38 bin özürlü kadrosu neden boş?

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2010 00:14 GÜNCELLEME 05.11.2010 00:14 EKONOMİ
38 bin özürlü kadrosu neden boş?

Kavaf, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bütçeleri görüşülürken, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sosyal hizmet uzmanlığı alanında çok fazla eleman olmadığını belirten Kavaf, göreve geldiklerinde Türkiye'de iki üniversitede sosyal hizmet bölümü olduğunu, yaptıkları görüşmeler sonucunda sosyal hizmet uzmanı yetiştiren bölümlerin sayısını 15'e çıkardıklarını bildirdi. Kavaf, bu sayıyı artırmak için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Kadının sosyal gelişmişlik konusuyla ilgili Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı sıralamada ''Türkiye'nin Uganda'nın bile altında, 126. sırada olduğunun'' ifade edildiğini anımsatan Kavaf, Dünya Ekonomik Forumu'nun, iki cinsiyet arasındaki gelişmişlik makasına göre bu sıralamayı yaptığını belirtti. Bu makasa göre sıralama yaptığı için Türkiye'nin alt sıralarda yer aldığını ifade eden Kavaf, şöyle dedi:

''Türkiye'de kadınlar için tahmini gelir 5 bin 352 dolar iken, erkekler için 20 bin 441 dolardır. Uganda'da kadınlar için tahmini gelir 861 dolar, erkeklerde bin 256 dolardır. Ülkemizdeki kadınlar Uganda'daki kadınlardan yaklaşık 7 kat fazla gelir elde etmelerine rağmen, endeksin kadın-erkek arasındaki oranı dikkate alması sebebiyle skor boyutuna bakıldığında Türkiye 0,26 puan elde ederken, Uganda 0,69 puan elde etmektedir. Öğrenimde de aynı durum söz konusudur. Refahtan yararlanma, ekonomik gelişmişlik, ekonomik düzey, bu ülkelerle kıyaslanmayacak kadar iyi durumdadır.''

2010'da 13 bin 427 kişinin hizmet alım suretiyle çalıştırıldığını, maaşlarının da 850-1150 lira arasında değiştiğini belirten Kavaf, 2010 yılında 67 bin 310 kişiye evde bakım ücreti verdiklerini söyledi.

Kavaf, Anayasa değişikliği paralelinde düzenlenecek uyum yasasında, özürlülerin evde bakımı için gelir kriterlerinde asgari ücretin tamamının esas alınmasını öngördüklerini bildirdi.

Kurumlara alınacak personelin mülakata tabi tutulmasıyla ilgili soru sorulduğunu anımsatan Kavaf, ''Öncelikle KPSS'ye girmiş olma şartını arıyoruz ve puan sıralamasına göre başvuranları çağırıyoruz. Daha sonra mülakata alacağız çünkü biz insana hizmet veriyoruz. Personel alırken, konuşmasını, fiziki görüntüsünü ve iletişim noktasındaki birtakım özelliklerini dikkate almak durumundayız'' diye konuştu.

İSTİHDAM YÜZDE 132 ARTTI

Kavaf, 2010 yılı Ağustos ayı itibarıyla sokakta yaşayan, çalıştırılan ve çalıştırılma riski altında olan 7 bin 719 çocuğa hizmet verildiğini söyledi.

2002 yılında kamuda istihdam edilen engelli sayısının 6 bin 103 iken, 2010 yılının ilk aylarında bu rakamın yüzde 132 artarak 14 bin 140'a ulaştığını bildiren Kavaf, ''38 bin kadro boş ama bu kadroların doldurulamamasının nedeni özürlülerimizin mesleki eğitim almamış olmalarıdır. Eğitimli olanların istihdam sorunu yok, sıkıntı buradan kaynaklanıyor'' dedi.

Kavaf, gelecek dönemde kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Komisyonda, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün bütçeleri kabul edildi.

AA