ÖSYM KPSS tercih işlemleri ve boş kadrolar öğren

ÖSYM KPSS 2014/2 tercih işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. 17 Kasım itibariyle başlayan KPSS tercihleri 26 Kasım'da sona erecek.

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2014 14:23 GÜNCELLEME 21.11.2014 14:23 GÜNCEL
ÖSYM KPSS tercih işlemleri ve boş kadrolar öğren

ÖSYM yaptığı açıklama ile Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzunu paylaşıma açtı. Memur adayları açıklama sonrasında ÖSYM'nin sitesine akın etti.

2014 KPSS/2 Yerleştirme için nefesler tutuldu. ÖSYM yaptığı açıklama ile Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzunu paylaşıma açtı. ÖSYM Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması ile ilgi resmi sitesinden duyuru yaptı.

2014 KPSS/2 Yerleştirme ve Tercih sonuçlarıyla ilgili beklenen duyuru DPB tarafından yapıldı.Kurum tarafından yapılan 2014 KPSS/2 Yerleştirme ve Tercih sonuçları duyurusunda MEB Öğretmen kadroları ile kariyer meslek memurları dışında toplamda 5.067 kadro ve pozisyon için tercih işlemlerinin 17 Kasım 2014 tarihinde başlayacağı ve 26 kasım 2014 tarihinde sona ereceği açıklandı.

Tercih Kılavuzunda değişiklik

17 Kasım 2014 tarihinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanan KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzunda Devlet Personel Başkanlığı tarafından aşağıdaki düzeltmeler yapılmıştır:

1) Kılavuz metni içerisinde yer alan BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI’na;

“2.10. MALİYE BAKANLIĞI

Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği’nin “Çalışma şartı” başlıklı 39’uncu maddesinde; “18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereği yapılan sınavlar veya benzeri sınavlar sonucunda söz konusu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan (B) grubu kadrolara atananlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atananlar, görevden çekilen personelden yeniden göreve atananlar ve Hazine Avukatı unvanına atananlar; atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar. Bu sürenin hesabında izinli sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmaz.” hükmü yer almakta olup, Maliye Bakanlığının B grubu kadrolarını tercih edecek adayların, atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen 2 yıl görev yapma zorunluluğunu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.” maddesi eklenmiştir.

2)  DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nün Tablo-2’de yer alan ARFF MEMURU kadrolarına “1101” nitelik kodu eklenmiştir.

KPSS-2014/2 Tercih Kılavuzu, yeni haliyle ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır. Bu değişiklik nedeniyle tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar, tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir. Adayların tercihlerini yaparken, Tercih Kılavuzunda yapılan düzenlemelere ve değişikliklere dikkat etmeleri gerekmektedir.

KPSS-2014/2’de tercih yapan/tercih yapacak adaylara önemle duyurulur.

KPSS HABERLERİ 

13 Bin 500 yeni memur müjdesi

Yıl sonuna kadar 3 bin 500, 2015'te ise 5000 hakim ve savcı alımı, 5000 adli personel alımı için de sınav yapılacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yıl sonuna kadar 3 bin 500, 2015'te ise 5000 hakim ve savcı alımı yapılacağını belirterek, Yargıtay ile yerel mahkemelerde görev yapacak istinaf mahkemeleri için de yıl sonuna kadar 5000 personel alımı için sınav yapılacağını açıkladı. Bozdağ, muhalefete anayasanın yargı bölümünde ivedi anayasa değişikliği yapma çağrısını da tekrarladı.

KPSS-A nedir, KPSS-B nedir?

1- KPSS-A ne demektir?

KPSS-A Kadroları; genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır. 2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi. Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Bu noktada şu hususu vurgulamak gerekmektedir: Her ne kadar başvuran bölüm sayısı artmış ise de hala kamu kurumlarının çoğu atama yapacakları uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, kontrolör yardımcısı ve denetmen yardımcısı kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi mezunları arasından başvuru kabul etmektedir. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de yukarıda belirtildiği üzere başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır.

2- KPSS-B ne demektir?

Yukarıda belirtilen KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

3- Bir mühendis hem KPSS-A'ya hem de KPSS-B'ye başvurabilir mi?

ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan tüm kadrolar KPSS-B'dir. Buna göre KPSS'nın genel kültür ve genel yetenekten oluşan bölümüne giren her aday bu KPSS-B kadroları tercih işlemine katılabilecektir. Ancak, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarına başvurabilmek için ÖSYM'nin yapacağı KPSS sınavı sonrasında sınavı açan kamu kurumlarınca yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan da başarılı olmak gerekmektedir. Bu, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları için açılan ilanda, hangi bölüm mezunlarının yazılı ve/veya sözlü sınava katılabileceği belirtilir. Bu ilanda mühendislik bölümüne de yer verilmiş ise aday ilana çıkılan müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilir. Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilmek için Genel Kültür ve Genel yetenek sınavlarına ek olarak Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılmak gerekmektedir. Bu sınava sadece lisans mezunları girebilmektedir.

KPSS TERCİH BİLGİ SİSTEMİ