Bu güzellik kaçak avcıların kurbanı oluyor

Silifke Göksu deltası kuş cenneti kaçak avcıların mekanı oldu. Bölgedeki kaçak avcılar kuş gözlem evlerini soğuktan korunmak için yakıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.11.2014 13:16 GÜNCELLEME 03.11.2014 13:16 GÜNCEL
Bu güzellik kaçak avcıların kurbanı oluyor

Mehmet Miras'ın haberi

Bölgede Kuş gözlem evlerini gösteren tabela ise çürümeye terk edildi. En büyük tehlikelerden biride kıyı erozyonu Göksu deltası kuş cennetinde devam ediyor, olması Bilim insanları besin zincirleri yok olunca kuşların göç yollarını değiştireceğinden endişeli

Tahribatlar önlenmiyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bedii Cicik, Göksu Deltasının diğer sulak alanlar gibi; atıklarla kirletilmesi, yerleşim amacıyla doldurulması, kurutularak tarıma açılması gibi nedenlerden dolayı bir süre sonra yok olabileceğini ve hatta çölden farksız bir ortama dönüşebileceğini söyledi.

Göksu Deltasının, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Cicik, deltadaki sazlık, bataklık ve göllerin toplamının 2 bin 130 hektar olduğu bilgisini de vererek, deltada 6 endemik, 38 de nesli tükenme tehlikesi karşı karşıya olan bitki türünün yanı sıra 34 adet sürüngen ve amfibi türü bulunduğunu anlattı. Cicik, biyolojik çeşitliliği fazla olan bu sulak alanların için en önemli tehditlerin; tarım alanı açmak amacıyla kurutma, sulak alanları doldurarak yerleşime açma, evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan kirlilik olduğunu dile getirdi.

Keçi adası yok durumda

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Göksu Nehri dikkatli kullanılmazsa ve doğal yapı muhafaza edilmezse, deniz suyunun iç kısımlara doğru ilerlemesi kaçınılmaz. Bu duruma dikkat edilmez ve önlem alınmazsa, ilerleyen tarihlerde kuşlar göç yollarını değiştirecek. Besin zincirlerini kaybeden kuş türleri bir daha önemli bir konuma sahip olan Göksu Deltası kuş cennetine uğramayacak." dedi.

Silifke Balıkçı Kooparafi  Başkanı Mehmet Kaplan ise açıklamasında, "Paradeniz Lagünü'nün Akdeniz'e kıyısı olan Keçi Adası mevkinde  dalgaların Keçi Adanasının aşıp Paradeniz lagününe girmeye devam ediyor. 40 yıl önce 350 metre genişliği olan Keçi Adasının şu anda 350 metre genişliğindeki kumsalını deniz götürdüğü gibi, kıyı, lagünün içine taşınmıştır. 350 metre genişliğinde 5 bin 300 metre uzunluğunda 2 bin dönüm araziyi deniz almıştır. Böylece kıyı alanı korunamadığı gibi habitatlar da yok olmuştur.Deniz toprağımızı alıyor arkasından sadece bakıyoruz. Mahmuz veya tomruk sistemi uygulanmazsa önümüzdeki kış aylarında deniz Paradeniz kıyı şeridini yok edeceği gibi Hurma Mahallesi ve Akgöle dayanacak. Dolayısıyla 'Silifke Ovası  denizden gelen suyun altında kalarak söz konusu alan çoraklaşıp çöl haline   gelecektir." dedi.

Yaşanan kıyı erozyonu engellemek için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı  Burhanettin Kocamaz, DSİ Yetkilileri ile birlikte  bölgede incelemelerde  bulunacak.

KAYNAK : Haber7