İş ve akademi dünyası 29. Pazarlama Kongresi'nde buluştu

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve PPAD iş birliğiyle düzenlenen 29. Pazarlama Kongresi başladı. İş ve akademi dünyasını buluşturan etkinlikte, pazarlamada değer yaratma, sürdürülebilirlik ve yapay zeka konuları ele alındı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2026 17:25 GÜNCELLEME 24.09.2026 17:25 EKONOMİ
İş ve akademi dünyası 29. Pazarlama Kongresi'nde buluştu

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) ile Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Derneği (PPAD) iş birliğinde, Türk Telekom'un ana sponsorluğunda düzenlenen 29. Pazarlama Kongresi başladı. Park Inn by Radisson İstanbul Atatürk Airport Hotel'de gerçekleştirilen ve Değeri Pazarlamak, Pazarlamaya Değer Katmak temasını taşıyan kongrenin açılış programı, akademi ve iş dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

"BİLİM ÜRETME ÇABASININ ÖNEMİ ARTTI"

Pazarlama camiasının sürekli ileri gitme çabası içinde olduğunu belirten PPAD Başkanı Prof. Dr. Alper Özer, kongrelerin kat edilen mesafeyi görmek açısından önemli platformlar olduğunu dile getirdi. Bu yılki kongreye 119 bildiri geldiğini aktaran Özer, yapay zekanın gelişmesiyle rekabetin arttığına dikkat çekerek, "Yenilikçi ve ilerici projelerin ve bilim üretme çabasının önemi de buna paralel olarak arttı." dedi.

"İSRAF EKONOMİSİNE SEVK EDEN BİR PAZARLAMA VAR"

Müslüman bir pazarlamacının temel ahlaki prensiplerinin doğruluk ve dürüstlük olması gerektiğini vurgulayan İZÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Küçük, modern pazarlama anlayışının algı oluşturma ve sunum süreçleri üzerinden şekillendiğini anlattı. Pazarlama anlayışının tüketim üzerindeki etkisine değinen Küçük, "Modern dünya önce algı oluşturuyor, sonra sunum gerçekleştiriyor. Bu süreç israf ekonomisine sevk eden bir pazarlamadan kaynaklanıyor." diye konuştu. İZÜ'de verilen eğitimin de bu hassasiyetler çerçevesinde şekillendiğini belirten Küçük, "Biz öğrencilerimize temel prensiplerimiz bağlamında bir müfredat çerçevesinde eğitim vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"DEĞER YARATMAYAN HİÇBİR ŞEYİ PAZARLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Protokol konuşmalarının ardından İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Torlak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Açılış Konferansı'nda söz alan Pegasus Hava Yolları CEO'su Mehmet Tevfik Nane, pazarlama ile değer yaratma arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Pazarlamanın temelinde değer yaratmanın bulunduğunu anlatan Nane, "Değer yaratmayan hiçbir şeyi pazarlamak mümkün değil." dedi. Sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel değil, bütünsel bir kavram olduğunu belirten Nane, şunları kaydetti: "Bize emanet edilen değerleri, dünyayı, kaynakları, eğitimi, aklımızı iyiye kullanıp dünyanın kaynaklarını bizden sonraki nesillere en az aldığımız oranda aktarmak anlamına geliyor."

Pazarlamada oluşturulan cazibenin sunulan değerle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Nane, "Anlamlı mı, ihtiyaca cevap veriyor mu? Bunu karşılayan her ürün alırken de kullanırken de mutlu eder." değerlendirmesinde bulundu. İş hayatında deneyimden öğrenmenin önemine işaret eden Nane, "Önemli olan aynı hatayı iki kez tekrar etmemek, bile bile hata yapmamak ve hatadan ders çıkarmaktır." dedi. Nane ayrıca, akademi ile iş dünyasının birbirinden kopmaz bir bütün olduğunu ve değer yaratmak için ortak çalışmanın gerekliliğini dile getirdi.

"STRATEJİSİNİ GÜÇLÜ KURAN KAZANIYOR"

Değer pazarlama ve pazarlamaya değer katma temasını Ülker'in kuruluş sürecinden hareketle ele alan iş insanı Ali Ülker, pazarlamanın geçmişten bugüne geçirdiği dönüşüme dikkat çekti. 1970'li ve 1980'li yıllarda pazarlama denildiğinde senetle tencere satışının anlaşıldığını hatırlatan Ülker, günümüzde pazarlamanın çok farklı bir kavram ve meslek grubu haline geldiğini belirterek, "Uzun vadeli değer yaratmak pazarlama sayesinde oluyor." diye konuştu.

Ülker'in kuruluş ve gelişim sürecindeki tek fiyat uygulaması, bayi sistemi ve Anadolu'ya açılma kararlarını bir stratejinin parçaları olarak değerlendiren Ülker, "Esas strateji ise elde edilen tecrübe ve başarıyı uzun vadeye taşıyacak bir plan geliştirmek." dedi. 2000 yılında zincir marketlerin ortaya çıkmasının şirketleri için önemli bir tehdit oluşturduğunu anlatan Ülker, bu dönemde daha düşük maliyetli bir marka oluşturarak yeniden pazara girdiklerini ve markayı üst konumda tutmayı başardıklarını aktardı. Akademi ile iş dünyası arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Ülker, "Stratejisini güçlü kuran kazanıyor." ifadelerini kullandı.

Pazarlamanın geleceğinin ekonomik ve toplumsal meselelerden bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayan Ülker, "Gelir dağılımı, sosyal adalet, vahşi kapitalizm, uluslararası hukuk sorgulanırken bizim de pazarlamanın geleceği için bazı şeyleri sorgulamamız lazım." dedi.

Kongre kapsamında düzenlenen Pazarlama / Dün, Bugün, Yarın başlıklı özel oturumda ise Prof. Dr. B. Zafer Erdoğan'ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Mahir Nakip, Prof. Dr. Remzi Altunışık, Prof. Dr. Bahtışen Kavak, Prof. Dr. A. Ercan Gegez ve Prof. Dr. Meftune Özbakır Umut, Türkiye'de pazarlamanın geçmişi, bugünü ve geleceğini ele aldı.

Üç gün sürecek kongre boyunca yapay zeka, sürdürülebilirlik, tüketici davranışları, marka yönetimi, pazarlama etiği, dijital pazarlama, değer yaratma ve sosyal sorumluluk gibi farklı başlıklarda akademik çalışmalar paylaşılacak. 29. Pazarlama Kongresi, en iyi bildiri ve doktora tezi ödüllerinin takdiminin ardından 26 Eylül'de yapılacak genel değerlendirme oturumuyla sona erecek.

KAYNAK : Haber7
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR