Sıcaktan bunalanlar camide uyuyor

Nakşibendi tarikatının yaygın kollarından Adıyaman Grubu'nun Şeyhi Seyyid Abdülbaki Erol'u ziyaret etmek için Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Menzil Köyü'ne akın eden binlerce kişi, bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak için köy camisine sığınıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2013 13:25 GÜNCELLEME 09.07.2013 15:19 GÜNCEL
Sıcaktan bunalanlar camide uyuyor

Öğle namazından sonra yüzlerce kişi aşırı sıcaklardan kurtulmak hem de Hz. Muhammed'in sünnetini yerine getirmek için camiide 'Kaylule' olarak adlandırılan öğle uykusuna topluca çekilirken, bazı tarikat üyelerinin ise üzerlerine beyaz bir bez atarak ibadet etmeleri ilginç görüntü ortaya çıkardı.

SICAKTAN BUNALANLAR 'KAYLULE' UYKUSUNDA

Alışveriş merkezleri, restoran, kafe ve dinlenme alanlarının bulunduğu bölgenin en modern köyü konumundaki Menzil'de bu yıl sıcakların ani bastırması şeyhlerini ziyarete gelenleri de bunalttı. Sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıktığı Menzil Köyü'ne gelenler dinlenebilmek, hem de Hz. Muhammed'in 'kaylule' denilen öğlen uykusuyla ilgili sünnetini yerine getirmek için köy camisinde toplanıyor.

Öğle saatlerinde had safya çıkan sıcak ve güneşten dışarda gezemeyerek adeta köy camiisine sığınan ziyaretciler, Hz.Muhammed'in öğle namazından sonra kısa süre uyumasını ve 'Kaylule' denilen bu uykuyu Müslümanların terk etmemesi yönünde yaptığı tavsiyeyi de dikkate alarak toplu halde uyuyor. Ziyaretçiler, aşırı sıcaklardan dolayı dışarıda gezemediklerini, öğlen ile ikindi arasında dinlenebilmek için içi serin olan camiide uyurken peygamberin sünnetini de yerine getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Dışarda aşırı sıcak var. Sıcaklarda dışarda gezmek sağlık açısından da iyi değil. Öğle ile ikindi arasında uyumak ayrıca peygamberimizin de sünnetlerinden biridir. Sağlığa da çok yararlı. Bu nedenle hem sıcaklardan korunuyor, dinleniyor, hem de peygamber sünnetini yerine getiriyoruz. Akdeniz ve Güney Amerika'daki ülkelerde 'Siesta' denilen öğle uykusu da aslında Müslümanlık'tan alınmıştır. Peygamberimiz öğle uykusunu insan vücuduna olan olumlu durumunu 1400 yıl önce söylemiş ve bu uykuyu tavsiye etmiştir."

KAYNAK : DHA