GTO Başkanı Bartık:
"Türkiye'nin ihracatını artırması için komşulara odaklanılması ve bu ülkelerin pazarını analiz etmek gerek"
ABONE OLGaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye’nin ihracatını artırması için komşulara odaklanılmasını ve bu ülkelerin pazarını analiz etmek gerektiğini bildirdi.
Bartık, yazılı açıklamasında, iş dünyasının yaşanan olumsuzluklar, paritedeki dalgalanma ve petrol fiyatlarının düşmesi gibi nedenlerden dolayı sıkıntı yaşadığını ve 2015 yılında ihracatta düşüş olduğunu belirtti.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatı en az düşen kentin Gaziantep olduğunu hatırlatan Bartık, kentin en önemli pazar olan Ortadoğu ülkelerinin siyasi belirsizlik nedeniyle ihracatta kayıplar yaşandığını kaydetti.
Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, ABD'nin Rusya'ya ambargosu gibi nedenlerin kentin ticaret hayatını daha da olumsuz etkilediğini aktaran Bartık, "7 Haziran'da yapılan genel seçimin, önümüzdeki aylarda yenilenecek olması bırakın 2015'i, 2016'nın ilk çeyreğine kadar olumlu beklentiden uzaklaşmamıza neden oluyor. Bu da dış kaynaklı sorunların çözüme kavuşmasının ötelenmesine ve iyice zorlaşan Türkiye’nin 2023 ihracat rakamlarına ulaşması amacıyla yeni bir yol haritası çizilmesini kaçınılmaz hale getirmektedir" ifadelerini kullandı.
O yüzden zaman kaybetmeden yeni alternatifler belirlenmesi gerektiğini bildiren Bartık, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin ihracatını artırması için geçmişte farklı yollar denenmiş, bazılarında hedefe ulaşılmıştı. Şimdi yeni hikayeleri yazmak için komşulara odaklanmak, bu ülkelerin pazarını analiz etmek gerekecek. Bazı ülkelerle sıkıntılı günler geçirsek de ticaret için bu sıkıntının aşılacağı kesindir. Mesela ekonomik darboğazın içinde olan Yunanistan'a 7 ayda 12 milyon 250 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İyi bir tanıtım çalışmasıyla bu ülkeye gıda ve diğer tüketim grubu ürünleri olmak üzere ihracatı artırmak mümkün."