Amasya'da 150 yıllık Ramazan geleneği

Amasya'da geçmişi 1860'lı yıllara dayanan bir gelenek halen devam ederken, kent halkı bu yıl da belediye bandosunun konserleri eşliğinde iftar yapacak ve sahura kalkacak.

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2011 12:10 GÜNCELLEME 01.08.2011 12:10 ETKİNLİKLER
Amasya'da 150 yıllık Ramazan geleneği

Amasya'da geçmişi 1860'lı yıllara dayanan bir gelenek halen devam ederken, kent halkı bu yıl da belediye bandosunun konserleri eşliğinde iftar yapacak ve sahura kalkacak. Yöresel ve popüler parçaları çalan bando ekibi, konser sırasında cep telefonundan da istek alabiliyor.

1860'lı yıllarda, zamanın Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın bir ramazan günü Amasya Kalesi'nde çaldırdığı davul zurna ile başlayan ve o günden bu yana sürdürülerek zaman içinde belediye bandosunun konserine dönüşen uygulama, bu yıl da sürdürülüyor.

Bando Şefi Cemal Aylak'ın (49) yönettiği yaklaşık 10 kişilik bir ekipten oluşan Belediye Bandosu, ramazan boyunca kente hakim Amasya (Harşena) Kalesi'nde iftar ve sahurdan bir saat önce verdiği konserlerle kent sakinlerine yöresel ve yılın popüler parçaları eşliğinde iftar açtırıyor, sahur yaptırıyor.

Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, bu geleneğin sürdürmekten duydukları mutluluğu dile getirdi.

Ramazan ayının sadece oruç tutulan bir ay olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Akbaş, ''Mutlaka işin ibadet boyutu var. Kişinin nefsinin arındırılması boyutu var ama aynı zamanda insanların kendi kültür ve geleneklerine sahip çıkması için de önemli bir vesiledir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

CEP TELEFONU İLE DE İSTEK GELİYOR

Bando Şefi Aylak ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayı boyunca sahur ve iftardan bir saat önce Harşena Kalesi'nden konserlerine devam edeceklerini söyledi.

Özellikle sahur konseri için kaleye çıkarken patika yollarda zorlandıklarını ve düşme tehlikesi atlattıklarını ancak, bu geleneği yaşatmaktan dolayı mutluluk duyduklarını anlatan Aylak, şunları söyledi:

''Burada ramazan deyince akla belediye bandosu gelmekte. Son yıllarda konser öncesi belediyeyi arayarak ya da ben ve ekibimdeki arkadaşlarımla konser sırasında verdiğimiz eslerle cep telefonundan irtibat kurarak istekte bulunan da olabiliyor. Halkımızın bizleri arayarak istedikleri türkü ve şarkıları da icra etmeye çalışıyoruz. Bu durum uygulamanın ne denli sevildiğinin göstergelerinden biri. İnsanımıza en güzel şekilde hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Bunu yaparken de mutlu oluyoruz.''

Harşena Kalesi'nde kafe işleten Yusuf Yeni ise gelenek ve göreneklerin yaşatılmasının güzel olduğunu ifade ederek böyle bir geleneğin Türkiye'de sadece Amasya'da gerçekleştiğini söyledi.

KAYNAK : AA