İstanbul Valisi'nden 1 Mayıs açıklaması

İstanbul Valisi Avni Mutlu ile İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgili Taksim'de bir basın açıklaması yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.05.2013 15:58 GÜNCELLEME 01.05.2013 19:24 GÜNCEL
İstanbul Valisi'nden 1 Mayıs açıklaması

Mutlu'nun açıklamasından konu başlıkları şöyle:

- Kazlıçeşme meydanında bir kutlama yerine, marjinal grupların kendilerini gösterdikleri bir güne tanık olduk.

- Öncelikle siz sevgili İstanbullular'dan ve değerli emekçi kardeşlerimizden, Taksim Meydanı'na gelmeyecekleri konusunda bir sağduyu beklediğimizi yinelemiştim. Tam beklediğimiz gibi aklı selim içinde İstanbullular bugün Taksim Meydanı'na gelmedi.

Emekçi kardeşlerimize teşekkürler

- Riskli Taksim Meydanı'na gelmeyen emekçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum.

- Bugün emekçi kardeşlerimiz risk nedeniyle alana gelmedikleri görülmüştür. Marjinal grupların ise, sayıları 3 bin 3 bin 5 yüz civarındaki bu grupların, Şişli, Beşiktaş, Tarlabaşı başta olmak üzere çeşitli muhitlerde güvenlik güçlerimize saldırıda bulunmuşlardır.

25 polis, 3 vatandaş yaralandı

- Hazırlıklı olan emniyet güçlerimiz bulundukları yerlerde üzerilerine düşen görevi mükemmel bir şekilde yerine getirerek Taksim Meydanı'na girişi önlemişler, ancak ne yazık ki 25 polisimiz yaralanmıştır.

- Yaralanan polislerimizden biri, atılan demir bilyelerle beyin travması geçirmesi nedeniyle ameliyata alınmıştır.

- Memurlarımızın biri ayağından, diğeri ayak bileğinden yaralanmış, şu an hastanede ameliyata alınmak için tedavi altına alınmıştır.

- Geriye kalan personelimiz tedavi altına alındıktan sonra taburca edilmiştir.

- Ne yazık ki, sivil vatandaşlarımız da yaralanmıştır. Bunlardan bir tanesi, aldığı darbelerden dolayı kafa travması geçirdiği için tedavi altına alınmıştır. Bu vatandaşımızın geçirdiği travmanın nedeni, kendi gruplarının attıkları taşlardan kaynaklanmaktadır.

- Yaralı vatandaşlarımızın marjinal grupların üyeleri olduğuna dair elimizde çok net kayıtlar vardır. Kendilerine tabii şifalar diliyorum.

- Fiziki bir şiddete maruz kalmaksızın yasak bölgeden vatandaşları uzaklaştırmaya çalışılmıştır.

- Ne yazık ki, bütün çabalarımıza rağmen 3 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu vatandaşların da örğüt kayıtları var.

- Olaylarda 72 gözaltına alınmıştır.

İstenmeyen bir 1 Mayıs yaşandı

- Alınan bütün tedbirlere rağmen, istenilmeyen bir 1 Mayıs yaşanmıştır.

- Türkiye Komünist Partisi tarafından gerçekleştirilen mitingin hiçbir problem yaşanmaksızın gerçekleşmesi sağlanmıştır.

- Netice itibariyle Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının, özellikle çelenk sunma seremonisinin gerçekleştirilmesini sağlamaya çalıştık. Ancak üzülerek söylüyorum ki, bazı sendikalar buna yanaşmamıştır.

- Bu vesileyle, başta ulaşım, transfer, güvenlik konularıyla ilgili almış olduğumuz tedbirler sonucu, bu bahar gününü evlerinde geçirmek zorunda kalan İstanbullular'dan da özür diliyorum.

- Gönlümüz böyle bir bayram, böyle bir bahar günü yaşanmasını istemezdi.

Sendikalar Kadıköy'deki gibi bir miting yapamadı

- Kadıköy'deki mitingi ise Türkiye Komünist Partisi, gayet güzel bir şekilde gerçekleştirdi.

- Metro hariç bütün ulaşım vasıtalarını tamamen normale döndürdük. Metro ile ilgili uygulamayı en kısa zamanda normalleştirme niyetindeyiz.

- Bu olayların içerisinde güçlükle görevlerini yapmaya çalışmış basın mensubu arkadaşlarımıza da geçmiş olsun diyorum.

- Bu marjinal grupları gaz ve su ile dağıtmaktan başka bir yol varsa, televizyona çıkanlar bize anlatabilir, biz öğrenmeye hazırız.

- Size taş atıyorlar, demir bilye atıyorlar. Biz kimseye demir bilye atmadık. Neticede sıkılan gazdan bizim polis memurlarımız da etkilendi. Belki çevredeki halk da etkilendi. Bunun için ben İstanbullular'dan özür diledim.

- İstanbul'da toplam 40 bin memurumuz var. 22 bin memur bugün alınan tedbirlerde görev aldı. Bunların içinde çevre illerden gelen memurlarımız da mevcuttur.

- Çok disiplinli bir şekilde müdahalelerimizi gerçekleştirmeye gayret ettik.

KAYNAK : Haber7