Bank Asya'da şüpheli ve usulsüz işlem belirlendi
Bank Asya'da paralel yapı ile ilişkiler başta olmak üzere çok sayıda şüpheli ve usulsüz işlem belirlendi.
ABONE OLParalel Yapı'nın finans kuruluşu Bank Asya'ya el konulmasının perde arkasında sadece bankacılık faaliyetlerinin olmadığı öğrenildi.
Ortaklık yapısı, hesap hareketleri, hesap sahiplerinin kimlikleri, açığa devir sözleşmeleri, Paralel Yapı ile ilişkiler başta olmak üzere çok sayıda şüpheli ve usulsüz uygulama belirlendi. Şirketin hissedarları Ortadoğu Tekstil, Forum İnşaat, Sürat Basım, BJ Tekstil başta olmak üzere Paralel Yapı'ya yakın bütün şirketlerin hesapları da kozmik bilgi gibi korumaya alındı. Özellikle, 17-25 Aralık sonrası para hareketleri incelenerek, batık kredi tablosuna göre imtiyazlı ortaklardan sermaye koymaları istenebilecek.
PARALEL YAPI İLE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bank Asya'ya mali, teknik, finansal değerlendirme sonucu el konulduğunu belirtirken, bankacılık işlevi dışına çıktığına da dikkat çekti. Başbakan, bankanın Paralel Yapı ile ilişkilerine dikkat çekerek, irrasyonel bir tavırla belli kaynakların toplanarak belirli yerlere aktarıldığına işaret etti. BDDK'nın Fon'a devir kararını bu ilişkiler zinciri ile bankacılık sistemi dışına çıkılması, ortakların kimliklerine ilişkin şüphelerin hızlandırdığı belirtiliyor.
İŞLEM SIRASI KAPATILDI
Borsa İstanbul, BDDK'nın Bank Asya'nın yönetimini Fon'a devretme kararı nedeniyle bankanın Gözaltı Pazarı'ndaki işlem sırasını geçici olarak kapattı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada hissenin işlem sırasının pay piyasası yönetmeliğinin 25/a maddesi uyarınca kapatıldığı belirtildi. Açıklamada hisselerin ne zaman işleme açılacağı konusunda bilgi verilmedi. Bu madde hisse senedinde yatırımcı kararlarını etkileyecek önemde bilgi olduğunun öğrenilmesi durumunda bu bilginin yatırımcılara duyurulması için borsa başkanına hisseyi işleme geçici olarak kapatma yetkisi veriyor. Bank Asya cuma günü yüzde 10 düşerek 0.76 liraya gerilemişti. Bankanın piyasa değeri 684 milyon TL seviyesinde bulunuyor.
ZARAR ORTAKLARDAN TAHSİL EDİLİR
TMSF, bankanın zararlarını tespit edecek. Zarara uğradıysa bu ortaklardan tahsil edilecek. Paralel Yapı'ya yakın şirketlere ilişkin şüpheli işlemler tek tek incelenecek. Bu şirketlere kullandırılan usulsüz krediler saptanacak. Üç aylık takvim içinde ya satılacak ya başka banka ile birleştirilecek. Bu sürede faaliyetleri kesintisiz devam edecek.
Bankanın içerisinde yer alan sorunlu aktifler Birleşik Fon Bankası'na alınacak. Kalan bölüm ise önümüzdeki süreçte satışa çıkarılacak. Fon yönetimince hazırlanacak batık kredi raporuna göre imtiyazlı ortaklardan tahsilat işlemi gerçekleştirilebilecek.
Banka çalışanlarının özlük hakları korunacak, görevlerine devam edebilecekler.
Ancak TMSF yönetimi bazı banka yöneticilerini görevden alabilecek.