Uzmanlar kalp ritmi bozukluklarına karşı uyarıyor

En tehlikeli kalp sorunlarının başında kuşkusuz ritim bozuklukları geliyor... Uzmanlar, ritim bozukluğuna karşı uyarıyor. Peki, bu hastalık kimlerde görülüyor, belirtileri, tedavi yöntemleri nelerdir

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2012 13:21 GÜNCELLEME 15.09.2012 15:28 Genel sağlık
Uzmanlar kalp ritmi bozukluklarına karşı uyarıyor

Kader Basayoğul'un Haberi

Öncelikle kalp ritim bozukluğu nedir

Kalp ritim bozukluklarının genel adı aritmi olarak bilinir. Kişinin kalbinin düzensiz çalışmaya başlaması, kalp atışlarının hızlanması veya yavaşlaması kalp ritim bozukluğu yani aritmi olarak tanımlanabilir.

Bu hastalık herkes de görülebiliyor

Kalp ritim bozuklukları yani aritmi, herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan genç insanlarda görülebileceği gibi, genetik kalp hastalıkları olan bir aileden gelen kişide de görülebilmektedir.

Kalp ritim bozukluğunun en önemli belirtisi: kalbin aniden hızlı bir şekilde atması

Kalp ritim bozukluğu genelde sessiz ilerleyen, ilk etapta herhangi bir şikâyete sebep olan biraz sinsi bir hastalıktır. Kalp ritim bozukluğunun en net belirtileri kalbin aniden hızla atmaya başlaması, göğüs ağrısı hissedilmesi, baş dönmesi başlaması, nefes darlığı çekme, çarpıntı hissidir.

Kalp ritim bozukluğunu stres, sigara, alkol tetikliyor

Kalp ritim bozukluğu sebepleri arasında, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, kandaki elektrolit bozuklukları, kalp kasındaki anormallikler, kalp krizi ardından meydana gelen hasarlar, kalp ameliyatı olduktan sonraki iyileşme evresi, genetik geçişli bazı hastalıklar en çok karşılaşılan nedenler arasındadır. Bunların yanında farklı ilaçların yan etkileri, madde bağımlılığı, kafeinli ya da enerji içeren içecekler, stresli yaşam tarzı diğer kalp ritim bozukluğu sebepleri arasındadır.

Ritim bozukluğu sağlıklı bireylerde de görülebiliyor

Basit ritim bozuklukları sağlıklı bireylerde de görülebiliyor. Bunlarda genelde tedaviye gerek duyulmuyor. Bu kişilerin kafeinli içecekler, sigara tüketimi, stres, uykusuzluk ve bazı grip ilaçlarından uzak durmaları gerekiyor.

Ritim bozukluğu tedavisin de erken teşhis çok önemli

Uzmanlar,  her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhisin önemine değiniyorlar böylelikle hastalık ilerlemeden önüne geçiliyor.

Kalp ritim bozukluğu tedavisi için öncelikle doktorunuza muayene olup, kalp ritim bozukluğunun altında yatan sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Eğer ritim bozukluğu teşhisi konulursa, büyük bir ihtimalle ilaç tedavisine başlanacak. Ritim probleminde en sık kullanılan ritim ilaçlarından biri Beloc'dur. Bu ilaca destek olan katkı ise, hastaya rahatsız etmeyecek bir sakinleştirici olabilir.

Ritim Problemi durumunda en sık ilaç kullanma nedeni elbette hastayı rahatlatmaktır. Yani doktor kontrolünde kullanmanızda sakıncası yok. Ama muhtemelen doktorunuz da çok uzun süre kullanmasına izin verilmiyor çünkü zamanla yan etkiler ortaya çıkabiliyor.

ritim bozuklukları ani ölüme yol açıyor

Uzmanlar, Öldürücü ritm bozukluklarını tetikleyen en yaygın faktör, kalp adalesi rahatsızlığı. En yüksek risk faktörleri arasında da hipertansiyon, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve sigara kullanımı olduğunu söylüyorlar.

 

HABER7