Kazazede ayıya tehlikeli operasyon

Bolu'da otobanda meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Boz ayı, Bursa'da tedaviye alındı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2011 10:55 GÜNCELLEME 18.05.2011 10:55 Genel olaylar
Kazazede ayıya tehlikeli operasyon

Onlarca uyuşturucu iğne ile uyutulan yaralı ayı veterinerler için zorlu ve bir o kadar tehlikeli bir muayeneden geçti. Kalça ve bacak kemiğinin kırıldığı belirlenen ayının tekrar yürüyüp yürüyemeyeceği ise yapılan medikal ve operatif tedavinin ardından belirlenecek. Bolu'dan Bursa'ya taşınırken boz ayının üç kez uyandığı, tehlike oluşturmaması için yeniden uyuşturucu ile bayıltıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, 4 gün önce Bolu Çaydut Otobanı'nda meydana gelen kazada, bir aracın çarptığı Boz ayı, yaralandı. Sürünerek ormana kaçan yaklaşık 4 yaşındaki ayının bulunması için çalışma başlatıldı. Karayolları ekipleri bugün akşam saatlerinde yaralı ayıyı görünce hemen durumu yetkililere bildirdi. Bolu Doğa Koruma Milli Parklar şubesi yetkilileri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılan Boz ayı, akşam saatlerinde Bursa'ya gönderildi.

4 saatlik zorlu yolculuğun ardından hayvan hastanesine getirilen ayının kurtarılması için Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ öncülüğündeki 10 kişilik ekip, seferber oldu. Onlarca uyuşturucu iğne ile uyutulan ayının tekrar uyanmaması için gürültü çıkarılmamasına büyük özen gösterildi. Uygulanan anestezinin ardından röntgene alınan Boz ayının trafik kazasına bağlı olarak kalça ve bacak kemiğinde çok ciddi kırıklar olduğu belirlendi. Ağrı kesicilerle acısı dindirilmeye çalışılan ayı, yapılması düşünülen zorlu ameliyat öncesi kendisi için ayrılan özel bölmeye alındı.

Yaralı ayıyı Bursa'ya getiren Bolu Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Özkan Yavuz, "Cumartesi günü Bolu Çaydut otobanında bir ayının, taksiye vurduğu söylenmişti. Yaralı ayı, yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadı. Dün saat 17.00 sıralarında bize haber geldi. Hemen olay yerine gidip ayıyı uyuşturarak, araca aldık. Ve ayıyı, Bursa'da yaban hayvanları rehabilitasyon merkezi ve veterinerlik fakültesi bulunması sebebiyle buraya geldik. Gece saat 23.00 sıralarında Hayvan Hastanesi'ne geldik. Yolda da 3

kez ayıldı, durup iğne ile tekrar bayılttık. Otoban üzerinde ilk defa böyle bir kaza oldu" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Cihan, "Boz ayıyı bize Bolu ilçe ve Orman Müdürlüğü yetkilileri getirdi. Cumartesi günü kaza geçiren ayı ancak 4 gün sonra bulunabilmiş. Hemen anesteziye aldık ve muayenesi yapıldı. Kalça kırığı mevcut. Yarın, Cerrahi Anabilim Dalı'nın tetkikleriyle neler yapılacağına karar verilecek. Boz ayı için 10 kişilik bir ekip seferber oldu. Sabaha kadar kontrolümüzü yapacağız. Yerini hazırladık" dedi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Mustafa Barış Akgül ise, "Boz ayın kalça ve bacak kemiğinde bir kırık var. Ve bu kırıklar hareket ediyor. Bunlar hayvana zarar verme ihtimali olan kırıklar. İyileşme olasılığı hakkında bir şey söylemek için henüz çok erken. Bu, medikal ve operatif tedavilerden sonra ancak mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

KAYNAK : İHA