Yeni fon kuruluyor: Tütün ürünlerinden 20 TL, şekerli ürünlerden 5 TL alınacak
Sağlık Bakanlığı, tütün ürünleri ile bazı gıda ve içeceklerden alınacak katkı paylarıyla “Sağlıklı Hayata Katkı Fonu” kurmaya hazırlanıyor. Taslağa göre sigara paketlerinden 20 lira katkı payı alınacak. Yıllık 5,5 milyar paketlik tüketim hesabı üzerinden yalnızca sigaradan yaklaşık 110 milyar liralık kaynak oluşturulması bekleniyor.
ABONE OLSağlık Bakanlığı, sağlıklı yaşam politikalarına düzenli ve sürekli finansman sağlamak amacıyla yeni bir fon üzerinde çalışıyor. Hazırlanan kapsamlı tütün ve halk sağlığı düzenlemesinde “Sağlıklı Hayata Katkı Fonu” kurulması öngörülüyor.
Taslağın en dikkat çeken maddelerinden biri ise sigaradan alınması planlanan katkı payı. Buna göre paketli tütün ürünlerinden paket başına 20 lira, paketsiz tütünden ise kilogram başına 100 lira alınması gündemde.
SİGARADAN 110 MİLYAR LİRALIK KAYNAK HESABI
Türkiye’de yıllık 5,5 milyar paket sigara tüketildiği hesabından yola çıkıldığında, yalnızca sigaradan yaklaşık 110 milyar liralık kaynak oluşturulması bekleniyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakanlığın hazırladığı 25 maddelik kanun teklifi taslağının, AK Parti grubunda yürütülecek çalışmaların ardından yasa teklifine dönüştürülmesi planlanıyor. Teklifin ekim veya kasım ayında Meclis’e sunulması öngörülüyor.
ŞEKERLİ İÇECEK VE ATIŞTIRMALIKLAR DA KAPSAMDA
Fonun gelir kaynağı sadece tütün ürünleriyle sınırlı kalmayacak. Taslakta şekerli içeceklerden, içerdikleri şeker oranına göre 100 mililitre başına 5 liraya kadar katkı payı alınması bekleniyor.
Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen atıştırmalıklarda ise satış fiyatının yüzde 20’si oranında katkı payı alınması planlanıyor. Yani fon için önemli bir başka kaynak da bu ürünlerden gelecek.
KAYNAK OKUL BESLENMESİNDEN KANSER TEDAVİSİNE KADAR KULLANILACAK
Toplanacak paranın kullanılacağı alanlar da taslakta yer aldı. Fon kaynaklarının okul beslenme programları, çocukluk çağı obezitesiyle mücadele, diş sağlığı çalışmaları, sağlıklı hayat projeleri ve spor yatırımlarında kullanılması planlanıyor.Bunun yanında sigara bırakma poliklinikleri, nikotin tedavileri ve tütün denetimlerinin de fondan desteklenmesi öngörülüyor. Akciğer kanseri ve KOAH gibi tütün kullanımına bağlı hastalıkların tarama ve tedavi süreçlerine de kaynak aktarılması planlar arasında bulunuyor.