Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Derslerin tamamlayıcı özelliği bu tür şehir müzeleri. Bu müzeler olmadan, çocuklarımızın bu şehir kültürünü gerçekten içselleştirmeleri, benimsemeleri ve hayatlarının bir parçası haline getirmeleri bu kadar kolay olmazdı." dedi.
ABONE OLAvcı, Bilecik'in Bozüyük ilçesinde Şehir Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Bilecik'te bugün iki güzel açılış gerçekleştirdikleri belirterek, birincisinin Bilecik Belediyesi tarafından yaptırılan Yaşayan Şehir Müzesi ikincisinin ise Bozüyük Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen Şehir Müzesi olduğunu ifade etti.
Şehir Müzelerini önemsediklerini ifade eden Avcı, "Daha önce Milli Eğitim Bakanlığımda pilot uygulamasını üniversitelerde bazılarını liselerde yaptığımız şehir kültürü dersleri var. Önce seçmeli dersler olarak çocuklarımız bunları aldılar. Bu dersleri koymaktaki maksadımız, her çocuğumuzu içinde yaşadığı ortamı, şehri ve oranın tarihi ve kültürel değerlerini birebir tanımasını sağlamaktı. Pilot uygulamada çok başarılı sonuçlar aldık. Derslerin tamamlayıcı özelliği bu tür şehir müzeleri. Bu müzeler olmadan, çocuklarımızın bu şehir kültürünü gerçekten içselleştirmeleri benimsemeleri ve hayatlarının bir parçası haline getirmeleri bu kadar kolay olmazdı. Dolayısıyla ben hem Bilecik'teki Yaşayan Şehir Müzesinin hem de Bozüyük Şehir Müzesinin yapımına tasarımına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ise hizmete açılan müze binasının geçmiş dönemde sahiplerinden alındığına işaret ederek, "Hiçbir çalışma yapılmamış, insanlara gösteriş olsun diye sadece iskeleleri dikilmiş, fakat iskeleleri çürümeye yüz tutmuş, yıllarca yalnızlığına terk edilmiş bir şekildeydi. Biz göreve geldiğimizde buraya sahip çıkarak restorasyonunu tamamladığımız tarihi değerimiz Albay İbrahim Çolak Köşkü için 1 milyon lira hibe desteği alarak müzemizi 1,5 milyona tamamladık. Kurtuluş mücadelemizin başkomutanı Atatürk'ün silah arkadaşı Albay İbrahim Çolak tarafından 1926-1930 yılları arasında yaptırılan bu köşk, 2006 yılında oğlu Ertuğrul Çolak tarafından Bozüyük Belediyesine bağışlanmıştı." ifadelerini kullandı.
33 dönüm arazi içerisinde bulunan Albay İbrahim Çolak Köşkü'nü korumaya alarak 1 yıl içerisinde restore ettiklerini anımsatan Bakıcı, "Bin 450 metrekarelik bir alandaki çevre düzenlemesini 4 ayda tamamladık. Ardından burada, geçmişimizi bu güne taşıyan, bu günümüzü de geleceğe taşıyacak bir müze için işe koyulduk. Albay İbrahim Çolak, 'Türk’ün makus talihinin yenildiği' 2. İnönü Savaşı'nda vatan savunmasında mücadele etmiş, albay olarak emekli olduktan sonra sivil hayatta da 1926 yılında Bozüyük Kereste Fabrikasını kurarak bölgenin ekonomik gelişiminde büyük rol oynamıştır. Biz müze kurulum çalışmalarına başladığımızda şehir müzemiz, Bozüyük’ten ve Bozüyük insanından izler taşısın istedik. Tarih yapan bir millet olarak, tarihimizi kayda geçirme, yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak istedik." diye konuştu.
Bakıcı, müzenin kurulması için 44 köy ve ilçe merkezi ile birlikte 40 farklı noktada 750 görüşme yapıldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün geldiğimiz noktada 150 bağışçımızın gözü gibi sakladığı ya da tavan arasında unuttuğu yaklaşık bin 400 fotoğraf, tarihi belge, yaşam eşyası gibi nadide eser ile müzemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Müzede Bozüyük'ün arkeolojik geçmişinden itibaren sırası ile Selçuklu, Osmanlı dönemi tarihsel gelişimi ve özellikle milli mücadele döneminden günümüze kadar ilçenin tarihsel rolü hikayelerdi. Bozüyük ve köylerinden toplanan eserlerin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığından 1 tank ve çeşitli silahlar bağış yolu ile alındı."
Konuşmaların ardından Bakan Avcı ve beraberindeki protokol üyeleri müzenin açılışını yaptı.