin 239 lira, üçüncü çeyreğinde 31 milyon 353 bin 394 lira, dördüncü çeyreğinde 42 milyon 53 bin 722 lira gelir elde edildi.

11 MİLYONU AŞKIN "NUMARA SORGULAMA" AKSİYONU

Geçen yıl rehberlik hizmeti almak için işletmecilere yapılan çağrı sayısının ise 943 bin 478 olduğu görüldü. Rehberlik hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen 7 aktif işletmecinin, aldığı çağrıların toplam süresi 1 milyon 551 bin 633 dakika oldu.

Bu dönemde 1 milyon 721 bin 78 isimle, 11 milyon 980 bin 602 numarayla sorgulama yapıldı. Hizmet alanların 2 milyon 196 bin 78'i bireysel ve 586 bin 449'u kurumsal numara sorguladı.

KAYNAK : AA
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR