Radikal yazarı işçi bayramını dini bayram sandı!
1 Mayıs olaylarının ardından çok şey yazıldı çok şey çizildi ama cinlik baki kaldı. Radikal Gazetesi yazarlarından Koray Çalışkan kendi söyleyemediğini vatandaşın ağzından söyletti. Radikal Yazarı Koray Çalışkan'ın 1 Mayıs cinliği Kabe'ye hakareti teyit etti
ABONE OLHakan GÖKSEL'in haber analizi
1 Mayıs olaylarının ardından çok şey yazıldı çok şey çizildi ama cinlik baki kaldı. Radikal Gazetesi yazarlarından Koray Çalışkan kendi söyleyemediğini vatandaşın ağzından söyletti. Haberine başlık yaparak da teyit etti.
Radikal Gazetesi köşe yazarlarından aynı zaman da akademisyen olan Koray Çalışkan, Radikal'deki köşesinde 1 Mayıs olaylarını konu edindi. "Oradaydım" başlığı ile yayımlanan köşesinde işçi, işçi emeklisi, CHP'li yöneticiler, futbol taraftarları ve sendikacı ve bir turistin görüşüne yer verdi.
Çalışkan sözde tüm kesimlerin düşüncesini okuyucusuna aktarıyordu. Köşesinin başlığına bir işçi emeklisinin ağzından ilginç bir sözü taşıdı. Görüş aldığı işçi emeklisi "1 Mayıs gibi insancıl bir günü gaza boğdular. Tadilat varmış. Kutlama olmazmış. Kabe'de de tadilat var. Haccı yasaklarlar mı?" diyordu.
Çalışkan da bu sözleri fırsattan istifade ederek başlığa taşıdı. "Kabe'de inşaat hacca engel mi?" başlığını attığı yazısında bize de bu yorumları yapmak kaldı.
* Koray Çalışkan, başlığa çektiği "Kabe'de inşaat hacca engel mi?" sorusunda "tırnak işareti" kullanmayarak ifadeyi bizzat teyit ediyor çünkü alıntılamış olmuyor.
* Koray Çalışkan Taksim ile Kabe'yi bir tutuyor, Müslümanların kıblesi olan Kabe'yi bir bakıma ekonomik sistemin bir unsuru olan işçi bayramı ile kıyas ederek aşağılıyor.
* Koray Çalışkan Taksim'deki yaşanan işçi olaylarının meydanı kutsallaştırması ile Kabe'yi bir tutarak akademisyen kimliğine rağmen "din ve ideoloji" unsurlarını birbirine karıştırıyor.
* Gazeteciliğin eşik bekçiliği görevini dikkate almadan ne duyarsa onu yazıyor.
* Koray Çalışkan başlıkta tribüne oynamayı seviyor
* Koray Çalışkan, Hac mevsiminde ortalama 4-5 milyon insanın Kabe'yi ziyaret ettiğini ama Kabe'nin bulunduğu alana kısım kısım belirli sayıda insan alındığını bilmiyor. Üstelik inşaat sürecine göre içeri alınan insan sayısı kısıtlanıyor. Hatta ülkelere Hac için kota veriliyor.
*Çalışkan 1990'lı yıllarda Kabe'de çok sayıda hacının ezilerek öldüğü "TüneI faciası"nı hatırlamıyor.
Özetle Hac cehaletini ortaya koyan ve söyleyemediklerini vatandaş ağzından söyleme çabasında olduğunu düşündüğümüz Çalışkan, toplumsal hassasiyetleri hiçe sayıp, işçi emeklisini aracı edip "cinlik" yapmaktan geri durmuyor...Bu durumda Çalışkan'a sadece bizi "niyet okuyucu" olarak suçlamak kalıyor
Hakan.Goksel@haber7.com
twitter.com/hakan_goksel