Küresel krize meydan okudular! Serbest bölgelerde "3 milyar dolar" sınırı aşıldı
Türkiye'deki serbest bölgeler, 2026'nın ilk çeyreğinde küresel risklere rağmen ihracatını yüzde 1,8 artırarak 3 milyar 23 milyon dolara taşıdı. Toplam ticaret hacmi ise 6 milyar 733 milyon dolara ulaşarak ekonomiye güç verdi.
ABONE OLTürkiye'deki serbest bölgelerin ocak-mart döneminde yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artarak 3 milyar 23 milyon dolara ulaştı.
TİCARET HACMİ 6,7 MİLYAR DOLARI AŞTI
Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği Başkanı Yusuf Kılınç, yaptığı açıklamada, serbest bölgelerin ilk çeyrekteki ticaret hacminin yıllık bazda yüzde 0,45 artışla 6 milyar 733 milyon dolara çıktığını bildirdi.
Bu dönemde Türkiye'den serbest bölgelere ticaretin yüzde 3,3 yükselişle 855 milyon doları bulduğunu belirten Kılınç, şunları kaydetti:
"KÜRESEL RİSKLERE RAĞMEN DAYANIKLILIĞINI KORUDU"
"Serbest bölgelerin ihracatı yüzde 1,8 artışla 3 milyar 23 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin serbest bölgeleri, 2026 yılının ilk çeyreğinde küresel ticaretteki yavaşlama ve bölgesel risklere rağmen dayanıklılığını koruyan bir performans sergiledi. İlk çeyrekte ticaret hacmi 6 milyar 733 milyon dolara ulaşırken, özellikle ihracat ve dış bağlantılı ticaret kalemlerindeki artış serbest bölgelerin Türkiye ekonomisi açısından stratejik rolünü bir kez daha ortaya koydu."
Kılınç, bu dönemde Bursa Serbest Bölgesi'nin ihracatı yüzde 29, ticaret hacmini yüzde 22 artırarak en güçlü artışı sağlayan bölge olduğunu ifade etti.
"STRATEJİK ÜRETİM VE LOJİSTİK MERKEZLERİ"
Serbest bölgelerin 2026'nın ilk çeyreğinde sınırlı ancak nitelikli bir büyüme sergilediğini belirten Kılınç, "Türkiye'nin ihracat kapasitesine katkı sunmayı sürdürdü. Özellikle dış ticaret odaklı büyüme kompozisyonu, serbest bölgelerin yalnızca ticaret hacmi yaratan alanlar değil, aynı zamanda Türkiye'nin küresel rekabet gücünü destekleyen stratejik üretim ve lojistik merkezleri olduğunu teyit ediyor." değerlendirmesinde bulundu.