7300 ağaç yere serildi, köylü katliamı durdurdu!

Ordu Kumru'da doğal SİT alanında özel firma tarafından yapılmak istenen taş ocağı için 7300 meşe ağacı kesildi, köylüler katliamı durdurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2015 12:54 GÜNCELLEME 21.01.2015 22:56 GÜNCEL
7300 ağaç yere serildi, köylü katliamı durdurdu!

Ordu’nun Kumru ilçesinde SİT alanı içerisinde olan Küşnefak Kalesi çevresinde taş ocağı yapımı için 7300 meşe ağacı ve fidanı kesildi.

Katliama Giresun Orman Bölge Müdürlüğü'nün Akçadere Köyü sınırları içerisinde kalan bölgedeki 50-60 yıllık ağaçların kesimine başlaması etkili oldu.

ENDEMİK ŞİMŞİR BİTKİSİNİN YETİŞTİĞİ SAYILI BÖLGELERDEN BİRİ

Aniden başlatılan ağaç kesimi, bölgenin tek şimşir bitkisinin yetiştiği alan olarak da tescil edilen tarihi bölgede, köylülerin kolluk kuvvetleri ile karşı karşıya gelmesine sebep oldu.

ORDU VALİLİĞİ KESİMİ DURDURDU

Ağaç kesimine karşı köylülerin bekleyişi sürerken ağaç kesimi Ordu Valiliği'nin aldığı kesimin durdurulması kararı sonrası durduruldu.

HUKUKİ SÜREÇ TEMYİZE TAŞINDI

Alınan bilgiye göre kesim yapılan Küşnefak Kalesi çevresinin doğal SİT alanı olma özelliğinin de kaldırıldığı öğrenildi. Ordu Valiliği tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşılık, bölge halkı ÇED raporuna itiraz etmiş ve yeni bilirkişi atanmasını istemişti. Yeni bilirkişi atanması talebi ise Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine dava Yargıtay’a taşınmıştı.

Yargıtay’daki temyiz davası devam ederken şirketin çalışma ruhsatı alması için Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların kesim işlemine başlandı.

ÇADIR KURAN KÖYLÜ AĞAÇLARIN KALDIRILMAMASI İÇİN NÖBET TUTUYOR

Kesim yapıldığını öğrenen köylüler iki gündür alanda nöbet tutarak 7300 meşe ağacının bölgeden kaldırılmasına engel oldu.

YABAN HAYATINDAKİ HAYVANLARIN DOĞAL SIĞINAĞI BAŞLARINA YIKILDI

Sincap, gelincik, tilki ve kuş türleri gibi pek çok hayvana ev sahipli yapan doğal mesire alanının talan sonrası hali yürekleri burktu. Köylülerin ısrarcı tutumu ile ağaç kesiminin şimdilik durdurulduğu ve köylünün bölgede ağaçların kaldırılmasını engellemek için çadır kurarak nöbet tutmaya devam ettiği öğrenildi.

BÖLGEDEKİ TARİHİ DOKU YOK EDİLİYOR

Küşnafak Kalesi'nin bulunduğu bölgenin İlk Tunç Çağı'na ait izler taşıdığı 1999-2000 yılları arasında Amasya- Merzifon ve Ordu -Kumru yüzey araştırması yapan arkeologlar tarafından da tespit edilmiş, bunları bölge ile ilgili tuttukları raporlara da yansıtmışlar.

O dönem bölgede yüzey araştırması yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof Dr. Mehmet Özsait'in Küşnafak Kalesi ile ilgili tespitleri aşağıdaki şekilde olmuştur:

İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN SİTESİNE GÖRE YOK EDİLEN YER TARİHİ KALE

Aynı şekilde Ordu İl Kültür Müdürlüğü'nün bölge ile ilgili raporunda buradaki kalenin korunmasına dikkat çekilmiştir. Ordu İl Kültür Müdürlüğü'nün sitesinde ayrıca ağaç katliamı yapılan bölge ve Küşnafak Kalesi ildeki tarihi kaleler arasında gösterilmiştir.

Ayrıca Mart 2013 tarihinde yapılan İl Genel Meclisi toplantısına sunulan raporda da bu tarihi dokuya dikkat çekildiği anlaşılmaktadır. 

VATANDAŞ İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Kumru'da vatandaşlar ağaçların kesilmemesi ve doğal güzelliğin korunması için imza kampanyası başlattı. Sosyal medyada da organize olan vatandaşlar özellikle Küşnafak Kalesi'nin il kültür mirası arasında bulunmasına da dikkat çekiyor.

KAYNAK : Haber7