Sınıf kapıları tarihi anlatıyor

İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da bir ilkokul ve ortaokulda eğitim gören öğrenciler, okulun tüm sınıf kapılarına fotoğrafları ve biyografileri yerleştirilen Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun ve Mehmet Akif Ersoy gibi tarihe yön veren kişilerin hayatlarını öğrenerek adeta tarihe yolculuk yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2018 12:06 GÜNCELLEME 17.03.2018 12:06 KÜLTÜR
Sınıf kapıları tarihi anlatıyor

Kentin Aziziye ilçesindeki Başçakmak İlkokolu ve Ortaokulu yönetimi, okul aile birliği ve hayırseverlerin desteğiyle öğrencilerinde tarih bilincinin oluşması amacıyla 24 sınıf kapısının iç ve dış kısmına, tarihe yön veren önemli şahsiyetler ile devlet büyüklerinin fotoğraf ve biyografilerini yerleştirdi.

Uygulamayla çocuklar teneffüslerde sınıf kapılarından gördüğü Mevlana'dan Nene Hatun'a, Osman Gazi'den Atatürk'e, Kanuni Sultan Süleyman'dan Yıldırım Bayezid'e, Fatih Sultan Mehmet'ten Abdülhamid Han'a kadar birçok padişah ve tarihe yön veren önemli şahsiyet ile 12 büyük Türk devletinin isimleri, tarihleri, bayraklarının yer aldığı resimler ve fotoğraflar ile biyografileri inceleyip bilgi ediniyor.

- "Amacımız çocukların tarihin kahramanlarını öğrenmesi"

Okul Müdürü Yunus Kocakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamadaki amaçlarının küçük yaşta çocuklarda tarih bilincinin oluşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kocakaya, okuldaki tüm sınıf kapılarının iç ve dış kısmına tarihe yön veren Osmanlı padişahları ve devlet büyüklerinin resimleri ile biyografilerini giydirdiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Sınıf kapılarımıza Mustafa Kemal Atatürk, Nene Hatun, Osmanlı padişahları Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve 2. Abdülhamid Han gibi devlet büyüklerinin amblemini ile 12 büyük Türk devletinin isimlerini yaptırdık. Amacımız çocukların küçük yaşta tarihin kahramanlarını öğrenmesi."

Uygulamayla öğrencilerin aynı zamanda hem sınıf kapılarını koruduğunu hem de bilgi sahibi olduklarını aktaran Kocakaya, öğrenci, veli ve öğretmenlerin uygulamayı çok beğendiklerini ifade etti.

- Uygulama öğrencilerin tarihi öğrenmesini kolaylaştırıyor

Kocakaya, öğrencilerin derste ya da teneffüslerde kapılara giydirilen tarihin kahramanlarını görerek daha kolay öğrendiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Çocuklar dersteyken bazen dikkati dağılabiliyor ve etrafa bakıyor, etrafa baktığında da kapıdaki resimleri görerek bir şeyler öğreniyor. Bu uygulamamız aynı zamanda ilkokuldaki çocuklar ortaokula gittiğinde bir nevi hazırlık için altyapı oluyor. Sömestir tatilinde Okul Aile Birliği ve hayırseverlerin yardımıyla kapılarımızı giydirdik. Uygulamamız çocuklara çok faydalı oldu, çocuklarımız genelde boş vakitlerinde sınıf kapılarını gezerek tarih hakkında bilgi ediniyor."

Kocakaya, Aziziye Belediyesi ile Aziziye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle sınıftaki masa ve sıraların da farklı renklere boyandığına işaret ederek okulun fiziki şartların değişmesiyle öğrencilerin okula daha çok severek geldiğini anlattı.

Küçük yaşta öğrenilenlerin hafızada daha çok kalıcı olduğuna dikkati çeken Kocakaya, "Bir çocuğa küçük yaşta bir şeyler öğretirseniz akılda daha kalıcı olur. Biz de çocuklarımıza küçük yaştan tarihi sevdirmeyi amaç edindiğimiz için bu uygulamaya yaptık." dedi.

- "Tarihi kahramanlarımızı öğrendik"

İlkokul 4. sınıf öğrencisi Vildan Ören de Kanuni Sultan Süleyman ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatını sınıf kapılarından öğrendiğini belirterek "Henüz derslerde görmediğimiz tarih bilgisini sınıfımızın kapılarında gördük ve öğrendik. Boş zamanlarımızda arkadaşlarımızla okulda kapıları gezerek tarihi kahramanlarımızı öğreniyoruz. Okul yönetimimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz." dedi.

Aynı okulun 3. sınıf öğrencisi Canan Gündey ise uygulama sayesinde daha önceden hiç duymadığı ve bilmediği Osmanlı padişahlarının isimleri ile hayatlarını öğrendiğini söyleyerek "En çok Kanuni Sultan Süleyman ve Abdülhamid Han'ın hayatını okudum, onların başarısını kendime örnek aldım." ifadesini kullandı.

KAYNAK : AA