Çocuk istismarı risk altındakilerin takibiyle önlenebilir
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Seçer, "Ülkemizde Sağlık Bakanlığının veri tabanına kayıtlı milyonlarca madde ve alkol bağımlısı veya ciddi psikolojik bunalımları olduğu tespit edilen bireyler var. Risk taşıyanları devletin takip etmesi istismarı önlemekte önemli etmen" dedi.
ABONE OL- Çocuk istismarı nedir ?
Üniversitenin Kazımkarabekir Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yaş altı bireylerin fiziksel, psikolojik, cinsel ve duygusal yönden örselenip zarar görmesiyle ve gelişimlerini olumsuz etkileyen birtakım tutum ve davranışlara maruz bırakılmasına çocuk istismarı denildiğini söyledi.
İstismarı ortadan kaldırmak için risk faktörlerinin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Seçer, çocuk istismarı denilince akla ilk cinsel istismarın geldiğini, ekonomik, fiziksel ve duygusal istismarın da en az cinsel istismar kadar çocukların gelişimini fiziksel ve psikolojik açıdan etkilediğini kaydetti.
- İstismarcının genel özellikleri
Seçer, genel olarak istismarcıların, ciddi psikolojik ruhsal sorunları bulunduğunu, madde ve alkol kullandığını, önemli kısmının da geçmişinde istismara uğradığını aktardı.
Bu kişilerin çocuklarının risk altında olduğu için devlet korumasına alınması gerektiğini de dile getiren Seçer, "Devlet kurumlarınca istismar açısından risk altında olan çocuklar belirlenmeli, özellikle madde kullanan ve ağır ruhsal bulanımı olan kişilerin çocukları risk altında. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına önemli görev düşmektedir. Toplumun da bu konudaki bilinç düzeyi ve farkındalığı istenilen seviyede değil, hem çocukların hem anne baba hem de öğretmenlerin eğitimleri bu yönde büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.
- Risk altındaki çocuklar korumaya alınmalı
Seçer, risk altındaki çocukların belirlenip henüz istismara uğramadan devlet korumasına alınıp ailelerinin takip edilerek çocuk istismarının azaltılabileceğini ifade ederek, "Özellikle parçalanmış aileler, üvey aile yapıları, madde kullanımıyla ruhsal yapıları bozuk olanlar takip edilmeli. Ülkemizde Sağlık Bakanlığının veri tabanına kayıtlı milyonlarca madde ve alkol bağımlısı veya ciddi psikolojik bunalımları olduğu tespit edilen bireyler var. Risk taşıyanları devletin takip etmesi istismarı önlemekte önemli etmen." dedi.
- Kimyasal hadım caydırıcı olabilir
Seçer, istismarın önlenmesi için gündeme gelen "kimyasal hadım" uygulamasına değinerek, şunları kaydetti:
"Hadım yöntemi istismarın ortadan kaldırılma yollarından birisi ancak bu yöntem tam anlamıyla istismarı ortadan kaldırmayıp bu suça yeltenecek insanlarda caydırıcı etki yaratabilir. İstismarı önlemek istiyorsak bu suçu ortaya çıkaran risk faktörlerini analiz etmemiz gerekiyor. Cinsel istismara yönelik hadım uygulamaları etkili yaklaşım olabilir ancak bu durum istismar ortaya çıktıktan sonra gerçekleşecek uygulamadır. Bu uygulama istismarı önlemez sadece istismarcının cezalandırılmasını ve toplumun vicdanının rahatlatılmasını sağlar, oysa amacımız sadece toplumun vicdanını rahatlatmak değil istismarın önlenmesi olmalı."
Seçer ayrıca, özelikle 3 yaş üstü çocukların özel bölgelerine hiç kimsenin dokunmaması konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.