Ticaret Bakanlığından yanıltıcı araç reklamına 863 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2025 model bir SUV aracın reklamında vadedilen donanımların araçta bulunmaması üzerine Japonya merkezli firmaya 863 milyon lira ceza kesti. Uzmanlar, mağdur tüketicilerin hakları konusunda uyarılarda bulundu

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2026 14:06 GÜNCELLEME 30.05.2026 15:23 EKONOMİ
Ticaret Bakanlığından yanıltıcı araç reklamına 863 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe aldatıcı reklam iddiasıyla yürüttüğü inceleme sonucunda bir firmaya 863 milyon liranın üzerinde rekor ceza verdi. 

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, tüketiciyi yanıltan bir otomobil firmasına rekor düzeyde idari para cezası uyguladı.

Otomotiv sektörüne ilişkin reklamları tek tek inceleyen Reklam Kurulu, Japonya merkezli bir otomobil firmasının 2025 model SUV tipi araç için hazırladığı reklamda aykırılık tespit etti. Yapılan incelemelerde, reklamda tanıtılan araçta arka kol dayama, kablosuz şarj, stepne ve arka koltuk gözleri gibi donanımların gerçekte bulunmadığı belirlendi. Kurul, reklamın tüketiciyi açıkça yanılttığı gerekçesiyle söz konusu firmaya 863 milyon liranın üzerinde ceza kesti.

"AYIP ORANINDA İNDİRİM İSTENMESİ EN MAKUL ÇÖZÜM"

Reklamda yer alan bir donanımın araçta çıkmaması durumunda tüketicilerin yasal haklarının devreye girdiğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Tüketicinin 4 tane seçimlik hakkı var. Yenisini isteyebilir, ücretsiz giderilmesini isteyebilir, ayıbın ayıp oranında indirim isteyebilir. Bu durumda ayıp oranında indirim istenmesi en makul çözüm olarak gözüküyor." dedi.

"ÇIKACAK OLAN RAPOR BELİRLEYİCİDİR"

Mağduriyet yaşayan tüketicilerin izlemesi gereken yolları anlatan Ağaoğlu, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu'na bu tür ilan ve aldatıcı reklamla ilgili şikayette bulunursa tüketici, orada Reklam Kurulu da gerekli incelemeyi yapar ve yaptırım uygular. Böylelikle aldatılmış olan, yanıltılmış olan tüketici bir delile daha kavuşmuş olur. Çünkü Reklam Kurulu'nun yapacağı uygulama, inceleme neticesinde çıkacak olan rapor belirleyicidir."

KAYNAK : TRT Haber
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR