Ağlayan bebeği sakinleştirmek için bunu yapın!

Bebeğiniz ağladığında kendinizi çaresiz hissetmenize gerek yok. Bebeğiniz sizin ve sütünüzün kokusunu aldığında sakinleşecektir.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2014 15:44 GÜNCELLEME 27.08.2014 17:08 Genel sağlık
Ağlayan bebeği sakinleştirmek için bunu yapın!

Ağ­la­mak, be­bek­le­rin dün­ya ile kur­duk­la­rı ilk ile­ti­şim şek­li­dir. Be­be­ğin her ağ­la­ma­sı onun bir sı­kın­tı­sı ol­du­ğu­nu ifa­de et­me­di­ği gi­bi hiç ağ­la­ma­ma­sı da bir be­lir­ti ola­bi­lir. Sü­rek­li ağ­la­yan bir be­be­ği sa­kin­leş­tir­me­nin en öne­mli yo­lu ise onu dü­zen­li em­zir­mek­tir.

Ço­cuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Bö­lü­mü­’n­den Uz. Dr. Öz­len Ka­ya Çar­dak, an­ne ve ba­ba­la­ra öne­ri­ler­de bu­lun­du.

Be­bek­ler için ağ­la­mak gül­mek­ten ön­ce ge­lir. Ye­ni do­ğan bir be­bek her is­te­ği­ni ağ­la­ya­rak ifa­de ede­bi­lir. Be­be­ğin her ağ­la­ma­sı, mut­la­ka bir so­run ol­du­ğu an­la­mı­na gel­mez. Bu du­rum ai­le­yi te­dir­gin et­mek­le bir­lik­te tıb­bi açı­dan ba­kıl­dı­ğın­da ağ­la­ma­yan bir be­bek ile­ti­şim de kur­ma­yan bir be­bek an­la­mı­na ge­lir.

6 aya ka­dar an­ne sü­tü

Be­bek­le­rin 0-6 ay ara­sı sa­de­ce an­ne sü­tü ile bes­len­me­si uy­gun­dur. Bu dö­nem­de özel­lik­le ilk 3 ay­da her ağ­la­dı­ğın­da be­be­ğin em­zi­ril­me­si hem be­be­ği sa­kin­leş­ti­rir hem de an­ne sü­tü üre­ti­mi­ni ar­tı­rır.

An­ne sü­tü alan be­bek­ler­de bes­len­me­ye sa­at dü­zen­le­me­si ya­pıl­ma­sı, ilk 3 ay için uy­gun de­ğil­dir. Be­bek­ler ilk 3 ay za­ten an­ne­si ile ken­di­si­ni ay­nı can­lı ola­rak gö­rür, ya­ni fark­lı bir bi­rey ol­du­ğu­nun far­kın­da de­ğil­dir. Bes­len­me ih­ti­ya­cı ol­du­ğun­da da bu­nu ge­cik­tir­mek ya­ni her is­te­di­ğin­de be­be­ği em­zir­me­mek be­bek­te gü­ven sar­sı­cı bir et­ki ya­par.

Sa­kin ko­nu­şun

Do­ğum ön­ce­sin­de işit­me his­si olan be­bek­ler dün­ya­ya gel­dik­ten son­ra da her şe­yi çok net du­ya­bi­lir­ler. Ağ­la­yan bir be­bek­le mut­la­ka yu­mu­şak bir ton­da ko­nu­şul­ma­lı­dır. Da­ha ön­ce­den alı­şık ol­du­ğu için an­ne ve­ya ba­ba­sı­nın se­si, be­bek için sa­kin­leş­ti­ri­ci et­ki ya­par. Do­ğum ön­ce­si din­le­ti­len mü­zik­ler de do­ğum son­ra­sı be­bek­le­ri ra­hat­la­tır, ken­di­le­ri­ni gü­ven­de his­set­me­le­ri­ne yar­dım­cı olur. Te­le­viz­yon ve bil­gi­sa­yar ek­ran­la­rı ise be­bek­ler üze­ri­ne ne­ga­tif et­ki ya­par. Ko­nuş­ma ve dav­ra­nış üze­ri­ne de olum­suz et­ki­le­ri ol­du­ğu için 2 yaş so­nu­na ka­dar ço­cuk­la­rı te­le­viz­yon­dan uzak tut­mak ge­rek­mek­te­dir.

Uyut­ma po­zis­yo­nu

Ko­ku du­yu­su da ye­ni do­ğan be­bek­ler­de be­lir­gin­dir. Ağ­la­dı­ğın­da an­ne ku­ca­ğı­na alın­dı­ğın­da an­ne sü­tü ko­ku­su du­ya­cak ve aç ol­ma­sa bi­le ra­hat­la­ma his­se­de­cek­tir. Be­bek­ler kol ve ba­cak­la­rı ile bir ye­re te­mas et­tik­le­rin­de de sa­kin­le­şir.

An­ne kar­nın­da­ki­ne ben­zer bir ko­num­da ya­tı­rıl­ma­la­rı; ya­ni yüz üs­tü, ba­şı yan du­ra­cak ko­num­da kol ve ba­cak­lar göv­de­ye çe­kil­miş hal­de yat­ma­la­rı on­la­rı sa­kin­leş­ti­rir. Ama bu ya­tış şek­li ke­sin­lik­le ge­ce öne­ril­mez. “A­ni be­şik ölü­mü sen­dromu­”, yüz üs­tü ya­tan be­bek­ler­de da­ha sık ol­du­ğu için, sa­de­ce gün­düz an­ne­nin be­be­ği göz­lem­le­di­ği or­tam­da be­bek bu şe­kil­de ya­tı­rı­la­bi­lir.

Ku­ca­ğa alın

İlk 6 aya ka­dar be­bek­le­ri ağ­la­dık­la­rın­da ku­ca­ğa al­ma­ya çe­kin­mek doğ­ru de­ğil­dir. Be­bek ağ­la­ya­rak ile­ti­şim kur­mak is­te­mek­te­dir ve ku­ca­ğa al­mak ona gü­ven­de ol­du­ğu­nu his­set­ti­ren en fay­da­lı yol­dur.

Açık ha­va­da za­man ge­çir­mek, her yaş­ta­ki ço­cuk için ra­hat­la­tı­cı­dır. Be­bek kü­çük bi­le ol­sa, pre­ma­tü­re doğ­muş de­ğil­se ilk gün­den iti­ba­ren so­ka­ğa çı­ka­rı­la­bi­lir. Do­ğum­dan iti­ba­ren açık ha­va­ya da­ha çok çı­kar­tı­lan be­bek­ler­de has­ta­lık gö­rül­me ris­ki ev­den çık­ma­yan­la­ra gö­re da­ha az bu­lun­muş­tur.