Aziziye Tabyaları'nda 136 yıl sonra iftar
Türk-Rus Savaşı'nın yaşandığı 1877 yılında düşmana karşı savunma amaçlı olarak yaptırılan tarihi Aziziye Tabyalarında ilk kez 136 yıl sonra iftar yemeği düzenlendi.
ABONE OLErzurum'a kısa bir süre önce Antalya'dan atanan Vali Ahmet Altıparmak'ın öncülüğüyle tarihi Aziziye Tabyalarında tarihinde ilk kez bir iftar yemeği düzenlendi. Yemeğe şehit ve gazi yakınları katıldı. Tarihi tabya uzun yıllar aradan sonra ilk kez yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yaptı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlayan iftar yemeğinde bir konuşma yapan Vali Ahmet Altıparmak, 1877-1878 Türk-Rus Savaşında yüzlerce şehidin verildiği bir mekanda anlamlı bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirtti.
Öte yandan iftar yemeğine tarihe adını kahramanlık öyküsüyle altın harflerle yazdıran Nene Hatun'un torunları da katıldı.
AZİZİYE TABYALARI
Erzurum da Sultan Abdülaziz'in son yıllarında yapılan üç tabyadır. Kentin Kars Kapısı denilen kesiminin kuzeydoğusundaki Topdağı Yaylası üzerindedir. Tabyalar, halk arasında 93 Harbi adıyla bilinen 1877-1878 Türk-Rus Savaşı'nda hizmet gördü. Komutanı Kaymakam (Yarbay) Bahri Bey'di. Deveboynu'nda düşmana yenilen Osmanlı Kuvvetleri geri çekilince Rus Ordusu, Erzurum'u kuşatma hazırlıklarına başladı. Rus başkomutanı kentin çarpışmasız teslim edilmesini önerdi. 27 Ekim 1877 gecesi başkomutanlarının önerisi kabul edilmeyince Ruslar Topdağı üzerinden Aziziye Tabyaları'na doğru yoğun topçu atışıyla saldırıya geçti. Saldırı sonucu tabyaların ikisi Rusların eline geçti.
Son tabyada düşmek üzereyken durumu öğrenen Erzurum halkı, kendi olanaklarıyla tabyayı savunan Osmanlı askerlerinin yardımına koştu. Nene Hatun da bu halk hareketinin önde gelenleri arasındaydı. Göğüs göğüse kanlı çarpışmalardan sonra Rus Ordusu bozularak tabyalardan geri çekildi ve Erzurum işgalden kurtuldu. 1952'de bu zaferin anısına tabyaların içine "Aziziye Tabyası Anıtı" dikildi. Temsili dört mezar üzerine "Asker, Gençler, Kızlar, İhtiyarlar" diye yazılarak, Aziziye savunmasının önemi ve Erzurum halkının kahramanlığı anıtlaştırıldı.