Harem büyük bir okuldan ibaretti
Halil İnalcık hocamız "Harem bir fuhuş yuvası değil, bir okuldu" şeklinde ifade etmişti.
ABONE OLSabah yazarı Erhan Afyoncu kamoyunda tartışılan Harem meselesini tüm gerçekliğiyle ortaya koydu. Afyoncu, Emine Erdoğan'ın sözlerine destek verirken aynı sözlerin dünyanın en büyük tarihçileri arasında gösterilen Halil İnalcık hocanın yıllar önce yazdığını ifade etti.
İşte Afyoncu'nun o yazısı:
Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın Harem'de verilen eğitimle ilgili konuşması, sırf cumhurbaşkanımızın eşi olduğu için eleştirildi. Hâlbuki aynı sözleri yıllar önce Halil İnalcık hocamız "Harem bir fuhuş yuvası değil, bir okuldu" şeklinde ifade etmişti
Harem, "korunan, mukaddes şey ve yer" manasına gelir. Evlerde kadınların erkeklerle karşılaşmadan günlük hayatlarını sürdüreceği bölüme Harem denir. İslâmiyet'ten önceki dönemlerde Ortadoğu'da kurulmuş devletlerde ve İran'da Harem kurumuna rastlanır. Harem, Müslüman toplumlara mahsus bir kurum değildir, dünyanın her tarafında değişik din ve medeniyetlerde Harem'e rastlanılır.
OSMANLI'DA HAREM
İslâmiyet'ten sonra devlet başkanlarının saraylarında Harem, Emeviler zamanında ortaya çıktı. Abbasiler döneminde saray teşkilatının gelişmesine paralel olarak Harem de kurumlaştı.
Harem teşkilatı daha sonra Selçuklular, Harzemmşahlar ve Memlükler gibi İslâm devletlerinde de aynı yapı üzerinde devam ederek Osmanlı İmparatorluğu'na intikal etti. Harem teşkilatının ilk yılları hakkında fazla bir bilgimiz bulunmuyor. Orhan Gazi devrinde devletin teşkilatlanmasına paralel olarak Harem teşkilatının ilk çekirdeği atılmış olmalıdır. Çelebi Sultan Mehmed devrinden (1413-1421) itibaren Osmanlı sarayında Harem ağalarının görülmeye başlanması Harem'in gelişiminde önemli bir noktadır. Fatih Sultan Mehmed zamanında devlet ve saray teşkilatının oluşmasına paralel olarak Harem-i Hümâyûn da teşkilatlandırıldı. III. Murad'la birlikte Harem halkının sayısı arttı ve büyüdü. Valide sultan, yani padişah anneleri Harem'in yöneticisiydi.
HAREM BİR OKULDU
Osmanlı Haremi, tarih boyunca herkesin ilgisini çeken bir yer olmuştur. Harem denince akla cinsellik gelir, ancak Harem-i Hümayun padişahın evi ve bir eğitim kurumudur. Osmanlı sarayı üç bölümden meydana geliyordu: Harem, Birun ve Enderun. Harem-i Hümayun, Harem'le birlikte Enderun'u içerisine alır. Enderun, Osmanlı'nın erkek yöneticilerinin yetiştiği üst düzey bir okuldu. Harem ise kadın yöneticilerin yetiştiği bir mektepti. Osmanlı tarihçiliğinin en büyük ismi tarihçilerin kutbu, şeyhül- müverrihin Halil İnalcık hocamız, 1990'larda Aktüel Dergisi'ndeki bir yazısında bu durumu "Harem bir fuhuş yuvası değil, bir okuldu" diye ifade etmişti. Hareme giren cariyeler sıkı bir disiplin altında, eğitim görürdü. Önce Türkçe ve İslamiyet öğretilirdi. Türk-İslam âdet ve adabını öğrenen kadınlar, dikiş-nakış, hanendelik, sazendelik, rakkaslık, şiir, hikâye anlatma sanatında ustalaşırdı. Kadınlara dönemin en iyi hocaları ders verirdi. Türk musikisinin en büyük isimlerinden Tekbir'in bestekârı Itrî ve 19. yüzyılın büyük bestekârı Hacı Arif Bey, Harem hocalarındandı.
HAREM'DE EĞİTİMİN GÜCÜ
Hürrem Sultan'ın Kanunî Sultan Süleyman'a yazdığı mektuplar ile Turhan Sultan'ın veziriazamlara yazdığı emirlere baktığımızda her iki sultanın da çok iyi bir eğitim aldığını, Türkçe'nin ifade gücüne, şiire, dinî ve tarihî bilgilere, diplomasiye ve devletin iç meselelerine vâkıf oldukları görülür.
HAREM DEVLETİ KURTARMIŞTIR
XVII. yüzyılda padişahların çocuk yaşta tahta çıkmaları devlet yönetiminde boşluk meydana getirdi. Bu dönemde devlet idaresinde Harem ve valide sultanlar ön plana çıktı. Böyle bir dönemde Kösem Sultan ve Turhan Sultan'ın devlet yönetimini ele almaları Osmanlı'yı otorite boşluğundan bir ölçüde kurtarmıştır.
AVRUPALILARIN HAREM FANTEZİSİ
Avrupalılar için Harem her zaman esrarengiz ve hayalleri süsleyen bir yer olmuştur. Üst düzey devlet görevlilerinin bile girmelerinin mümkün olmadığı Harem'i Avrupalılar'ın görmeleri hayal bile edilemezdi. Batılılar, Harem ile ilgili cinsel hayaller kurmuşlar ve hayali bilgilerle yüzlerce kitap yazmışlar. Örneğin, XVII. yüzyılda İngiliz Elçiliği Kâtibi Rycaut, padişahın iki sıra hâlinde dizilmiş cariyelerin arasından geçerken geceyi geçirmek istediği güzelin önüne mendil bıraktığını söyler. III. Ahmed devrinde İngiltere'nin İstanbul elçisi olan Wortley Montagu'nun eşi olan Lady Montagu, Osmanlı haremine girebilen nadir Avrupalılar'dan. Mektuplarında Rycaut'un fantezisinin doğru olmadığını yazar.