İş Bankası'nı şoke edecek miras davası

Atatürk'ün silah arkadaşının çocukları tarafından İş Bankası'nı şoke edecek dava açıldı. 1919 yılında'da bankada bir adet hisse alan Bedriye Hanım'ın torunları ilk günden bugüne kar payını istiyor...

ABONE OL
GİRİŞ 16.08.2010 09:48 GÜNCELLEME 16.08.2010 09:48 EKONOMİ
İş Bankası'nı şoke edecek miras davası

Miralay İsmail Bey, Atatürk’le aynı yıl (1881) Selanik’te doğdu ve çocukluk döneminde arkadaş oldular.

Sırasıyla Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’ne de birlikte katıldılar.

Atatürk’ün “Koç İsmail” diye seslendiği Miralay İsmail Bey’in asker maaşından kesilen paralarla, 1919’da kurulan “Osmanlı İtibar-i Milli Bankası”ndan annesi Bedriye Hanım adına bir adet hisse satın alındı.

ATATÜRK OKUTTU

Kurtuluş Savaşı sonrası kaymakamlık yapan Koç İsmail, 1919’da Saime Hanım ile evlendi ve 25 Ocak 1927’de ilk oğlu dünyaya geldi.

Dönemin ünlü komutanlarından Tevfik Paşa, “Bu çocuğun adı İbrahim Vedat olsun” diyerek doğan çocuğa isim babalığı yaptı.

29 Şubat 1928 tarihinde vefat eden Miralay İsmail Bey’in ikinci oğlu Ahmet Sedat ise, babasının ölümünden 4 ay sonra dünyaya geldi.

Atatürk, çocukluk arkadaşı Koç İsmail’in büyük oğlu İbrahim Vedat’ın Darüşşafaka’ da okumasını sağladı.

KÂR PAYI İSTİYORLAR

Polis olan ve bugün 83 yaşında bulunan İbrahim Vedat Nişanal ile 82 yaşındaki kardeşi Ahmet Sedat Nişanal, yıllar sonra, babalarının maaşından kesilerek anneanneleri Bedriye Hanım adına alınan Osmanlı İtibar-i Bankası hissesinin peşine düştü.

1927 yılında Osmanlı İtıbar-i Bankası’na devrolan İş Bankası’na Mayıs 2010’da noterden ihtar çeken Nişanal kardeşlerin avukatı Mahmut Doğan, müvekkillerine miras kalan İş Bankası hissesinin bugün itibarıyla kaç “kök hisse” ettiğinin tespitini, İş Bankası tarihi boyunca ne kadar kâr payı getirdiğinin hesaplanmasını ve kendilerine ödenmesini istedi.

Noter ihtarına, Osmanlıca yazılı hissenin fotokopisi de eklendi. İş Bankası, 10 Haziran 2010 tarihinde yolladığı cevapta, kayıtlarında Bedriye Hanım adında bir hissedara rastlamadıklarını bildirdi.

Banka, Bedriye Hanım adına gönderilen hisse senedinin bir başkası adına kayıtlı olduğunu belirtti.

KAYNAK : (Habertürk)