Murat Kurum'dan kentsel dönüşüm mesajı: Deprem bölgesini iki yılda ayağa kaldırdık
Bakan Kurum, "Enkaz altında kalırlar dediler, yapamazlar dediler, yetiştiremezler dediler deprem bölgesini 2 yılda ayağa kaldırdık. Cumhurbaşkanımız, zorlukların büyüklüğüne bakmadan çözüm aradı, millete cesaret verdi" sözlerini kullandı.
ABONE OLÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, memleketi Konya'da AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu'nda düzenlenen 'Konya Buluşması' programına katıldı.
Bakan Kurum, mehter takımının marşları ve meşaleler eşliğinde karşılandı. Kurum, kentsel dönüşüm, deprem bölgesi çalışmaları, uluslararası iklim zirvesi ve yeni yatırımlara ilişkin net mesajlar verdi.
Türkiye'nin son çeyrek asırda geçirdiği tüm sınamalarda Konyalıların en ön safta yer aldığını anlatan Kurum, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan milletimizin önünde yeni bir yol açtığında, ekonomik sorunlarla ülkemiz uğraşıyordu. Siyasi istikrarsızlıklarla ve büyük bir güven kaybıyla ülkemiz mücadele ediyordu. İşte bugün sizin omuzlarınız üzerinde yükselen AK Parti böyle bir dönemde doğdu." dedi.
"TANKLARIN KARŞISINDA DİMDİK DURDUK"
AK Parti'nin millet iradesini siyasette merkeze alarak ülkeyi yeniden ayağa kaldırdığını belirten Kurum, geçen yıllar içinde vesayet girişimleri, siyasete müdahale teşebbüsleri, sokak olayları, terör saldırıları ve darbe girişimleriyle karşılaştıklarını hatırlattı.
15 Temmuz hain darbe girişimindeki halkın direnişine dikkat çeken Bakan Kurum, "O gece başta Konyalılar olmak üzere 86 milyon tankların karşısında dimdik durdu. Meydanlara indi; bayrağına, vatanına, iradesine sahip çıktı. O gece Türkiye bütün dünyaya kendi kaderine sahip çıkan bir milletin gücünü gösterdi. Tam 15 Temmuz geçti derken küresel salgın geldi. Dünya içine kapanırken Türkiye üretmeye ve vatandaşının, esnafının yanında durmaya devam etti." diye konuştu. Ekonomik baskılar, küresel krizler ve uluslararası gerilimler karşısında aynı iradeyi koruduklarını belirten Kurum, ülkenin enerjisini tüketmek ve kardeşliği zedelemek isteyenlere karşı da kararlı bir mücadele yürüttüklerini bildirdi.
"O ÖVÜNÜLEN AVRUPA, VATANDAŞINI SİGORTANIN İNSAFINA BIRAKTI"
Türkiye'nin en ağır sınavlarından birini 6 Şubat depremlerinde yaşadığını, 11 ilin ağır yıkımla karşı karşıya kaldığını ve büyük can kayıpları verildiğini dile getiren Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde devasa bir inşa seferberliği başlattıklarını kaydetti.
Dünyada hiçbir ülkenin yapamayacağı bir hızla şehirleri altyapısı ve iş yerleriyle yeniden kurduklarını anlatan Kurum, "O çok övünülen Avrupa ülkeleri vatandaşını sigorta şirketlerinin insafına bırakırken, biz işte bu kadar kısa zamanda 86 milyon vatandaşımızla el ele verdik ve saatte 23, günde 550 konut üreterek 455 bin konutun anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim ettik." ifadelerini kullandı.
"BUNLAR ENKAZ ALTINDA KALIR" DEDİLER
Deprem sonrası süreçte kendilerine yönelik eleştirilere ve karamsarlık aşılayan çevrelere de cevap veren Kurum, devletin tüm kurumlarıyla ayağa kalktığını belirterek şunları kaydetti:
"Herkes o gün hatırlayın, bunlar enkaz altında kalır dediler. Yapamazlar dediler. Bitiremezler dediler. Ve işte onlar bizi eleştirirken, onlar milletimizin aklını çelmeye çalışırken bu devlet dimdik ayağa kalktı. Onun için dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir işi, böyle bir başarıyı göremezsiniz. Onun için ülkenizle, milletinizle, devletinizle gurur duyun. Recep Tayyip Erdoğan, zorlukların büyüklüğüne bakmadan çözüm aradı. Millete cesaret verdi. Hedeflerimizden tek bir an bile vazgeçmedi. Bize her yapamazsınız denildiğinde daha çok çalıştık. Her engelde milletimizle omuz omuza verdik. Her sınavda daha güçlü bir Türkiye hedefini büyüttük."
"TÜRKİYE COP31'DE 91 DEVLET BAŞKANINI AĞIRLAYACAK"
Türkiye'nin kazandığı özgüvenin artık dünya ölçeğinde karşılık bulduğunu, diplomaside, şehircilikte, çevre politikalarında ve enerjide masada söz sahibi olduğunu belirten Kurum, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı'na (COP31) Antalya'nın ev sahipliği yapacağını açıkladı.
Dev organizasyona ilişkin detayları paylaşan Bakan Kurum, "196 ülkenin bir araya geleceği, şu ana kadar 91 devlet başkanının katılım bildirdiği, 300'e yakın ilgili bakanların, 1,5 milyon ziyaretçinin katılacağı uluslararası kuruluşlar, bilim insanları, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri ülkemizde Antalya'da buluşacak. Burada iklimi, çevreyi, enerjiyi ve en önemlisi de insanlığın, gençliğin geleceğini Türkiye'de konuşacak." dedi.
Antalya'daki zirvede Konya'nın da güçlü bir şekilde yer alacağını aktaran Kurum, Anadolu Bahçesi'nde Konya mutfağının tanıtılacağını ve Selçuklu Belediyesi'nin şehrin marka değerlerinden Kelebekler Vadisi'ni zirveye taşıyacağını söyleyerek tüm Konyalıları Antalya'ya davet etti.
KONYA'YA 310 MİLYAR LİRALIK DEV YATIRIM
Bakanlığın yürüttüğü eser ve hizmet siyasetine de değinen Kurum, bugüne kadar 81 ilde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 7 milyona yakın vatandaşın daha güvenli yapılara kavuştuğunu ve dar gelirli vatandaşlar için 2 milyona yakın sosyal konut üretildiğini bildirdi.
Türkiye'nin çıtayı Yüzyılın Konut Projesi ile 500 bin yeni yuvaya çıkardığını anlatan Kurum, Konya'daki yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi:
"Konyamıza sadece Bakanlığımız eliyle tam 310 milyar liralık yatırım kazandırdık. 53 milyar liralık yatırımımız da halen gerek merkezde gerek 31 ilçede devam ediyor. Bu devasa yatırım hacmiyle 30 binden fazla ailemizi sağlam, güvenli yuvalarına kavuşturduk. Millet bahçelerimizle milyonlarca metrekare yeşil alanı gençlerimizle buluşturduk. Şimdi de 500 bin sosyal konut hamlemiz kapsamında Konyamıza 15 bin yeni konut daha kazandırıyoruz."
"EMNİYETE 300 YENİ LOJMAN NİSAN AYINDA TESLİM EDİLECEK"
Selçuklu, Nalçacı ve Meram Şükran mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle koordineli şekilde sürdüğünü belirten Bakan Kurum, emniyet mensuplarına da yeni lojman müjdesini verdi.
Nalçacı ve Bin Konutlar bölgelerinde yıkımı gerçekleştirilen eski polis lojmanlarının yenilendiğini anlatan Kurum, "Emniyet teşkilatımıza 300 konutumuzu, lojmanımızı kazandırıyoruz. Ve bu konutları önümüzdeki nisan ayında emniyet teşkilatımıza teslim edeceğiz. Şimdiden lojmanlarımız Konyamıza hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.
"KARATAY SANAYİ SİTESİ ESNAFINA EK MALİYET ÇIKARILMAYACAK"
Karatay'daki Motorlu Küçük Sanayi Sitesi'nde sıfır atık anlayışıyla TOKİ Başkanlığı eliyle Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birinin yürütüldüğünü bildiren Kurum, esnafın merakla beklediği dükkan teslimleri hakkında konuştu.
Yeni sanayi alanındaki çalışmalarda son aşamaya gelindiğine işaret eden Kurum, "İnşallah önümüzdeki nisan ayı itibarıyla sanayi sitemizde teslimlere başlıyoruz ve 2027 yılı itibarıyla bütün dükkanlarımızı esnafımıza teslim edeceğiz. Ve bu sürecin uzamasından dolayı vatandaşımıza, esnafımıza herhangi bir yük getirmeyeceğimizi de buradan ifade etmek istiyorum." dedi.
AKÇEŞME MAHALLESİ'NDE 28 TESCİLLİ ESER KORUNUYOR
Karatay'da Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünün yeni hizmet binasının inşa edildiğini söyleyen Bakan Kurum, Mevlana Türbesi'ne 400 metre mesafedeki Akçeşme Mahallesi'nde de tarihi bir ihya çalışması yürüttüklerini kaydetti.
Büyükşehir ve Karatay belediyeleri işbirliğiyle mahallenin hafızasının korunduğunu belirten Kurum, asırlık çeşmelerin ve 28 tescilli eserin korunarak geleceğe taşındığını anlattı. Kurum ayrıca, Valilik Meydanı, Mevlana Türbesi çevresi ile Meram ve Selçuklu'daki beklentileri karşılayacak projelerin de aynı kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi.