Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), bugün açıklanan asgari ücretle ilgili, "Asgari ücret pazarlık ücreti değildir. Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücrettir" değerlendirmesinde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2014 17:39 GÜNCELLEME 30.12.2014 17:39 GÜNCEL
Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlendiği anımsatılarak, Türk-İş temsilcilerinin komisyonda karşı oy kullanıldığı ve karara muhalif kaldığı vurgulandı.

Asgari ücretin çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasına ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik önemli ve etkin bir sosyal politika aracı olduğuna dikkat çekilerek, asgari ücret kararına karşı oy kullanılmasıyla ilgili şu, ifadelere yer verildi:

"Asgari ücretin belirlenmesindeki göz önünde bulundurulması öncelikli ilke olan 'çalışanların geçim şartları' ise devletin resmi kurumu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortaya konulmuştur. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun verdiği görev doğrultusunda TÜİK geçim koşullarını hesaplamıştır. Devletin resmi kurumunun 2014 Aralık ayında Komisyona sunduğu hesaplamaya göre, tek bir işçinin aylık harcama tutarı net bin 425 liradır. Yapılan bu hesaplamada 'çalışanın ailesi' dikkate alınmamıştır."

Konfederasyonlarınca 28 yıldır her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre tek bir işçinin yaşama maliyetinin net bin 458 lira olduğu ve bu rakamın TÜİK verileriyle de uyum gösterdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Asgari ücret pazarlık ücreti değildir. Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücrettir. İşçi kesimi, önce TÜİK'in belirlediği net tutarın temel alınmasını, sonra 2015 yılı için öngörülen enflasyon hedefi ile refah payı ilavesi gerektiğini talep etti. Ancak işçi kesiminin bu talebi bile Komisyonda görev yapan işveren-devlet kesimi temsilcilerince dikkate alınmadı. Asgari ücret pazarlık konusu yapılmış ve düşük belirlenerek, oy çokluğuyla kabul ve ilan edilmiştir. Bu yaklaşım gelir eşitsizliğini ve adaletsizliği daha da büyütmektedir. Devlet sosyal koruma görevini iktisaden zayıf olan işçiden yana kullanmamıştır. Kararlaştırılan asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların bir yansıması ve önemli göstergesidir."

KAYNAK : AA