Önce 'sigara bırakma sözü' sonra neşter

Başbakan Erdoğan'ın sigara bıraktırma yöntemi, Adana'da bir doktora model oldu. Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, son bir yıldır ameliyat ettiği hastalardan 'sigarayı bırakma sözü' alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.06.2011 12:20 GÜNCELLEME 01.06.2011 12:20 Genel sağlık
Önce 'sigara bırakma sözü' sonra neşter

MEHMET ŞAHİN'in haberi

BSK Metropark Hastanesi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal, son bir yıldır ameliyat ettiği hastalardan 'sigarayı bırakma sözü' alıyor.

Hastalarından topladığı sigara paketlerinin üzerine şahsın adını yazıp imzasını attıran Nursal, bunları cam bir kavanozda saklıyor. Dr. Nursal, bu yöntemle şimdiye kadar 400 kişiye sigara bıraktırmış.

Tiryakiliği toplumun en önemli sağlık sorunlarından birisi olarak gören Tarık Zafer Nursal, sigaranın ameliyatla ilgili komplikasyon riskini yükselttiğini belirtiyor. Son bir yıldır hastalarının hayat kalitesini artırmak için operasyon öncesinde 'sigarayı bıraktırmaya' çalıştığını kaydeden Nursal, "Odama giren hastalardan sigarayı bırakma sözü alıp paketlerini bırakıp çıkmalarını rica ediyorum. Bu oda tiryakiler için dönüm noktası oluyor." diyor. Hastalarla geçirdiği zamanın yaklaşık üçte birlik kısmını sigara bağımlılığına ayıran Nursal, uzmanlık alanına girip girmediğine bakılmaksızın her doktorun sigarayla mücadele etmesini istiyor.

Çare, kesin karar verip birden bırakmak

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi Başkanı Prof. Dr. Melek Köksal Erkişi de sigaradan kurtulmak isteyen tiryakinin kesin karar verip hemen alışkanlığını bırakması gerektiğini söylüyor. Tiryakiden, sigarayı terk edeceği bir tarih belirlemesini isteyen Erkişi, şu tavsiyelerde bulunuyor: "Bağımlı, ev, işyeri, araba gibi kullandığı alanlardaki tüm sigaraları atmalı. Sigara bırakma merkezlerindeki destek gruplarına katılmalı ya da bir psikoterapistten yardım almalı. Yurtdışında bunun için geliştirilen bazı hipnoz programları dahi var. Akupunktur işlemi sigarayı bırakmak ve yeniden başlamamak konusunda kararlı olmaya yardım edebilir. Sigarayı bırakmaya karar veren şahıs, bol su içmeli, banyo yapmalı, yaşadığı çevreyi sigara içeriklerinden arındırmalı."

37 bin öğretmene mektup: Bize örnek olun

İzmirli öğrenciler, Dünya Sigarasız Günü'nde 37 bin öğretmene mektup yazarak, "Sigarayı bırakarak bizlere iyi örnek olun." çağrısında bulundu. Çeşitli okullardan seçilen öğrenciler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve üzerinde 'Öğretmenim Mektubun Var' yazan zarfları Konak Postanesi'nden yolladı. Sigara ile mücadelede en önemli hedefin gençlerin tütüne ulaşabilirliğinin engellenmesi olduğunu belirten İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hacı Vakkas Benli, şu bilgileri verdi: "Araştırmalara göre ülkemizde 12-15 yaş arası çocuklarımızın yüzde 9,1'i nikotin bağımlısı. Tütün endüstrisinin devamlılığı, gençleri bağımlı yapmaya bağlı. Bu nedenle tütünle mücadelede en önemli hedef, gençlerin sigara kullanımının engellenmesi olmalıdır. Bu konuda en önemli görev de ebeveyn ve öğretmenlere düşmektedir."

CİHAN