Emekliler AB standartında emeklilik istiyor

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin, yaşamlarının son evresinde artık sıkıntılardan bir nebze de kurtulmuş AB standartlarında emeklilik istiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2011 11:21 GÜNCELLEME 05.11.2011 11:21 EKONOMİ
Emekliler AB standartında emeklilik istiyor

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin, yaşamlarının son evresinde artık sıkıntılardan bir nebze de kurtulmuş olmayı ve AB üyesi ülkelerin emeklilerinin yaşadığı standardı özlediğini bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, zamlar ve vergi artışları nedeniyle emeklinin alım gücünün giderek düştüğünü dile getiren Ergün, kurbanlıkların fiyatına yüksek olduğunu söyledi.

Ergün, şunları kaydetti:

''Bugün, en düşük Bağkur tarım emeklisi aylığı 467,78 lira, en düşük Bağkur esnaf emeklisi aylığı 631,79 lira, en düşük işçi emeklisi aylığı 813,68 liradır. Bir zamanlar yüksek olarak görülen memur emeklisi aylığının tabanı da açlık sınırıyla aynı düzeyde, yani 948,70 liradır. Bu rakamlarla emeklinin kurban kesmesi artık hayal olmuştur. Fiyatları 600-700 lira olan, sıradan bir küçükbaş kurbanlık almaya bile yetmeyen bu aylıklarla, emeklilerimiz yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Kirasını ödemekte, elektrik, su, telefon faturalarına yetişmeye çalışmakta, yakacak sorunlarını halletmeye çalışmaktadır. Geriye kalan üç-beş kuruşla da beslenmeye ve giyinmeye çabalamaktadır. Bütün bunları yapınca torunlarına verecek harçlık bile kalmamaktadır.''

Emeklilerin sorunlarının çözümü için fazla zaman kaybetmeden gerekli adımların atılması gerektiğini belirten Ergün, başta intibak olmak üzere emeklinin yaşamını zorlaştıran bütün engellerin aşılması gerektiğini ifade etti.

Ergün, şöyle devam etti:

''Çocukluk bayramları bir tarafa geçtiğimiz yılın bayramını bile özler duruma gelen emeklilerimiz, yaşamlarının bu son evresinde artık sıkıntılardan bir nebze de kurtulmuş olmayı ve girmek için çabaladığımız AB üyesi ülkelerin emeklilerinin yaşadığı standardı özlemektedir. Ülkemiz madem her yıl büyümektedir, emekli de bu büyümeden pay almak, biraz olsun refaha ermek istemektedir.

Bayramlarda toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olması nedeniyle belediyelere teşekkür eden Ergün, ''Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam aleminin ve yüce milletimizin Kurban Bayramını gönülden kutluyor, sağlık ve mutluluk dolu nice bayramlar diliyorum.''dedi.

KAYNAK : AA