2020 Kekova gezi rehberi: Deniz altında saklı şehirler bölgesi
Sular altındaki antik kenti ile bilinen bu güzel ada en güzel mavi tur rotalarından biri. Kekova Adası kekikleriyle ünlü ve ev yapımı dondurmanın en güzel yeri. Gelin hep beraber Kekova nerede, nasıl gidilir ve burada neler yapılır bakalım.
ABONE OLKekova gezi rehberi adadaki tüm aktiviteleri kapsıyor. En mavi rotalardan biri olan bu ada Kaş'ta gezilecek yerler içerisinde tercih edilen güzide bir tatil adresi. Adanın suları maviliği ile ünlü ancak bu mavi suların atında bir tarih gizli. Sualtı arkeolojisinin en güzel örneklerinden birini burada görebilirsiniz. Su altında bir antik kent bulunuyor. Antik kent deniz canlılarının yaşam alanı haline gelmiş durumda. Dalış gerçekleştirip ziyaretçilerin de görüşüne sunuluyor. Ülkemizde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Kekova Adası'nın adı da çok enteresan bir yerden geliyor. Ayrıca adanın geçmişten günümüze en güzel antik kentleri barındırdığı bir gerçek. Ancak bu antik kentler su altı arkeolojisi ile yakından inceleniyor.
KEKOVA GEZİ REHBERİ
Kekova Adası Antalya’nın Demre ilçesinde bulunuyor. Kaş’tan ve Demre’den günübirlik tekne turlarıyla gezilecek yerlerden biri. Ada ismini burada bolca yetişen ‘kekik’ten alıyor. Öncelerde Kekik Ova olan adı zamanla değişime uğrayarak Kekova adını almış. Kekik yağının birinci adresi bu ada. Arazilerde bolca kekik bulunuyor. Antalya’nın kıyıdaki en temiz yerlerinden biri bu güzel ada. Tertemiz masmavi suları ve eşsiz güzellikteki doğası herkesi memnun ediyor. Sular altındaki lahitler, batık kentler, kaya mezarları ve irili ufaklı koyları saklı bir cennet olduğunun kanıtı.
Arkeolojik kalıntıların su altında kalmasının sebebi ise tarihte yaşanan büyük depremler ve deniz sularındaki yükseliş. Bu yüzden Kekova Adası ve çevresindeki 360 kilometre kareyi kapsayan alan özel koruma altında bulunuyor.
Doğal liman özelliğine sahip olan ada 1. Dünya Savaşı sırasında Rauf Orbay komutasındaki Hamidiye Zırhlısına karargah olmuştur. Turkuaz renklerinin çeşitli hallerini görebildiğiniz bu güzide ada adeta cennetten bir köşe gibi keşfedilmeyi bekleyen nadir yerlerden.
KEKOVA ADASI KOYLARI
Karaloz Koyu
Salyangoz Koyu
Hamidiye Koyu
Osmanlı donanmasına ait Hamidiye gemisinin demirlendiği yer olması sebebiyle bu ismi almış. Hamidiye Koyu’nda denizin derinliği 15 ile 25 metre arasında değişiyor. En az diğer koylar kadar temiz ve berrak sulara sahip bu yer tarihi öneme de sahip olmasıyla ayrı bir öneme sahip. Rauf Orbay’ın kaya üzerinde boyadığı bayrak hala duruyor. Koy içleri korunaklı ve dalgasız olduğu için tercih edilebilir.
Gökkaya Koyu
KEKOVA’DA GEZİLECEK YERLER- GÖRÜLMESİ GEREKEN ADRESLER
Kaleköy
Üçağız
Aperlai
Trysa
Bir başka antik kent ise Davazlar Köyü’ndeki platonun doğusunda bulunan bu tarihi kent oluyor. MÖ 2. yüzyılda kurulan Likya Birliği’nin bir parçası olan şehirde Heroon’un duvarları, tapınağa ait ufak kalıntılar ve çok sayıda lahit bulunuyor. Burada tarihte bir yolculuk yapar gibi gezmek mümkün. Her köşesi bir antik kent ve deniz sularına gömülmüş medeniyet barındırıyor.
Korsan Mağarası
Kyaneai
Kekova Adası herkese böyle güzel gezi adresleri ve muhteşem koylar sunarken her geçen yıl güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor. Tertemiz suları ve masmavi manzarasında yemyeşil doğası eşlik ediyor. Kekova gezi rehberi tüm bu güzel adresleri kapsıyor.