Milli Muharip Uçak KAAN Avrupa ülkeleri için en güçlü alternatif konumunda
Avrupa ülkelerinin ortak savunma projelerinde yaşadığı krizler ve F-35'in yüksek maliyetleri, gözleri Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'a çevirdi. Uzmanlar, KAAN'ın NATO ülkeleri için en mantıklı seçenek olduğunu vurguluyor.
ABONE OLKüresel çapta artan güvenlik tehditleri ve Avrupa ülkelerinin ortak savunma projelerinde yaşadığı krizler, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı stratejik bir alternatif olarak öne çıkarıyor. Savunma sanayisi uzmanları tarafından hazırlanan ve Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı arayışını inceleyen kapsamlı analizde, "ABD dışında yeni nesil bir savaş uçağını gökyüzüyle buluşturan tek NATO üyesi Türkiye, çözüm için en güçlü adaylardan biridir." denildi.
Rusya-Ukrayna savaşı ile Orta Doğu'daki çatışmaların Avrupa'nın öz savunma kabiliyetlerindeki eksiklikleri gün yüzüne çıkardığına dikkat çekilen raporda, milyarlarca avro harcanan ortak projelerin sıkıntılarla boğuştuğu aktarıldı. Almanya ve Fransa'nın birlikte yürüttüğü yeni nesil savaş uçağı programının iptal edildiğini hatırlatan uzmanlar, "Almanların donanmaları için Hollanda'dan tedarik edeceği yaklaşık 9 milyar avroluk savaş gemisi alımı da geçen yıllara ve harcanan onca paraya rağmen mutlu sona ulaşamadı." değerlendirmesinde bulundu.
"AVRUPALI ÜLKELERİN YENİ BİR UÇAK İÇİN YETERLİ ZAMANI YOK"
Avrupalıların yol haritasında 6. nesil savaş uçaklarının önemli bir yer tuttuğunu ancak patlak veren savaşların kıta ülkelerini zaman sorunuyla yüzleştirdiğini belirten analizde, şu ifadelere yer verildi:
"Yeni nesil bir savaş uçağını üretebilmek için zamana ihtiyaç var. Ancak kapıya dayanan bir savaşta bu kadar beklemek ciddi riskleri üstlenmek anlamına geliyor. Avrupa'nın elinde 4,5. nesil olarak kabul edilen Eurofighter'lar var. Kıtada sıfırdan yeni bir ortak programla 5. ve 6. nesil arasında konumlanabilecek bir uçak yapılması muhtemel görünse de ortak programlarda yaşanan hayal kırıklıkları, AB'nin beraberlik imajının zayıflaması ve yükselen aşırı sağ bu seçeneği zorlaştırıyor."
"NATO VE AB İÇİN EN MANTIKLI SEÇENEK KAAN"
NATO içerisinde 5. nesil savaş uçağını gökyüzüyle buluşturabilen sadece ABD ve Türkiye'nin bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, F-35 programındaki sorunlara işaret etti. İşletim maliyetlerinin yüksekliği ve güncellemelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İspanya ve İsviçre gibi ülkelerin F-35 alım kararlarını iptal ettiğini anlatan raporda, "Çok sayıda Avrupa ülkesi ellerindeki filoyu büyütmeme yoluna gitti. Türkiye ise Milli Muharip Uçak KAAN'ı kendi imkanlarıyla geliştirdi ve gökyüzüyle buluşturdu. Kendi sınıfının en önemli oyuncularından biri kabul edilen KAAN'ın tam anlamıyla operasyonel olması için 2030 ve sonrası işaret ediliyor." denildi.
TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNİN ESNEK YAPISI AVANTAJ SAĞLIYOR
Türkiye'nin KAAN'ı kendi hedeflerine göre planlamasına rağmen Türk savunma sanayisinin dünyadaki en esnek üretim altyapılarından birine sahip olduğuna dikkat çekilen analizde, HÜRJET ve İspanya örneği hatırlatıldı. AB veya NATO üyesi bir ülkenin KAAN'ı kendi alt sistemleriyle donatmak istemesi halinde Türkiye'nin buna hızla ayak uydurabileceğini belirten uzmanlar, "İspanya'nın özgün sistemleriyle donatılacak HÜRJET, hızlı bir şekilde İspanyol Hava Kuvvetleri'nin envanterine girebilecek. KAAN için de benzer bir yol haritası izlenirse Avrupalı ülkeler son derece hazırlıksız yakalandıkları bu yeni dönemde çok güçlü bir ara formüle kavuşabilir." ifadelerini kullandı.
Değerlendirmenin son bölümünde, Ankara'nın ev sahipliğinde 7-8 Temmuz'da düzenlenecek NATO Zirvesi'ne atıfta bulunularak, "Tüm bunları alt alta koyduğumuzda, liderlerin masasındaki en önemli konulardan birinin KAAN olması sürpriz olmayacak." tespiti paylaşıldı.