Bakan Bayraktar: Ceyhan'ı petrol ticaret merkezi haline dönüştürebiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ceyhan'ı Avrupa'nın önemli enerji merkezlerinden Rotterdam gibi bir petrol ticaret üssüne dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.08.2026 11:42 GÜNCELLEME 07.08.2026 11:42 EKONOMİ
Bakan Bayraktar: Ceyhan'ı petrol ticaret merkezi haline dönüştürebiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin enerji stratejisi ve yeni dönem hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ceyhan'ı Avrupa'nın önemli enerji merkezlerinden biri haline getireceklerini belirten Bakan Bayraktar, "Ceyhan'ı adeta bir Rotterdam yapabiliriz. Ceyhan'ı petrol ve petrol ürünlerinin depolandığı, ticaretinin yapıldığı, fiyatlanmasının yapıldığı bir merkeze dönüştürme hedefimiz var." dedi.

Şırnak Silopi'den Adana Ceyhan'a uzanan boru hatlarının günde 1,5 milyon varil kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Yani, Türkiye'nin ihtiyacının üzerinde bir ham petrolü Türkiye'ye getirebilecek kadar bir kapasiteye sahip. Dünyanın günlük petrol ihtiyacı 103 milyon varil civarında. Yani, dünya ihtiyacının yüzde 1,5'i her gün buradan Ceyhan'a ve oradan dünya piyasalarına gidebilir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha kapsamlı bir enerji iş birliği anlaşması hedefine vurgu yapan Bayraktar, boru hattının potansiyelinin 2,5 milyon varile kadar çıkabileceğini aktararak, "1 Ağustos'taki anlaşmayla Irak tarafı, bu hattın kullanımıyla alakalı 750 bin varillik bir taahhüt ile bu boru hatlarından bir kapasiteyi almış oldu. Bu, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık, neredeyse 25 milyar liralık bir gelir elde etmesi anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"CEYHAN'I TİCARET MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ"

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan her gün Ceyhan limanına yaklaşık 550-600 bin varil petrol geldiğini ve 400 bin varillik kullanılmayan kapasite bulunduğunu anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Onu da ilave ettiğinizde 1 milyon varilin buradan geldiği, aşağıdan 2,5 milyon varilin geldiği, toplamda 3-3,5 milyon varillik bir ticaretin, yani dünya ihtiyacının yüzde 3-3,5'inin oluştuğu bir piyasa. Buradaki petrol ürünlerini depoladığımız depolama alanlarını da dahil ettiğinizde petrokimya ve rafineri yapabileceğiniz bir yer. Ceyhan'ı bu anlamda bir petrol ve petrol ürünü ticaret merkezi haline dönüştürebiliriz."

Kerkük petrolüne ilişkin sahadaki 3 milyar varillik rezerv tahminine değinen Bayraktar, "Türkiye Petrolleri olarak burada yüzde 15'lik bir paya sahip olmuş durumdayız. Payı, petrol olarak alacağız." dedi.

"DOĞAL GAZ DEPOLARIMIZ YÜZDE 100 DOLULUKTA"

Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde uyguladığı çeşitlendirme stratejisinin önemini vurgulayan Bayraktar, "Ülkemize sadece boru hattıyla doğal gaz tedarik etmeyelim dedik, aynı zamanda dünyadaki büyük LNG ihracat potansiyelini gördük ve ondan istifade edebilmek için altyapımızı 5 kat artıracak yatırımlar yaptık." diye konuştu.

Küresel krizlere rağmen Türkiye'nin enerji sıkıntısı yaşamadığını belirten Bayraktar, "2020 pandemi krizine, 2022 Rusya-Ukrayna savaşına, şimdi Hürmüz krizine rağmen Türkiye, bugüne kadar petrolde, petrol ürünlerinde, doğal gazda ve elektrikte herhangi bir sıkıntı yaşamadı. Avrupa'da şu anda doğal gaz depoları yüzde 57 civarında dolu. Bizim depolarımız hem Tuz Gölü hem de Silivri şu anda yüzde 100 dolulukta. Hedefimiz, bu altyapı yatırımlarına yenilerini eklemek." ifadelerini kullandı.

"GABAR'DA HER GEÇEN GÜN BİR REKOR KIRIYORUZ"

Terörden arındırılan bölgelerdeki enerji hamlelerine dikkat çeken Bakan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretiminin sürekli arttığını belirterek, "Her geçen gün bir rekor kırıyoruz Gabar'da. Adı terörle anılan ve birçok kayıp verdiğimiz Gabar'da şimdi dağlar 700 kilometrelik yol ağı yaptığımız, 3 bin 500'ün üzerinde, çoğunluğu o bölgenin gençlerinden oluşan çalışma arkadaşlarımızla beraber Türkiye'nin üretim üssü haline, Türkiye'nin petrol merkezi haline dönmüş durumda." dedi.

Türkiye'nin terörle mücadelede çok önemli bir aşamaya geldiğini anlatan Bayraktar, "Terör olmadığında Türkiye'nin neler yapabileceğinin bir kesitini Şırnak'ta Gabar'da sunmuş oluyoruz. Biz Türkiye'nin ihtiyacı olan 1 milyon varil petrolü mutlak surette üreteceğiz. Türkiye Petrolleri, şu anda yurt içinde ve yurt dışında 330 bin varil petrol ve doğal gaz üretiyor. Hedefimiz, 2028 yılında bunu 600 bin varile çıkarmak." değerlendirmesinde bulundu.

"SURİYE'YE DOĞAL GAZ İHRAÇ EDİYORUZ"

Suriye ile enerji ve maden alanlarındaki çalışmalara da değinen Bayraktar, "Geçtiğimiz yıl 2 Ağustos'ta Türkiye'den Halep'e doğal gaz boru hattını bağladık ve şu anda Suriye'ye doğal gaz ihraç ediyoruz. Özellikle kuzey Suriye'nin ihtiyaç duyduğu elektriği çok uzun zamandır Türkiye ihraç ediyor. Şimdi o kapasiteleri arttırıyoruz. Birecik-Halep arasında 500 megavatlık elektrik iletim hattını yakın zamanda devreye almayı planlıyoruz." diye konuştu.

"YER ALTINDA 1,4 TRİLYON DOLARLIK KAYNAĞIMIZ VAR"

Yeni nükleer santral projeleri için teknoloji ve iş modeli seçimi yapacaklarını aktaran Bayraktar, Sinop ve Trakya projelerinin Akkuyu'dan farklı olarak Türk şirketlerinin pay sahibi olduğu bir modelle ilerleyebileceğini söyledi.

Türkiye'nin altın üretimi hedeflerine ilişkin çarpıcı rakamlar paylaşan Bakan Bayraktar, "Toprağın altında 10 bin ton altınımız var, çıkarılabilecek, ekonomik değer olarak üretebileceğimiz altın miktarı bu kadar. Bu çok önemli bir rakam. Bugünkü rakamlarla yer altında 1,4 trilyon dolarlık bir kaynağımız var. Tabii bunu üretmeniz lazım. Türkiye'nin altın üretimini ilk etapta 100 tonlara çıkarmak istiyoruz." dedi.

KAYNAK : DHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR