O polis linç anını anlattı: Öleceğimi düşündüm!

Gezi Parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük'ü vurulmasına sebep olan polis memuru Ahmet Ş. ifadesinde ateş ettiğini kabul etti ancak bileğine gelen taştan ötürü namlunun yön değiştirdiğini söyledi. Olayla ilgili Bülent Arınç'ın dün yaptığı açıklama da oldukça önemli...

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2013 08:05 GÜNCELLEME 25.06.2013 12:49 GÜNCEL
O polis linç anını anlattı: Öleceğimi düşündüm!

Sarısülük'ü vurduğu kamera görüntülerine yansıyan polis memuru Ahmet Ş. dün adliyeye gelerek savcı Veli Dalgalı'ya ifade verdi. Dalgalı, ifadesini aldığı polis memurunu tutuklanması istemiyle Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Ancak sulh ceza hakimi, polis memurunun tutuklanması talebini reddederek serbest bırakılmasına karar verdi. Hakim, polis memurunun adli kontrol altına alınmasına ve yurt dışına çıkışına da yasak konulmasına hükmetti.

"MEŞRU MÜDAFA SINIRLARI İÇİNDE"

Kararda, polisin ateş ederek Sarısülük'ü vurduğu kabul edildi ancak bu eylemin "meşru müdafa sınırları içinde kalma olasılığı" bulunduğu belirtilerek "Tutuklanmasının ilerde telafi edilmeyecek zararlara yol açacağı anlaşılmıştır" denildi. Kararda şöyle denildi:

"Dosyada bulunan tüm deliller, CD kayıtlarının incelenmesi sonucu Gezi Parkı adı verilen eylemlerde güvenlik güçlerinin arasında bulunan şüphelinin, göstericiler tarafından prefabrik bir kulübenin arkasında sıkıştırıldığı ve kalabalık bir grup tarafından taşlanmaya maruz bırakıldığı, bu sırada şüphelinin belinden tabancasını çıkardığı ve havaya doğru 3 el ateş ettiği bu esnada maktülün aniden yere düştüğü, şüphelinin arkasını dönerek grubun aksi yönünde koşmaya devam ettiği, bu sırada beline ve sırtına atılan taşların isabet etmeye devam ettiği, havaya ateş etme sırasında şüphelinin eyleminin meşru müdafa sınırları içinde kalma olasılığının bulunduğu anlaşılmıştır."

Adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakılan polis memuru Ahmet Ş., cuma günü karakola gidip ilk imzasını atacak.

İŞTE O POLİSİN İFADESİ: ÖLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM

'Bileğime taş geldi, namlu yön değiştirdi'

Görüntülerde Ethem Sarısülük'ü vurduğu görülen polis memuru Ahmet Ş. ifadesinde ateş ettiğini kabul etti ancak kendisini "Öleceğimi düşündüm. Kendimi korumak için ateş ettim" diye savundu. Ahmet Ş. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Aydın'a verdiği ifadede şunları söyledi: "Göstericilere gereken müdahaleyi yapmak üzere amirlerim tarafından Güvenpark civarında görevlendirilmiştim. Müdahale devam ederken olayın çok kızıştığı bir noktada, göstericiler tarafından sıkıştırıldım. Burada 15-20 kişilik bir grup tarafından yoğun şekilde taş atışına maruz kaldım ve öleceğimi düşündüm. Ayağa kalkarak göstericinin bir tanesine tekme ile vurdum. Ancak grup üzerime doğru gelmeye devam edince kendimi korumak kastı ile silahımı çektim. Önce namluya mermi sürmedim. Fakat saldırı devam edince silahımın ağzına mermi verdim. Ve namlusunu yere doğru tuttum. Daha sonra namluyu omuz hizamın üzerine kaldırdım ve havaya doğru

3 el ateş ettim. O sırada yoğun şekilde taş atışına maruz kalmıştım. Aldığım darbeler stabilitemi bozmuş olabilir. Bileğime gelen taş nedeniyle namlunun pozisyonu değişip maktulün kafasına doğru yönelmiş olabilir."

ARINÇ, POLİSE LİNÇ ANINI BÖYLE ANLATTI: 37 YERİNDE TAŞ DARBESİ VAR, KALKANINI ALIP TEKME VE YUMRUKLARLA SALDIRDILAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada,  Ankara'daki eylemler sırasında  hayatını kaybeden Ekrem Sarısülük davasında polisin  adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığını, göstericilerin kalkanını kaybettiğini, linç girişimine uğradığı ve 37 yerinde darbe aldığına ilişkin rapor bulunduğunu menfi müdafaa konusunun ise yargıya bağlı olduğunu söyledi. 

Arınç,  böyle bir olayın meydana gelmesini  hiç kimsenin tasvip etmeyeceğini, adli ve şahit ifadeleri ile olayın net olarak ortaya konacağını söyledi.

Arınç, şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili soruşturmanın yapıldığını ve iddialar çerçevesinde eğer polis kurşunuyla yaralanmış ve ölümüne sebebiyet vermişse ben neticesiz kalmayacağını, yargı sürecinin mutlaka devam edeceğini ve bir adil kararın ortaya çıkacağını, bundan önceki toplantıda da ifade etmiştim. Maalesef o günden bu yana Ethem Sarısülük hayatını kaybetti, ona Tanrı'dan rahmet diliyorum. Bugün itibariyle söylediğiniz konu haklıdır. Bir polis memuru hakkında, onun tabancasından çıkan kurşunla ölmüş olabileceği konusunda yargı sürecinde bir gelişme olmuştur. Kendisi mahkemeye tutuklama talebiyle sevk edilmiş ancak adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmasına karar verlimiştir. Yani tutuksuz yargılanması bu konudan aklandığını göstermez. Yargı süreci sonunda verilecek kararın adil bir karar olması çok daha doğrudur ve beklentilerimiz bu yöndedir. Ancak olayla ilgili olarak niçin adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmasına karar verilmiştirin izahı, belki şu bakımdan mümkün olabilir.

Toplanan delillerle ve olayı tamamen kaydetmiş video ve kamera kayıtlarıyla polis memurunun göstericiler kalkanını gasbetmişler, daha sonra linç teşebbüsünde bulunulmuş. Vücuduna 37 adet taş isabet etmiş, çok sayıda yumruk ve tekme almış."

"TAŞ ELİNE GELDİ SİLAHIN NAMLUSU DÜŞTÜ"

Meşru müdafaa durumu olup olmadığının tamamen yargının vereceği karara bağlı olduğunu dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bunun üzerine kendisi havaya iki el ateş ederek kaçmaya çalışmış. Üçüncü el ateş sırasında da eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesiyle böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış. Silahın balistik muamelesinin bitmiş olduğunu ancak adli tıp konusunda kesin kararın henüz verilmediğini biliyorum. Adli soruşturma devam etmektedir. Eğer adli soruşturmanın sonucunda yargı sürecinde bilerek ve kasten bu olaya sebebiyet verildiği ortaya çıkarsa adil mahkemenin bu konuda kararını hep beraber bekleyeceğiz ama olayın cereyan tarzına göre kendisini koruma iç güdüsüyle böyle bir harekette bulunduğu da sabit olursa mahkeme şüphesiz ona göre bir karar verecektir.

Biz şüphesiz vefat eden yurttaşımızın yanındayız, böyle bir olayın meydana gelmesini hiçbirimiz arzu etmezdik. Ama gösteriler sırasında, o karışıklık sırasında bu olayın nasıl meydana geldiği, hem şahit ifadeleri hem kamera kayıtları hem de adli tıbbın vereceği kararla kesinlikle ortaya çıkmış olacak."