Fed’de ‘Powell gölgesi’ endişesi: Piyasalar ilk toplantıya kilitlendi

Fed'de Powell'ın "gölge başkan" riski, yeni Başkan Warsh'un mesajları, savaşın seyri ve enerji fiyatları piyasaların yönünü belirleyecek. Küresel piyasalar bu siyasi ve jeopolitik risklere odaklanırken, gözler ilk toplantıya çevrildi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2026 13:05 GÜNCELLEME 14.05.2026 13:08 EKONOMİ
Fed’de ‘Powell gölgesi’ endişesi: Piyasalar ilk toplantıya kilitlendi
  • HABER7-ÖZEL

ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığına aday gösterilen Kevin Warsh, Senato’da yapılan oylamanın ardından resmen onay aldı. 

Warsh, resmi görev süresi 15 Mayıs’ta sona erecek mevcut Fed Başkanı Jerome Powell’dan görevi devralacak. Powell’ın ise Fed Yönetim Kurulu üyesi olarak görevine devam etmesi ise "gölge başkan" tartışmalarının fitilini ateşledi.

Fed’de yaşanan başkan değişimi ve bundan sonraki sürece ilişkin Haber7’ye değerlendirmelerde bulunan Arf Capital Kurucu Ortağı Dr. Emrah Ahi, Fed’de yaşanan değişikliğin piyasalar açısından kritik olduğunu söyledi. 

Ahi, Powell’ın Fed içinde kalmasının “gölge başkan” yorumlarını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Yeni Başkan Kevin Warsh’un ilk mesajlarının piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını ifade eden Ahi, savaşın seyri ve enerji fiyatlarının da küresel piyasalar üzerinde ana risk unsuru olmaya devam ettiğini vurguladı.

"İLK TOPLANTIDAN ÇIKACAK MESAJ ÇOK KRİTİK"

Ahi, yeni dönemin ilk Fed toplantısının yakından takip edileceğini ve buradan çıkacak mesajların kritik önemde olduğunu belirterek, özellikle para politikası metni ve Warsh’un iletişim tonunun piyasalar açısından güçlü sinyaller vereceğini ifade etti. 

Ahi, “Powell’ın Fed içinde kalması yumuşak geçiş açısından olumlu görülebilir. Ancak yeni başkan ile eski başkan arasında bir güç dengesi oluşup oluşmayacağı piyasalarda soru işareti yaratıyor” dedi.

Kevin Warsh’un Fed geleneğinden gelen bir isim olduğunu belirten Ahi, ilk aşamada “bekle-gör” politikası izlenmesinin beklendiğini kaydetti.

“SAVAŞ VE HÜRMÜZ GELİŞMELERİ PİYASALARIN ANA GÜNDEMİ”

Küresel piyasalardaki yönün yalnızca Fed politikalarıyla şekillenmediğini belirten Ahi, Orta Doğu’daki gerilimin de fiyatlamalarda belirleyici olduğunu ifade etti.

Hürmüz Boğazı’na ilişkin gelişmelerin enerji fiyatları üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurgulayan Ahi, savaş tansiyonunun düşmesi halinde piyasalarda güçlü bir iyimserlik görülebileceğini söyledi.

Ahi, ancak mevcut görünümde jeopolitik risklerin kısa vadede tamamen ortadan kalkmasının zor olduğunu dile getirdi.

“BORSA İSTANBUL’UN YILIN İKİNCİ OLUMLU PERFORMANSI DAHA GENİŞ BİR HİSSE GRUBUNA YAYILABİLİR”

Borsa İstanbul’un yılın öne çıkan piyasalarından biri olduğunu belirten Ahi, özellikle savunma sanayii ve enerji hisselerinin endeksi yukarı taşıdığını söyledi.

Türkiye’de faiz indirim sürecinin savaş ve emtia fiyatları nedeniyle yavaşladığını ifade eden Ahi, petrol fiyatlarında gevşeme görülmesi halinde enflasyon beklentilerinin iyileşebileceğini ve bunun yeniden faiz indirimlerini gündeme getirebileceğini belirtti.

Ahi, yılın ikinci yarısında olumlu performansın daha geniş bir hisse grubuna yayılabileceğini vurguladı. 

“YAPAY ZEKA FİYATLAMASI DÜNYA BORSALARINI YUKARI TAŞIYOR”

Savaşın ilk döneminde küresel borsalarda sert satışlar yaşandığını hatırlatan Emrah Ahi, mart ayının ardından özellikle ABD piyasalarında güçlü bir toparlanma görüldüğünü söyledi.

ABD borsalarındaki yükselişin temelinde yapay zeka şirketlerinin bulunduğunu belirten Ahi, teknoloji devlerinin güçlü bilançolarının yatırımcı iştahını artırdığını ifade etti.

Emrah Ahi, yapay zeka yatırımlarına yönelik beklentilerin devam ettiğini belirten Ahi, bu rallinin yılın geri kalanında da sürebileceğini kaydetti.

Güney Kore piyasalarında da benzer şekilde teknoloji hisselerinin ön plana çıktığını belirten Ahi, küresel piyasalarda teknoloji odaklı yükseliş trendinin devam ettiğini söyledi.

 

Küresel finansın ‘kader günü’: Piyasalar ABD’den gelecek kritik veriye odaklandı

KAYNAK : Haber7
Mesude Demirhan Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Çankırı’da doğdu. 2015 yılında lisans eğitiminin hemen ardından aynı yıl kariyer hayatına ekonomi muhabiri olarak başladı. Çeşitli ulusal medya kuruluşlarında ekonomi alanında sayısız özel haber ve röportajlar yaptı. 2026'dan beri ekonominin nabzını tutan ve ses getiren çalışmalarını Haber7’de sürdürüyor. ‎

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR