"Demokrasi Kültürünün ve Hukukun Üstünlüğünün Güçlendirilmesi İçin Avrupa Diyaloğu" Projesi

Karadeniz Çevre Derneği (KAÇED) tarafından, Letonya Toplumsal İttifakı Derneği ile Alman Eğitim Kuruluşları Derneği ortaklığında "Demokrasi Kültürünün ve Hukukun Üstünlüğünün Güçlendirilmesi İçin Avrupa Diyaloğu" projesi başlatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.01.2015 15:04 GÜNCELLEME 23.01.2015 15:04 GÜNCEL
"Demokrasi Kültürünün ve Hukukun Üstünlüğünün Güçlendirilmesi İçin Avrupa Diyaloğu" Projesi

KAÇED Başkanı Yaşar Yeğen, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu, Siyasi Kriterler Hibe Programı kapsamında Letonya Toplumsal İttifakı Derneği, Alman Eğitim Kuruluşları Derneği ile ortaklaşa söz konusu projeyi hazırladıklarını, projenin kabul edilerek Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edildiğini belirtti.

Projenin genel amacının demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile siyasi kültürün ve demokratik katılımın sağlamlaştırılmasına katkıda bulunarak Türkiye ve AB arasındaki sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Yeğen, şöyle devam etti:

"Projeyle Türkiye'de ve Letonya'daki demokratik yönetişimi, hukuk üstünlüğünü teşvik amacıyla bilgi dağıtımı, paylaşımı ve deneyim alışverişi için sürdürülebilir ilişkiler ağı kurulmasını amaçlıyoruz. AB müzakere sürecinde hak temelli sivil toplum kuruluşlarına ve yurttaş girişimlerine AB müktesebatı, müzakere süreci konusunda bilgilenmelerini ve kuruluşların kendi geliştirdikleri çalışma grupları, takvimi ve biçimi çerçevesince demokrasi ve hukuk üstünlüğü alanında politika önerileri geliştirebilecekleri canlı bir diyalog zemininin oluşturulmasını sağlayacağız. Tarafların birbirini daha iyi anlaması, genişleme süreci, katılımın Türkiye açısından getirileri, sivil toplum diyaloğuyla ilgili kültürel, siyasi ve kurumsal tüm konular hakkında her iki tarafın katılımıyla gerçekleştirilecek açık kamuoyu tartışmalarını destekleyeceğiz."

Projenin hedef gurubunun Letonya'nın Vidzeme, Almanya'nın Berlin ile Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yaşayan kadınlar, gençler ve engelliler olduğunu vurgulayan Yeğen, şunları kaydetti:

"Türkiye’deki AB farkındalığı çalışmaları etkisinin en az hissedildiği bölgedir Karadeniz Bölgesi. Proje, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde Avrupa kamuoyunun yaklaşımı ve algılaması öneminin bilinciyle hazırlanmıştır. Özellikle AB'nin ekonomik, sosyal ve politik olarak lokomotif ülkesi olan Almanya kamuoyunun Türkiye hakkındaki algı ve tutumları maalesef olumsuzdur. AB entegrasyon sürecinde gerek AB gerekse Türkiye yönünden bazı tartışma ve belirsizliklerin olduğu dile getirilmektedir. Letonya kamuoyu Almanlar kadar olmasa da aynı kaygıları taşımaktadır. Proje kapsamında yapılacak ortak etkinliklerde bu olumsuz imajın ve kaygıların büyük ölçüde yok edilmesi hedeflenmektedir."

Yeğen, projeyle etkin bir proje yönetimi ve koordinasyon birimi oluşturulacağı, etkin bir biçimde uygulanması, yerel ve ulusal kamuoyunda ses getirmesi, projeye ilginin artırılması için projeye özel bir iletişim stratejisi geliştirileceği, gençlik konulu uluslararası bir çalıştay yapılacağını ifade etti.

KAYNAK : AA