Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

ABONE OL
GİRİŞ 09.11.2014 10:30 GÜNCELLEME 09.11.2014 10:30 GÜNCEL
Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazartesi günü başlıyor. Kış lastiği takmayanları ise büyük ceza bekliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren ”Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacak. Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor.

Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacak.
Kar lastiği olmayan araçlar yola devam edemeyecek

Kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla, karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yetkili ekipler, bu yıl tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyecek ve kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyecek.

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

SOĞUK HAVADA YOLDA KALMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Soğuyan havalarda otomobilinizle yolda kalmamak ve kaza riskini en aza indirmek için şunları yapabilirsiniz;

-Kışa girerken özellikle dikkat edilmesi gereken yer motor soğutma suyunun antifriz miktarı. Motordaki su miktarı doğru ayarlanmazsa soğuk yerlerde su donar ve motor bloğuna zarar verir.

-Kış seyahatlerinde arabada aracın lastik çapına uygun zincir bulundurulmalı.

-Zincir daha önce kullanılmışsa herhangi bir kırık, eksik veya ezilme olup olmadığı kontrol edilmeli.

-Camda donmalar olmaması için cam suyuna antifriz ilave edilmeli.

-Cam suyu antifrizi suyun donmasını engeller ve daha iyi performans alınmasını sağlar.

-Silecek suyunda her zaman için soğuğa dayanıklı özel sıvılar kullanılmalı.

-Soğutma sıvıları antifriz desteği yerine, sürekli su ile tamamlanmamalı.

-Mevsim şartlarının ağır olduğu yerlere giderken arabada bir buz kazıyıcının bulunması gerekir.

-Zincir takma, lastik değiştirme gibi durumlar için arabada buna elverişli bir eldiven olmalı.

-Havaların soğuması ile birlikte antifriz miktarının azalmaması için her zaman için özel sıvılar kullanılmalı.

-Araçlara özel sıvılar yerine su kullanmak, sudan kaynaklı kireçlenmelere, kireçlenmeler de su kaçaklarına ve hararet problemine yol açar.

-Eski bir akü soğuk havalarda görevini tam yapamayabilir, bu nedenle kontrol edilmeli.

-Seyir güvenliği için silecek süpürgelerinin lastikleri ve silecek suyu da gözden geçirilmeli. Soğutma sıvısında kaçak varsa araç kontrol edilmeli ve kaçak önlenmeli.

-Tüm bu kış bakımlarının yanı sıra aracınızda mutlaka bulundurmanız gereken şeyler de var.

-Karlı ve buzlu yollarda yol üzerinde tutunmayı sağlayacak 1 çift patinaj zinciriniz olmalı.

-Yolda kalma sırasında aracı çekebilecek çekme halatınız da olmalı.

-Aracın geriye ve öne gitmesini engelleyecek tekerlek takozu mutlaka bulundurun.

-Normal hava şartlarında 150 metreden görülebilecek kırmızı ışık veren veya yansıtan reflektif işaretiniz yanınızda olsun.

Kış lastiği hangi araçlara zorunlu?

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'tan itibaren başlıyor. Ancak hangi araçlara kış lastiği zorunluğu olduğu konusunda hâlâ kafa karışıklığı var

LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, hangi araçların kış lastiği kullanması gerektiği konusunda kamuoyunda hala bir kafa karışıklığı yaşandığını belirtti.

Ünsal, ‘’2012’den bu yana uygulanan genelge kapsamında zorunluluk sadece kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgeli otomobilleri kapsıyor. Ancak tam bir yol güvenliğinin sağlanması için; binek otolar da dahil olmak üzere bütün araçların kış lastiği kullanımı desteklenmelidir’’ dedi.

LASİD/Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; derneğe özellikle hangi araçların kış lastiği takması gerektiği konusunda sorular yöneltildiğini belirterek "Genelgenin çıktığı 2012 yılı Kasım ayından bu yana hangi araçların kış lastiği takması gerektiği konusunda zaman zaman basına da yansıyan sıkıntılar gördük. Bu taleplere cevaben açıklama yapma gereği duyduk’’ dedi.

LASİD Genel Sekreteri Ünsal; genelgenin önemli maddelerine işaret ederek şu açıklamayı yaptı:

* Kış lastiği kullanımı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik’ ve buna bağlı olarak yayınlanan genelgeler ile düzenlenmiştir.

* Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve “A türü yetki belgeleri”ne kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur. 

* Söz konusu zorunluluk; hava şartlarının gerektirmesi halinde Bakanlıkça 1 ay artırılabilir. Şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.

* Yol kenarı denetlemelerinde yukarıda belirtilen araçlardan kış lastiği takmayanlara 519.- TL. ceza uygulanacak ve araç kış lastiği takana kadar trafikten men edilecektir.

Binek otolar da kış lastiği kullanmalı

LASİD Genel Sekreteri Ünsal; zorunluluğun sadece ticari araçlar için olduğunu ancak tüm araçların kış lastiği uygulamasına hassasiyet göstermesi gerektiğini de belirtti: ‘’Yönetmelik ve buna bağlı genelgeler, kış aylarındaki emniyetli sürüş ve trafik kazalarının azalması adına çok önemli bir adımdır. Ancak trafikte kayıtlı toplam 18.5 Milyon araç bulunmakta olup, bunun yaklaşık 9.5 milyon adedi binek otolarıdır. Ticari araçlar için Zorunlu Kış Lastiği Kullanımının, binek otolarına uygulanmaması tam bir yol güvenliğinin henüz sağlanamaması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda zorunluluk kapsamının genişletilmesi ve trafikte dolaşan tüm araçların bu dönemde Kış Lastiği takması desteklenmelidir. Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından riskleri minimize edecektir. ‘’

Kaplama lastikten kış lastiği olur mu?

Kaplama kış lastiği kullanımı konusunda da görüş açıklayan Genel Sekreter Bahadır Ünsal,  şöyle konuştu: ‘’Yıllardır ihmal edilmiş ve teknolojik olmayan yöntemlerle kaplanmış lastikleri kullanan taşıma sektörü, bu nedenle sıkıntılar yaşamıştır. Yollarda parçalanmış veya olduğu gibi çıkmış sırt atıkları hepimizin sıkça gördüğü görüntüler. Bu konudaki sorunlar Avrupa Birliği’nde R 109 regülasyonu ile çözülmüş olmasına rağmen ülkemizde uygulaması gecikmiştir. Derneğimizin  üyeleri bugün artık kendi geliştirdikleri teknolojileri ile kaplama yapmakta/yaptırmakta  ve lastiklerimiz güvenli bir şekilde  2. hatta 3. hayatını yaşayabilmektedir.  Yürürlükteki Genelgenin (2012/KDGM-07/DENETİM), 2. Maddesinin d şıkkında yer alan diğer bir önemli konu ise; lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunluluğudur. Kış lastiği kullanımında bu konu da dikkate alınmalı ve özen gösterilmelidir. Kaplama konusunda, ‘Motorlu Taşıtlar ve Römorklarının Kaplanmış Havalı Lastikleri İmalatı Uygulaması ile ilgili Yönetmelik’  ile oluşturulmuş olan güvenli kaplama lastik standardını ifade eden, UN/ECE R 108 ve R-109 regülasyonu uygulanmaktadır. Buna göre  kaplama lastiklerin Bakanlıkça denetlenerek sertifikalandırılan tesislerde kaplanmış olması gerekmektedir.’’

KIŞ LASTİĞİ HABERLERİ