Karaman Ermenek Maden Ocağı'nda son durum nedir

Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasından en son haberler. AFAD'tan Ermenek'le ilgili 'kapsamlı' açıklama

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2014 00:46 GÜNCELLEME 02.11.2014 00:47 GÜNCEL
Karaman Ermenek Maden Ocağı'nda son durum nedir

Ermenek'te salı günü meydana gelen su baskınında maden ocağından kalan 18 işçiden hala bir haber alınamıyor. Ermenek son dakika gelişmeleri. 

ERMENEK HABERLERİ

AFAD'tan Ermenek'le ilgili 'kapsamlı' açıklama

AFAD, Ermenek'te ocaktaki işçileri kurtarmak için 637 kişilik ekip, 2 uçak, 3 helikopter ve 138 araçla aralıksız devam ettiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; Ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskının ardından, onlarca kamu kurumu ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşu, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, imkanlarını mahsur kalan madenciler için seferber etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Fuat Oktay çalışmaları yerinden koordine ediyor.

Mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturuldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede oyun çadırı kuruldu.

Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor, gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor.

Gece gündüz, aralıksız devam eden çalışmalar, 637 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter ve 138 araçla sürüyor. Çalışmalar için çok sayıda motopomp, jeneratör, çamur pompası, arazöz, hidrosap, sondaj aracı, seyyar aydınlatma cihazı, çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya ve içecek sevk edildi. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanması için 8 mobil baz istasyonu kuruldu.

Taner Yıldız: Daha işimiz var!

Ermenek'teki maden kazasıyla ilgili son durum ne? 3 Bakan yine kameralar karşısına çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden kazasıyla ilgili son durumu anlatmak için basın mensuplarının karşısına geçti.

Bakan Yıldız yaptığı açıklamada, sondaj çalışmaları devam ediyor. Daha işimiz var. Burada şu anda 650'ye yakın ekip var. Yerimiz sınırlı. Bu acıyı paylaşmak için dışarıdan vatandaş geldi. Bu gece itibariyle spekülasyonel haberler de çıkıyor. Vatandaşlarımızın duygularıyla oynamak doğru olmaz. İşçilere ulaştığımız bilgisi gerçek dışıdır, bu gece için bir öngörümüz yok, yarına bakacağız, dedi. 

Başsavcılıktan Ermenek açıklaması!

Karaman Ermenek'teki maden ocağında su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı.

Bakan Taner Yıldız, yaptığı açıklamada madendeki su tahliyesinden önce tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılmasına önem verdiklerini belirtti. Yıldız gaz deşarjından endişelendiklerini kaydetti.

Başsavcılık Ermenek'teki kazanın ardından harekete geçti. Maden kazasının sorumluları için adli kontrol kararı çıkarıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki su basan maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmalarının 6 ay sürebileceğini savundu.
 

GAZ DEŞARJI ENDİŞESİ 
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki su tahliyesinden önce tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılmasına önem verdiklerini belirtti. İşçilerin vardiyalı olarak çalıştığını belirten Yıldız, gaz deşarjından endişelendiklerini belirterek, ”Bundan sonra su seviyesi düşüşü olarak, 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. Ola ki 780’den daha sonra her hangi bir gaz deşarjı, karbondioksitle alakalı gaz deşarjı olmasın, kurtarma ekipleriyle ilgili herhangi bir risk oluşmasın” dedi. 
 
Gazetecilerin çalışmalar hangi derinlikte devam ediyor sorusuna Bakan Yıldız, şunları söyledi:
 
”800 kodun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkağını şu an bilemiyoruz. Çekme işi artık desandreden değil, nefeslik kısmından aktarılmış oldu. Her iki tarafından olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsak bunların güçleri artırıldı. İlk amacımız 770’ler 780’ler koduna gelmek.”
 

ÖNCELİK İŞÇİLERE ULAŞMAK
 

Maden ocağıyla ilgili son geçtiğimiz haziran ayında yapılan denetim raporunda, ocakla ilgili 8 kusur bulunduğu ama bunların ayrıntılarının belirtilmediğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları söyledi:
 
"Biz işçi kardeşlerimiz çıkartılana kadar bu konularla alakalı denetimlerin, idari soruşturmaların, müfettişlerin sayın Çalışma Bakanımızın görevlendirdiği iş müfettişlerinin her birisi, işlerine devam ediyorlar. Ama biz gündemimizi buraya yoğunlaştırmak istiyoruz. Doğru olan da budur. Öncelikli işçi kardeşlerimize ulaşmak, bunların her biri kamuoyuyla paylaşılacak. Sektörün içinde paylaşılacak, artılar neler, eksiler neler kimlerin ne ihmali var, bunlar kamuoyuna aktarılacak.”  

SİGORTASIZ İŞÇİ YOK

Sigortasız işçi var mı? sorusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ”Çalışan sayısı 180 kişi ve tamamının sigortalı olduğunu arkadaşlarımız tespit etti” dedi. İşçilerin 3 aydır ücret alamadığının belirtildiği ve bununla ilgili yardım kampanyası başlatılıp başlatılmayacağı sorusu üzerine de Bakan Çelik, bütün yaraların sarılacağını söyledi. 

BAŞSAVCILIK DA HAREKETE GEÇTİ

Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde kömür ocağında 18 işçinin mahsur kalmasıyla ilgili olarak soruşturma başlatan Ermenek Cumhuriyet Savcılığı, şüpheli sıfatında olanlar için adli kontrol kararı alındığını açıkladı.

SORUŞTURMA BAŞLTILDI, KAYITLARA EL KONDU

Başsavcılığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, olayın ardından Başsavcı ve iki savcı ile birlikte soruşturmanın başlatıldığı; defter, evrak ve diğer bilgisiyar kayıtlarına el konulduğu bildirildi. Daimi Nezaretçi maden mühendisiyle görüşülerek, mahsur kalan işçi sayısı ve isimlerinin alındığı belirtilen açıklamada, değişik adliyelerin resmi bilirkişi listesinde isimleri bulunan uzman bilirkişilerle görüşüldüğü, üniversitelerden ve maden ve mühendis odalarından bilirkişi istenildiği; yine olayla ilgili olarak ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi göndermeleri için ilgili bakanlık ve kurumlardan faksla talepte bulunulduğu belirtildi. Üç gün boyunca kurtarma çalışmaları devam ettiği için madenin içine girip inceleme yapmanın mümkün olmadığının görülmesi üzerine diğer çalışmalara devam edildiği açıklandı.    

ADLİ KONTROL KARARI GELDİ

 
Açıklamada, "Ayrıca şirketin diğer bürolarında da ilgili evrakların tespit ve el konulması için 30/10/2014 tarihinde arama yapılmıştır. Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arzedeceği gözününe alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109’uncu maddesi uyarınca Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir. Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekli ile ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği” denildi. 
 

KORKUTAN İDDİA: 6 AYI BULABİLİR
 

ÇOMÜ Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca'dan çarpıcı bir iddia geldi. İşçilere ulaşmanın 6 ayı aşabileceğini belirten Doç. Dr. Karaca, şunları söyledi:
 
"Ermenek'teki kömür madeniyle ilgili şu anda iki teori üzerinde tartışmalar yapılıyor. Bir tanesi; üst kotlarda bulunan daha önceden üretim yapmış bir kömür ocağının suyla dolup bunun altta şuanda mahsur kalan işçilerimizin bulunduğu ocağı su basması. Diğeri ise yer üstündeki bir baraj veya bir gölün yer altından dalıp ocağı basması şeklinde iki teori üzerinde duruluyor. Kanaatim o ki yer altındaki su dolaşımı bu ocağı bastı. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi 12 bin tonluk su miktarı ve suyun yükselmesi. Mevcut ocağın üretim noktalarından gelen toz ve çamurların suyla kavuşması sonunda balçığa dönüşmesi tahkimatı bozduğunu düşünüyoruz. Aksi halde yukarıdaki ocaktan bir su kanalından, büyük bir tünelden bunların hepsinin boşalıp çamurunun üstteki tahkimatı aşarak gelmesi söz konusu değil. Kurtarma ya da problemlerin başında göz ardı edilen en önemli sorun kanaatimce, buradaki balçık su, üst tarafta boşaltılsa dahi orada kalacaktır. Su tahkimata büyük bir zarar vermiş durumda. Burada mahsur kalan işçilerimize ulaşım belki 6 aylık bir zaman alacak. Belki daha fazla. Umarım daha kısa sürede biz bu işçilerimize ulaşabiliriz."

Maden şirketinden ilk açıklama geldi

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden yapılan açıklamada, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir" denildi.

Mahsur kalan madenci çavuş tehdidiyle işbaşı yaptı

Madenci Bahri Üzer ekmeğimi, servisimi karşılamadan gitmeyeceğim diyordu. Çavuş bir gün önce, ‘Gelmezsen bir daha bu işi yapamazsın’ demiş.

Ermenek'te su basan madende mahsur kalan 18 işçinin hikayelerinde ortak nokta: Çaresizlik.

İşveren, Soma faciasından sonra hükümetin şartları iyileştirmek için çıkardığı torba yasayı bahane etmiş, üretimi durdurmuştu. Madenciler aylarca işsiz kaldı. Sonunda, daha önce şirketin karşıladığı yol ve yemeği üstlenmeyi kabul eden işçiler çaresiz işbaşı yaptı.

42 yaşındaki Bahri Üzer de onlardan biriydi. Dört çocuğu var. Eşi Dursun Özer anlatıyor:

‘Bizim ocak tehlikeli diyordu'

“Eşim beş yıldır madencilik yapıyor. Uzun zamandır ‘Bizim ocağımız çok tehlikeli, inşallah açılmaz da tazminatımızı alır, kurturuluruz’ derdi. ‘Gitme o zaman’ dediğimde de ‘Yaşım geçkin, başka bir yere gitmeye kalksam ya işsiz kalırsam, çocuklarımız ne olur? Ama yok yine de ekmeğimi, servisimi karşılamadan gitmeyeceğim’ diye söyleniyordu.”

Faciadan bir gün önce gelen telefon 

Üzer, madenin çavuşlarından birinin işe başlamadan bir gün önce eşine telefon ettiğini söyledi:

“Yanına çağırmış, ‘Geleceksin, gelmezsen bir daha bu işi yapamazsın’ demiş. Yanıma geldi, ‘Gitmek zorundayım, ocakta başlıyorum yine çalışmaya’ dedi. Bir şey diyemedim. Göz göre göre suların altına soktular yiğidimi. Çocuklarımın ikisi madende bekliyor, biz de evde. Uykusuz, soluksuz haber bekliyoruz. Allah’tan ümit kesilmez ama iyiye gitmiyor, diyorlar. Ben şimdi ne yapayım, bu çocukları nasıl okutayım, kendime nasıl anlatayım?”