Eskişehir eğlenceli sömestir için öğrencileri bekliyor
DENİZ AÇIK - Turizmciler tarafından yurt içindeki önemli destinasyonlar arasına alınan Eskişehir, müzeleri, eğlence, oyun alanları ve parkları ile sömestir tatili geçirmek isteyen çocuklu aileler için önemli bir alternatif haline geldi.
ABONE OLMilli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2017-2018 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre 19 Ocak Cuma günü kapanacak okullar, 5 Şubat'a kadar 15 günlük ara tatile girecek.
Yüksek hızlı tren ile Ankara'ya bir saat 30 dakika, İstanbul'a 2 saat 30 dakika, Konya'ya bir saat 50 dakika, karayoluyla Bursa'ya bir saat 30 dakika, Kütahya ve Bilecik'e 45'er dakika, Afyonkarahisar'a bir saat 30 dakika uzaklıkta bulunan Eskişehir, kolay ulaşım imkanlarıyla da yerli turistlerce tercih ediliyor.
Turizm şirketlerince yurt içindeki önemli destinasyon merkezleri arasında gösterilen Eskişehir'deki müzeler, eğlence ve oyun alanları ile parklar, tatillerini değerlendirmek isteyen öğrenci ve veliler için keyifli vakit geçirmeleri konusunda farklı olanaklar sunuyor.
- Yılmaz Büyükerşen Bal Mumu Heykelleri Müzesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in bağışladığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri ile Atatürk'ün aile fertlerinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamları, sanatçılar, medya mensupları ve sporcuların adeta canlı hissi veren 160 bal mumu heykelinin bulunduğu müze, çocuklar ve velileri için farklı bir gezi deneyimi sunuyor.
- Masal şatosu
Büyükşehir Belediyesi Sazova Kültür Sanat ve Bilim Parkı'nda bulunan "Masal Şatosu"nda ünlü masal kahramanlarının üç boyutlu animasyonları, optik ışık canlandırmaları, özel yaşam alanları gibi birçok farklı mekan yer alıyor.
Birbirinden farklı 26 kulesiyle ilgi çeken şatoya gelen çocuklar, Türk ve dünya masal kahramanlarını bir arada görüp, onlardan masallar dinleyebiliyor.
- Esminyatürk
Esminyatürk'te Türk Dünyası Vakfı tarafından inşa edilen, Afganistan'dan Özbekistan'a, Kazakistan'dan Balkanlar'a kadar Türk coğrafyasındaki yaklaşık 30 mimari eserin minyatürü bulunuyor.
İstanbul'daki Miniatürk'ün benzeri olan alanda, Türkiye'den Selimiye Camisi, Çifte Minareli Medrese, Divriği Ulu Cami, Diyarbakır Ulu Cami ile Ahlat Ulu Kümbet'in minyatürleri yer alıyor.
- AÜ Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi
Toplam 80 bin metrekarelik kurulu alanına sahip Anadolu Üniversitesi (AÜ) Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi'nde 15 bin metrekarelik kullanım alanı bulunuyor.
Kapalı alanda yer alan kubbenin altında ise geleneksel Türk mimarisine göre inşa edilmiş yapılar yer alıyor.
Yapı içindeki 40 farklı odadan oluşan bölümlerde Türk bilim insanlarının bal mumundan yapılmış heykellerinin yanı sıra onların hem video sunumlarıyla hem de yazılı olarak tanıtımı gerçekleştiriliyor. Merkeze gelen çocuklar ve velileri, Türk bilim insanları hakkında detaylı bilgiye sahip olabiliyor.
- AÜ Havacılık Parkı
Ankara-Bursa karayolunun kenarında 39 bin metrekare kurulu alan sahip AÜ Havacılık Parkı'nda 18 uçak sergileniyor.
Temelleri 1997 yılında atılan parkta hava araçlarının nasıl uçtuğuna, motorları ve diğer havacılık donanımlarının nasıl çalıştığına ilişkin temel prensipler, 7'den 77'ye herkese aktarılıyor. Uçakları da yakından görme fırsatı bulanlar, unutulmaz anlar yaşıyor.
- Eskişehir Bilim Deney Merkezi
Ses, deney, optik, denge-mekanik deneyleri, el becerisi ve dikkat oyunları ile deneysel gösterilerin yapıldığı merkezde çocuklar, uzmanlar eşliğinde diledikleri deneyleri yapabiliyor.
Sömestir tatili için çocuklara özel atölyeler düzenlenen merkezde uzmanlar eşliğinde çeşitli bilimsel faaliyetler düzenlenecek.
- Sabancı Uzay Evi
Teknolojik donanımı Sabancı Vakfı tarafından karşılanan uzay evinde 14 metre iç çapında ve tam kubbe şekline dayalı planetaryum bulunuyor.
Balıkgözü lenslerle donatılan ve 16 megapiksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon cihazıyla 360 derecelik tam kubbede yapılan gösterimler, bilimsel gözlem, veri ve modellere aynı anda 96 ziyaretçi, evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara, dünya ve gezegenlere adeta canlı seyahat deneyimi yaşıyor.
- Dede Korkut Parkı ve Dede Korkut Anıt Duvarı
Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı tarafından inşa edilen Türk Dünyası Dede Korkut Parkı'na gelen çocuklar, 46 metre uzunluğundaki Dede Korkut Anıt Duvarı ile karşılaşıyor.
Her iki cephesinde Dede Korkut destanlarının yer aldığı çini uygulaması, cephelerin alt tarafında da hikayeler bulunuyor. Böylece çocuklar, Dede Korkut destanlarını öğrenme imkanı buluyor.
Öte yandan, duvar, ön cephesindeki su sebili ve su perdeleriyle Türkiye'deki ilkleri bünyesinde barındırıyor.
- Hayvanat Bahçesi ve Eti Sualtı Dünyası
Büyükşehir Belediyesince geçen yıl hizmete açılan Hayvanat Bahçesi, 243 türde bin 665 hayvana ev sahipliği yapıyor. Penguenden foka, geyikten tropikal iklim hayvanlarına kadar birçok canlının barındığı hayvanat bahçesine gelenler, hoş vakit geçiriyor.
Hayvanat bahçesi bünyesinde yer alan Eti Su Altı Dünyası da Kuzey Ege, Atlas Okyanusu, Kızıldeniz, Güney Amerika gölleri ve Amazon Nehri'nden getirilen 84 farklı türden toplam 2 bin 500 balığı barındırıyor.
Çocuklar ve velileri de teraryum, dokunma akvaryumu, tropikal akvaryum, Amazon Nehri ile mersin akvaryumu gibi bölümleri bulunan Eti Su Altı Dünyası'nın 3 bin 200 metrekare alanında diledikleri gibi vakit geçiriyor.