NATO'dan sert çıkış: Çin füzesine izin vermeyiz
Büyük tartışmaların yaşandığı Çin füze alımında NATO'dan bir sert açıklama daha geldi.
ABONE OLİzmir Şirinyer'deki NATO Kara Komutanlığı, geçen yıl kurulmasının ardından operasyon kabiliyetinin ön aşamasını tamamladı. Pazartesi günü yapılan töreni izleyen CNN Türk editörü Ahu Özyurt, üssün komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges ile konuştu. Türkiye'nin Çin'den füze almasıyla ilgili de yorum yapan Korgeneral, "Elbette Çin'den almakta özgürsünüz ancak NATO sistemiyle kullanamazsınız" dedi.
NATO'nun Türkiye için kritik bir önem taşıdığını belirten Hodges, "Suriye'den size yönelik bir tehdit oluştuğunda 28 ülkelik bu ittifak neredeyse rekor denebilecek bir sürede karar aldı ve Patriot bataryalarını getirdik. Bunun ne anlamı var? Bu NATO'nun Türkiye için ne kadar kritik önemde olduğunu bence gösteriyor. Hem de 1952'den bu yana İzmir'de hep bir NATO üssü olmuş, bu Türkiye'nin de ittifaka olan bağını gösteriyor. Ve tabii çevrenize bakın. Ortadoğu, Balkanlar, hemen tepenizde Rusya... Böyle bir coğrafyada biz çevrenizdeki potansiyel düşmanlara da "Bakın burası NATO toprağı" diyoruz. Bir şey yapmaya niyetlenirseniz bilin ki Türkiye NATO'dur" dedi.
"NATO ÇİN YAPIMI SAVUNMA SİSTEMİNE İZİN VERMEZ"
Türkiye'nin çok tartışılan Çin'den füze alma kararını da açık sözlülükle değerlendiren Hodges, "Tabii ki her ülke kendi istediği sistemi almakta özgürdür ama bir ittifakın içinde olmanın temel kuralı, sistemlerin ve prensiplerin birbirleriyle eşgüdümlü olmasıdır" dedi. Türkiye'nin almayı planladığı sistemin NATO'nun anti- balistik füze sistemine hiçbir şekilde entegre olamayacağı için sorun olduğunu belirten Hodges sözlerine söyle devam etti:
Modern silahlar üretilirken, alt yüklenim, yazılım, taahhüt gibi bir dizi alt kalemle karşı karşıyasınız. Fişi takıp hiç sorun yaşamamayı bekleyemezsiniz. Güvenlik açıkları, siber erişim, korsanlık gibi bir dizi sıkıntılar var. Bence NATO Çin yapımı bir savunma sistemini kendi sistemiyle eşleştirmeye hiçbir zaman izin vermez ve vermemelidir. Amerikan, ya da Fransız malı almanız ya da işin ekonomisi değil önemli olan. NATO ile kullanamayacağınız bir malı alıyor olmanız.