Piyasalarda fırtına dinmedi: Altın ve borsa için kritik uyarılar!
Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, NATO Zirvesi'nden çıkan mesajların piyasalara iyimserlik sağladığını, küresel risk iştahının zayıf seyrettiğini ve Fed tutanakları öncesinde altın yatırımcılarının temkinli hareket etmesi gerektiğini söyledi.
ABONE OLPusula Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, hem yurt içi hem de küresel piyasalarda gündemin yoğunlaştığını belirterek, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı NATO Zirvesi'nden çıkan mesajların piyasalar açısından olumlu olduğunu ancak temkinli fiyatlandığını söyledi.
NATO MESAJLARI OLUMLU, BORSA TEMKİNLİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin dikkat çekici başlıklar içerdiğini ifade eden Eryılmaz, Trump'ın CAATSA yaptırımlarının kaldırılması gerektiğine yönelik açıklamalarının ve daha önce Türkiye'ye satılan F-35'lerle ilgili teslimat sürecine ilişkin mesajlarının pozitif karşılandığını dile getirdi.
Ancak bu sürecin Kongre onayı ve S-400 başlığı gibi belirsizlikler içerdiğine dikkat çeken Eryılmaz, bu nedenle piyasalarda güçlü bir iyimserlik oluşmadığını vurguladı.
BORSA ÜZERİNDE BASKI SÜRÜYOR
Borsa İstanbul'daki kırılganlığın devam ettiğini kaydeden Eryılmaz, MSCI ve S&P Dow Jones Endeksleri'nden gelen uyarılar, halka arz takvimi ve ikinci çeyrek bilançolarına yönelik zayıf beklentilerin piyasayı baskıladığını söyledi.
NATO Zirvesi kapsamında savunma sanayine yönelik alınan kararların orta vadede sektör şirketleri açısından destekleyici olacağını belirten Eryılmaz, kısa vadede ise "beklenti alındı, gerçekleşme satıldı" anlayışıyla savunma sanayi hisselerinde satışların öne çıktığını ifade etti.
KÜRESEL RİSK İŞTAHI ZAYIF
Küresel tarafta ise Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimin petrol fiyatlarını yukarı taşıdığını söyleyen Eryılmaz, Brent petrolün 76 dolar seviyesine yükseldiğini hatırlattı.
Yapay zeka ve yarı iletken sektöründeki satış baskısının da sürdüğünü belirten Eryılmaz, Samsung'un beklentileri karşılamayan bilançosunun teknoloji hisseleri üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. Bu akşam açıklanacak Fed tutanaklarının şahin tonda gelme ihtimalinin de yatırımcıların risk iştahını sınırladığını söyledi.
ALTINDA FED TUTANAKLARI BEKLENMELİ
Pusula Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, altın yatırımcılarının kritik teknik seviyeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, kısa vadede ons altında 4.180 dolar seviyesi aşılmadan yeni pozisyon açmanın riskli olduğunu söyledi.
Daha yüksek risk alabilen yatırımcılar için ise 4.166 dolar seviyesinin izlenebileceğini ifade eden Eryılmaz, aşağı yönlü hareketlerde 4.080 ve özellikle 4.060 doların önemli destekler olduğuna dikkat çekti.
Bu seviyelerin altına inilmesi halinde kısa vadeli yatırımcıların kâr realizasyonu yapabileceğini, hatta 4.060 dolar altında kısa pozisyonların değerlendirilebileceğini belirten Eryılmaz, uzun vadeli yatırımcılar açısından ise 4.000 dolar üzerinde panik satışını gerektirecek bir tablo bulunmadığını, ancak bu seviyenin altında kalıcılık görülmesi durumunda pozisyonların azaltılmasının gündeme gelebileceğini ifade etti. 3.940 doların kritik eşik olduğunu vurgulayan Eryılmaz, bu seviyenin altına inilmesi halinde 3.800 doların hedef haline gelebileceğini söyledi.
Eryılmaz, Fed tutanakları öncesinde ons altın, gram altın ve gümüşte yüksek tutarlı yeni pozisyonlar alınmasını önermediğini belirterek, mevcut süreçte "bekle-gör" stratejisinin daha sağlıklı olacağını dile getirdi.