G.Saray Müzesi'nde skandal! Atatürk'ün imzası...

Tarihçi Murat Bardakçı, yeni açılan Galatasaray Müzesi'nde Atatürk'ün kulübe gönderdiği mektuptaki imzasının şaibeli olduğunu iddia etti.

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2018 12:23 GÜNCELLEME 28.02.2018 14:28 Galatasaray
G.Saray Müzesi'nde skandal! Atatürk'ün imzası...

Habertürk'teki köşesinde konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Bardakçı'nın iddiaları şu şekilde:

 

 

4 Eylül 1928 tarihli ve Lâtin harfli daktilo ile kaleme alınmış olan mektup bana biraz tuhaf göründü. Mustafa Kemal’in mektubun altındaki imzasını hiç görmemiştim, arşiv uzmanları da rastlamamışlardı.

MEKTUBUN MÜSVEDDESİ ANKARA’DA

Çalışma müsaademin bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ne müracaat ettim, mektubun yine Lâtin harfleri ile kaleme alınmış orijinal müsveddesi arandı ve bulundu. Ankara’dan gelen belge ile Galatasaray Kulübü’nün müzesindeki mektubun görüntülerini burada yayınlıyorum...

Galatasaray Kulübü’nün müzesindeki belgede başta Mustafa Kemal’in imzası olmak üzere önemli sıkıntılar mevcut...

Ankara’da son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nden çıktığı iddia edilen çok sayıda evraka rastlanıyor ve evrakı ellerinde bulunduranlar, bunları başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere önemli arşivlere satmaya çalışıyorlar.

O İMZA KÖTÜ BİR TAKLİT

Galatasaray’ın müzesinde sergilenen mektup, piyasaya sürülmeye çalışılan bu belgelerden biri gibi görünüyor! Zira, söylediğim gibi Mustafa Kemal’in mektubunun altına mühür olarak basılmış böyle bir imzası mevcut olmamıştır ve mühürdeki imza Atatürk’ün Soyadı Kanunu’ndan önce kullandığı Lâtin harfli ilk imzasının bozuk bir taklididir.

Mustafa Kemal’in o senelerdeki imzasının aslını yine bu köşede görüyorsunuz...

KAYNAĞI ARAŞTIRILMALI

Dolayısı ile, Galatasaray’a mektubun “provenans” ını, yani kaynağını iyice tahkik etmek düşüyor! Mektup gazeteci, dışişleri bakanı ve kulübün eski başkanı Necmeddin Sadak’ın veya Soyadı Kanunu’ndan önceki ismi ile Necmiddin Sadık Bey’in ailesinden temin edilmiş olsa bile, altında ıslak imza yerine uydurma bir kaşenin bulunması sebebi ile gerçekliği yine de tartışmalıdır. Yok eğer kulüp belgeyi bir yerlerden yakın zamanda aldı ise, sözünü ettiğim uydurma mühürlerin hababam basıldığı kâğıt parçalarından biridir!

Galatasaray'a tavsiyem, Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nden bu mektupla ilgili detaylı bir araştırma yapmaları yönünde olacak.