TCMB'nin temmuz ayı faiz kararı ne olacak?
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, TCMB'nin temmuz toplantısında faizleri sabit bırakmasını beklediklerini, Borsa İstanbul'da ise kısa vadede yatay görünümün sürebileceğini söyledi.
ABONE OLGedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasaların 23 Temmuz Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandığını belirterek, mevcut jeopolitik riskler ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle temmuz toplantısında faizlerde değişiklik beklemediklerini söyledi.
PETROL FİYATLARI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİNİ ZAYIFLATTI
Karadağ, savaş kaynaklı yükselen petrol fiyatlarının enflasyon görünümünü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, temmuz ayı enflasyonunun aylık yüzde 1,5'in üzerine çıkabileceği beklentisinin Merkez Bankası'nın hareket alanını daralttığını ifade etti. Bu nedenle politika faizinde değişiklik yerine karar metnindeki mesajların piyasalar açısından daha kritik olacağını vurguladı.
YIL SONUNDA SINIRLI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
Yıl sonuna ilişkin beklentileri de değerlendiren Karadağ, politika faizinin yıl sonunda yüzde 35-36 bandına gerileyebileceğinin öngörüldüğünü belirtti. Piyasa ile kurum beklentilerinin 100-200 baz puanlık sınırlı bir faiz indirimi yönünde şekillendiğini aktaran Karadağ, olası indirimin ise daha çok aralık toplantısında ve uygun ekonomik koşulların oluşması halinde gündeme gelebileceğini söyledi.
BORSA İSTANBUL'DA YENİ HİKAYE ARAYIŞI
Borsa İstanbul'un kısa vadede güçlü bir yükseliş hikâyesi bulmakta zorlandığını ifade eden Karadağ, jeopolitik riskler, petrol fiyatları, enflasyon görünümü ve TCMB'ye ilişkin beklentilerin endeks üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti.
Karadağ, Merkez Bankası kararının ardından kısa süreli oynaklık yaşanabileceğini ancak bunun kalıcı bir trend değişimi yaratmasını beklemediğini belirterek, 14 bin puanın altındaki hareketlerde 13 bin 850 seviyesinin önemli destek yukarı yönlü hareketlerde ise 14 bin 800-14 bin 850 bandının yeniden güçlenme açısından kritik direnç konumunda olduğunu söyledi. Kısa vadede Borsa İstanbul'da yatay ve temkinli seyrin devam etmesini beklediğini sözlerine ekledi.