Böcekler yüksek protein oranıyla beslenmede tercih ediliyor

HADİ ŞENGÜL - Dünyada birçok insanın beslenme amaçlı tükettiği ve 2013'ten bu yana Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yiyecek olarak üretilmesini desteklediği böceklerin ete göre 3 kattan daha fazla protein ve mineral içerdiği bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2016 12:41 GÜNCELLEME 13.03.2016 12:41 GÜNCEL
Böcekler yüksek protein oranıyla beslenmede tercih ediliyor

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit İncekara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "entomofaji" diye adlandırılan böceklerin yiyecek olarak tüketilmesinin, dünyanın belli bölümünün yemek kültüründe önemli yer tuttuğunu söyledi.

Dünyada en fazla Meksika olmak üzere, Amerika, Afrika kıtaları ile Uzakdoğu'daki ülkelerde görülen böcek yemenin, son dönemde başka ülkelerde de yeni trend olarak ortaya çıkmaya başladığını, hatta FAO'nun bu amaçla böcek üretilmesini desteklediğini dile getiren İncekara, şunları kaydetti:

"Dünyada çocuklar bu konuda özendiriliyor. Neden entomofaji bu kadar artıyor çünkü böcekler çok yüksek vitamin ve mineral özelliğine sahip. Şöyle bir kıyaslama yapabiliriz. Bizim genelde tükettiğimiz tavuk, balık, inek eti gibi hayvanlarda aşağı yukarı yüzde 17 ila yüzde 21 protein bulunur. Böceklerin önemli bir kısmında bu protein oranı yüzde 75'e kadar çıkabiliyor. Bazı çekirgelerde yüzde 75 protein var. Başka avantajları da mineral içerikleri yine oldukça yüksek ve vitamin bakımından oldukça zenginler. Önemli bir avantajı da kolesterol bakımından düşük. Yani tam bir besin kaynağı diyebiliriz."

- İlaç olarak da kullanılıyor

İncekara, böcek yemenin yüksek mineral değerleriyle, özelikle bazı hastalıklar konusunda ilaca ulaşmakta güçlük çekilen Afrika ülkelerinde bizzat devlet eliyle teşvik edildiğine dikkati çekerek, "Öyle yerler var ki hamile kadınlarda kansızlıkla mücadele etmede bütçe yetersiz kalıyor. İlaçlara ulaşılamadığı için kansızlıkla mücadelede özellikle demir oranı yüksek böcekler tavsiye ediliyor. Böcekler, insanların diyetinde çözüm önerisi olacak bir faktör durumuna geliyor. Bunların başında akrepler, kurtçuklar, sucul böcekler geliyor" ifadelerini kullandı.

- "Bizim kültürümüze uzak"

Besin değerlerine rağmen yemeğin aynı zamanda kültürel değer olduğunu ve bu açıdan böceklerin Türkiye'de gıda maddesi olarak değerlendirilmesinin pek mümkün görülmediğini ifade eden İncekara, şunları söyledi:

"Bizim toplumumuz bu kavrama, böcek yemeye oldukça uzak. Türkiye'de böcek yeme kültürü yok ama ülkemizde de yiyebilen varsa tabii ki tavsiye ederiz. Tabii bunun kültür üreticiliği ile yetiştirilmiş ve sağlık denetiminden geçmesi gerekiyor. Yani 'Böcekler tüketilmeli, insanlara protein kaynağı olarak kullanılmalı' sözü şu anlama gelmiyor, 'Her bulduğunuz böceği ağzınıza atın' demek olmuyor. Mutlaka kontrollü, denetimden geçmiş, sağlıklı ürünlerin satın alınıp denenmesi gerekiyor."

KAYNAK : AA